Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Natáčení černé komedie Tomáše Řehořka Czechmademan má za sebou přesně polovinu

18. 12. 2010 | Novinky

Režisér Tomáš Řehořek na sebe upozornil filmy Proměny a Piko. Nyní je v polovině natáčení filmu podle skutečného příběhu českého byznysmena  Czechmademan, který se může stát překvapivým hitem roku 2011. Kombinace svižné černé komedie a dramatu otevře dveře do světa byznysu, tak jak ho ještě neznáme.


NIKDY NEMÁM DOST! LEDA AŽ VYDĚLÁM MILION DOLARŮ DENNĚ!


Trochu to vypadá, že kráčíme ve stopách filmového štábu čtvrtého pokračování akčního filmu Mission: Impossible 4. Nejdříve jsme americké filmaře střídali ve vězení, ve které se proměnila opuštěná věznice v Jičínské ulici v Mladé Boleslavi. Pak jsme měli stejnou lokaci na Senovážném náměstí v Praze, v opuštěné budově ČSOB.


filmZatím máme za sebou 17 natáčecích dnů filmu Czechmademan. Je vlastně jedno, jaký den si vyberete, na place je totiž vždy JAN BUDAŘ. V roli hlavního hrdiny Jakuba Vrány má za sebou hospitalizaci v bohnické léčebně, zážitky ze záchytky, práci na patologii, vězení, mnichovskou gay straße, návštěvu v bordelu Paradiso a bitku s Dagestánci. Hovoří anglicky, čínsky, hraje na tahací harmoniku, šňupe koks, jako by to dělal od malička. Podobnost se skutečným byznysmenem je až zarážející. Honza se naučil jako on mluvit, chodit, má stejná gesta.


V prostorách filmového erotického klubu Paradiso se navíc natáčely i záběry pro nový klip nejlepšího českého smyčcového tria INFLAGRANTI. K jejich vlastní úpravě temného rockového hitu Path od skupiny Apocalyptica bylo totiž luxusně dekadentní  prostředí více než vhodné. S ohledem na námět klipu i dekorace se mladé dámy, virtuózně hrající na elektrické nástroje, rozhodly pro adekvátní kostýmy a porušily tak vlastní tabu, když dosud vždy striktně odmítaly finančně lákavé nabídky na obnažené snímky od  různých významných fotografů a časopisů.


V klipu je tedy „skandálně“ uvidíme v efektním prádle Charmel návrhářky Heleny Konarovské.  Výkony i výtvarně působivé kostýmy tria zaujaly filmového kameramana Antonia Riestru natolik, že požadoval další a další záběry nad rámec vyhrazeného času…   Jan Budař při sledování natáčení dokonce navrhnul, že ztvární imaginární mužský element v intimním ženském světě. Budař tak do klipového děje mistrně a doslova vpadne. Dívky mu na oplátku zahrály v několika záběrech pro jeho filmové scény. Provokativní videoklip Path se skupinou INFLAGRANTI bude mít premiéru na jaře 2011 a propojí se tak s propagací filmu Czechmademan.


V novém filmu Czechmademan se vedle Jana Budaře objeví mnoho hereckých jmen. I když někteří z nich mají jen jeden natáčecí den, je jejich role pro sledovanou životní dráhu hlavní postavy zásadní a charakteristická. Filmového Jakuba Vránu provázejí např. policista Čáp, bohnický kamarád a následně obchodní partner Noha, žokej Lemke, bordelmamá Jiřinka, internetový mistr J.T., čínská kráska Sharon a dvě lesbické přítelkyně Marta a Herta. Všechny tyto malé velké role byly napsány podle konkrétních osobností, které ovlivnily život skutečného českého byznysmena, předobrazu hlavního filmového hrdiny. Tvůrčí tým si pokládá za čest, že epizodní úlohu přijal i bývalý prezident pan Václav Havel.


Popis jednoho natáčecího dne.


filmNatáčení zkomplikovalo husté sněžení, které v těchto dnech paralyzovalo Českou republiku. Nejvíce v obležení je catering. Přístřeší, stolečky a židličky, automat na kávu, horká voda na čaj, vitamíny v podobě ovoce, ale nejžádanější je pochopitelně teplo. Plac se zatepluje, hučí agregát, plynové fukary. Rachotí umělohmotné příbory o umělohmotné talířky. Vrčení
presovače na kafe je téměř nepřetržité.


Začínají se sjíždět důležitější profese – kamera, režie, produkce, což znamená konec legrace, začíná koncentrace a očekávání záběru. V průběhu příprav natáčení scén se kvůli kalamitě se zpožděním sjíždějí i herci. Nejhůře na tom byla i v Česku známá slovenská zpěvačka a herečka Katarína Hasprová, která cestovala až z Bratislavy. Ale nakonec byla na place dříve než zapadaná plošina, která jela jenom z Prahy 5. Katarína už dříve zaujala režiséra svým pěveckým projevem, a tak jí nyní nabídl neobvyklou roli mnichovské „osudové ženy“ Dagmar.


Najednou se ozve hlas pomocného režiséra Tomáše Zelenky: „Tak jo“. Což je neformální povel k opuštění cateringu a vydání se na plac. Nejdříve následuje zkouška. Na místě je i poradce pro bojová umění a kaskadér Pavel Bezděk. Natáčí se totiž scéna, kdy Jakuba Vránu navštíví drsní Dagestánci. Bitka musí vypadat autenticky. Jde sice o černou komedii, ale zrovna tato scéna vůbec není veselá… Natrénováno. Záběr je připraven, lampy na plošině za oknem vrhají potřebné světlo, ještě dolepit dagestánský knírek Tomášovi Matonohovi a můžeme točit. Po pěti jetích Dagestánci z placu mizí, záběr je hotov. Jdeme se zahřát, je chvíle času, než se připraví další záběr.


Jsou dny, kdy se nezastavíme, ale na place je cítit jistotu, se kterou k natáčení přistupuje Tomáš Řehořek a Antonio Riestra. Každý z nich přesně ví, co chce – co se týká prostoru, přístupu k hercům, příznivého úhlu pohledu kamery, to je potom radost pracovat. Můžete se soustředit na tempo, výraz, vtip, nadhled a dáte i prostor živé náhodě nebo okamžité inspiraci.


Při natáčení si všichni spontánně pochvalují příjemnou atmosféru. Natáčení filmů je náročné, při vzniku filmu jde o fázi největšího soustředění, ale i největších kompromisů. Ve scénáři scénu můžete přepsat, ve střižně ji upravíte, ale na place musíte často udělat jen to, co vám v tu chvíli podmínky dovolí. Proto se všichni musí cítit dobře, aby zbytečně nepokazili něco, co už nejde spravit. Sousloví “to nejde” je po dobu natáčení zakázané. Takový výraz prostě neexistuje.


Vizuální koncepce filmu je jiná, než jsme u českých komedií zvyklí. Dojmu autenticity a lehkosti docílil kameraman Antonio Riestra (mj.Amores Perros, Frida, Normal, Lidice), který s režisérem Řehořkem spolupracuje poprvé. Kameraman si musí hlídat dobrý záběr za všech okolností a jako jediný přesně ví, jak záběr bude vypadat co se velikosti a zejména světelného charakteru týče. Když se na scénu podíváte běžnýma očima, tak "je všechno vidět", ale filmový materiál "vidí" realitu jinak, a právě kameraman by měl vědět, jak ve výsledku scéna bude na plátně vypadat.


Někteří herci mají již svoje role odehrány a na filmu skončili, ale další herci na svoje role ještě čekají. Ve filmu se objevuje nezvykle velké množství lokací. Natáčelo se ve vězení, v psychiatrické léčebně, na patologii, na záchytce, v bordelu, na dostizích v Chuchli, v čínské restauraci, v porodnici. Čínské interiéry se natáčely s restauraci SOHO + a v Buddha-Bar Hotel Prague. Diváci však o autentickou čínskou atmosféru nebudou ochuzeni. Štáb se po natáčení v Čechách přesune do Šanghaje a také do Mnichova.

Natáčení filmu bylo zahájeno 16. 11. 2010 a potrvá do konce 18. 12. 2010. V lednu odletí štáb na 7 dní do Šanghaje.


Zdroj: NOGUP agency s.r.o.
Zdroj foto: Jiří Eyberger, Jíří Lédl


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Natáčení černé komedie Tomáše Řehořka Czechmademan má za sebou přesně polovinu:

Natáčení černé komedie Tomáše Řehořka Czechmademan má za sebou přesně polovinu
Natáčení černé komedie Tomáše Řehořka Czechmademan má za sebou přesně polovinu
Natáčení černé komedie Tomáše Řehořka Czechmademan má za sebou přesně polovinu
Natáčení černé komedie Tomáše Řehořka Czechmademan má za sebou přesně polovinu
Natáčení černé komedie Tomáše Řehořka Czechmademan má za sebou přesně polovinu
Natáčení černé komedie Tomáše Řehořka Czechmademan má za sebou přesně polovinu
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
bude to vyborné
Obrázek uživatelky
profil
bude to vyborné
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek