Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nový film Válečný kůň

18. 01. 2012 | Novinky
Působivý příběh mladého chlapce jménem Albert a jeho milovaného koně Joeyho se odehrává na samém počátku první světové války. Joey je Albertovým otcem prodán britské jízdě a následně poslán na frontu, kde začíná jeho pozoruhodná pouť na pozadí velké války.

Navzdory překážkám, kterým je na každém kroku nucen čelit, Joey ovlivňuje a mění životy všech, se kterými se na své pouti setká. Albert, který na svého přítele nedokáže zapomenout, opouští domov a vydává se na francouzská válečná pole, aby zde svého koně našel a přivedl ho zpátky domů.

Příběh filmu Válečný kůň poprvé vyšel jako román v roce 1982 a rychle se stal oblíbeným rodinným příběhem o lásce a loajálnosti, zbožňovaným dětmi i dospělými po celém světě. Posléze byl tento příběh adaptován do podoby fenomenálně úspěšné divadelní hry – a právě touto cestou se s ním Steven Spielberg setkal poprvé a zanechal na něm velký dojem.

válečný kůňRomán Válečný kůň je vyprávěný alegorickým stylem, který na čtenáře působí intenzitou své triviality. Hra, kterou Spielberg viděl v Londýně na popud své dlouholeté producentky Kathleen Kennedy (která se produkci Spielbergových filmů věnuje už čtyřicet let) byla po emocionální stránce velice působivá svým využitím obrovských, ale přesto strohých koňských figurín. Spielberg ale okamžitě pochopil, že pokud chce tento příběh převést na filmová plátna, musí se vydat cestou vlastní vizuální stylizace. A do práce se pustil doslova tryskem.

Figuríny byly na jevišti velice působivé, ale věděl jsem, že pokud chceme celý příběh vyprávět ve filmu, musíme použít skutečné koně,“ říká. „Kniha se mi také moc líbila, ale je vyprávěna z Joeyho pohledu a dokonce slyšíte jeho myšlenky. Věděl jsem, že to není cesta, která by byla ve filmové podobě schůdná, ačkoliv mi umožnila pochopit, jak je důležité celý příběh vyprávět z různých pohledů.“

Spielberg se proto vydal po odlišné cestě a snímek pojal jako klasickou odyseu – mýtickou pouť, která vrhá mladého hrdinu do chřtánu nemilosrdného světa jen proto, aby se mohl s těžce nabytou moudrostí a svěžím pohledem na život zase vrátit. Jenomže tentokrát šlo o pohled zcela jiného živočišného druhu, mlčenlivého a přesto duchaplného, který sleduje lidstvo v těch nejhorších, ale inspirativních chvílích.

Po stránce struktury se film Válečný kůň stal studií měnících se nálad, které ústí jedna ve druhou – drsná, téměř pohádková vesnice z Joeyho mládí je nahrazena šokem a adrenalinem moderního mechanizovaného bojiště, které je nahrazeno idylickou francouzskou farmou plnou venkovské radosti, aby se posléze znovu změnila v apokalypsu zákopové války a zoufalou, mlžnou atmosféru země nikoho. To vše přitom posiluje intenzivní vzpomínky na vesnici, ve které Joeyho pouť začala a kam se touží vrátit.

Joey a Albert jsou po dobu celkem čtyř nebezpečných roků hnáni odvahou a právě ta se stává námětem, tvořícím pevný základ celého film. „Myslím, že Válečný kůň toho má na téma odvahy hodně co říct – a o tom, jaké to je, dělat něco nejen pro vlastní prospěch, ale také v zájmu těch, které milujete. Tohle téma se ve filmu objevuje mnoha různými způsoby,“ podotýká Spielberg.

Premiéra filmu Válečný kůň
je naplánovaná na
23. 2. 2012!


Zdroj: Falcon.cz

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda