Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tiburtina Ensemble na Velikonočním festivalu představí nové album

23. 04. 2011 | Novinky

Mezinárodně renomovaný ženský vokální soubor Tiburtina Ensemble vydává novou nahrávku středověkého chorálu ve světové premiéře na albu Flos inter spinas (Kvítí mezi trny) u vydavatelství Supraphon.  Své debutové CD Tiburtina Ensemble  představí v rámci zahajovacího koncertu Velikonočního festivalu Praha v úterý 19. dubna 2011 v kostele sv. Šimona a Judy. 


Repertoár nového alba je připomínkou trnitých životů čtyř mučednic sv. Kateřiny, sv. Doroty, sv. Barbory a sv. Markéty, které obklopují Pannu Marii. Úcta k těmto svatým, jak se nám zachovala v rukopisech ženského benediktinského kláštera sv. Jiří na Pražském hradě ze 13. 14.  století. Chorální repertoár doplňují vícehlasá mariánská moteta z nejvýznamnějších rukopisů vícehlasu tohoto období.


tiburtina ensembleV motetech nachází své místo i gotická harfa doprovázející ostatní sólové hlasy. Tiburtina Ensemble je pro své výjimečné kvality zván na významné mezinárodní festivaly. Členky souboru pod vedením umělecké vedoucí Barbory Sojkové se věnují poučené interpretaci staré hudby a sólově vystupují s renomovanými soubory (Collegium 1704, Collegium Marianum, Doulce Memoire, Mala Punica, Collegium Vocale Gent, Bach Collegium Japan ad.).


Aktuální CD Flos inter spinas (Kvítí mezi trny) odkrývá posluchačům dosud skryté skvosty hudby a duchovní tradice českého středověku. Soubor Tiburtina Ensemble svým koncertním vystoupením v úterý 19. dubna 2011 v kostele sv. Šimona a Judy zahájí letošní ročník Velikonočního festivalu Praha, kde zároveň Supraphonem vydané album poprvé představí svým posluchačům.


Biografie Tiburtina Ensemble


Ženský vokální soubor Tiburtina vznikl v roce 2008 z bývalých členek souboru Schola Benedicta. Navazuje tak na jeho tradici a dále se věnuje interpretaci gregoriánského chorálu, středověkého vícehlasu a soudobé hudby. Uměleckou vedoucí souboru je Barbora Sojková. Hlavním interpretačním zájmem souboru je správná deklamace jazyka ve spojení s hudební složkou a vokální technikou, na základě znalosti dobové hudební praxe a teorie.


tiburtina ensembleSoubor účinkuje v různých obsazeních, jeho stálými členkami jsou Ivana Bilej Brouková, Hana Blažíková (zpěv, gotická harfa), Markéta Cukrová, Daniela Čermáková, Anna Chadimová Havlíková, Kamila Mazalová, Renata Pušová, Barbora Sojková, Pavla Štěpničková a Tereza Wollnerová. Členky souboru se věnují nejen interpretaci středověké a barokní hudby. Na českých a světových podiích vystupují se soubory jako je např. Collegium 1704, Collegium Marianum, Musica Florea, Ensemble Inégal, Hofmusici, Doulce Memoire, Mala Punica, Collegium Vocale Gent ad.


Svůj název si soubor vybral mezi historickými postavami středověku. Tiburtina (Sibylla Tiburtina, či Sibyla Tiburská) byla věštkyně, která se stala nejznámější Sibylou středověku a to především tím, že její věštby úzce souvisely s křesťanstvím. Paralely mezi pohanskou Sibyllou a křesťanskou prorokyní jsou nasnadě: urozený původ, kazatelské cesty, dotazy mocných a schopnost prorokyň dohlédnout až na konec věků, která je mužům – jakkoli učeným – odepřena.


Velikonoční festival Praha


vznikl ve spolupráci Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK a České filharmonie. Jde o dramaturgicky sevřený festival, který v době začínajícího jara a význačného křesťanského svátku nabízí obyvatelům hlavního města a jeho četným návštěvníkům atraktivní cyklus koncertů, tematicky spjatých s tímto obdobím.


Své debutové CD Tiburtina Ensemble představila v úterý 19. dubna 2011


Zdroj: Supraphon


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !