Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Občanský průkaz - tragikomedie o čtyřech obyčejných studentech žijících v neobyčejné době

20. 05. 2009 | Novinky

V sobotu 25. dubna proběhl první natáčecí den - realizace českého filmu Občanský průkaz tak může začít! Režie a produkce zajímavého příběhu inspirovaného stejnojmennou novelou Petra Šabacha se ujal Ondřej Trojan. Scénář si s radostí vzal na starost Petr Jarchovský.

Děj poutavého příběhu s názvem Občanský průkaz se odehrává v Praze v letech normalizace, tedy mezi lety 1973 – 1977. Film nás přenese do doby, kdy dlouhé vlasy byly považovány za zneuctění vládnoucího socialismu a občanský průkaz byl něco jako prostředek, který používala policie k tomu, aby ponižovala, napadala a kárala lidi. A v tomto rozporuplném prostředí se odehraje příběh čtyř spolužáků – Petra (Libor Kovář), Popelky (Matouš Vrba), Aleše (Jakub Šárka) a Míti (Jan Vlček), kteří si do té doby klidně žili a studovali...

Občanský průkaz - nový český filmOvšem s příchodem patnáctého roku a občanským průkazem v kapse se jejich životy tak nějak obracejí... My diváci budeme svědky jejich dospívání, konfliktů a klukovské vzpoury proti totalitnímu režimu a také ukrutné snahy o to získat „posvátnou“ modrou knížku a vyhnout se vojně.

Sami tvůrci filmu se vyjádřili takto: "Osudy našich hrdinů jsou ilustrovány řadou epizod,  některé mají absurdně groteskní charakter, jiné jsou ale dramatické a fatální. Každý ze čtveřice kamarádů totiž prochází klíčovým obdobím života poznamenaného  problémy ve škole, s rodiči a hlavně s fenoménem práskače, udavače, policajta, fízla. Náš film by měl být nesentimentální vzpomínkou na generaci dnešních otců, tedy nás samotných, a na dobu, ve které jsme byli nuceni dospívat."

Občanský průkaz Film Občanský průkaz budete milovat. Mnozí z vás se v něm jistě najdou, mnohým ukápne slza při vzpomínkách na dobu plnou absurdity a strachu, těm mladším, kteří to nezažili, film onu dobu přiblíží a ukáže, jaká je cena svobody, odvahy a jak krkolomná může být cesta k nalezení vlastní sebeúcty.

V dalších rolích Občanského průkazu se objeví například Aňa Geislerová, Marek Taclík, Jiří Macháček, Monika Sailerová, Oldřich Vlach a další.

 

Zdroj: T.H.A.

Alena Rašková

ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !