Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Vánoční postavy - Santa Claus

24. 12. 2008 | Svátky

Postava Santa Clause vznikla pravděpodobně různými úpravami vzhledem k různorodosti národů na americkém kontinentě žijících. Tvrdí se, že jej sem přivezli holandští přistěhovalci, jež za “velkou louží” hledali nový, lepší domov. Podle všeho jde o podobnou historii jako je Halloween. Celým jménem se mu zde říká svatý Nicolas Claus = Santa Nicolas Claus. Jméno asi vzniklo právě díky Holanďanům, kde se nadělující osobě říká Sinter Klaas a jsou to Holanďané, kdo tvrdí, že si Santu přivlastnil celý svět, ačkoli je původně jejich “dílem”.

Je – bohužel nebo bohudík? – všeobecnou pravdou, že Santa Claus úspěšně poráží vánoční nadělovníky v mnoha zemích. Není divu. Coca-Cola se pije všude a navíc má postava Santy velkou propagaci nejen v reklamě, ale také v nespočetné řadě filmů. A kdo by si neoblíbil bezelstnou, spravedlivou a všudepomáhající postavu Santa Clause a také jeho paní Clausovou, s níž žije na severním pólu v malém městečku plném skřítků pomocníčků vyrábějících hračky pro děti? A v neposlední řadě jsou tu Santovi sobi a miláček snad všech dětí – statečný a dobrý Rudolfek s červeným nosem.

Vánoční postavy - Santa ClausPřiznám se, že ani já ani má rodina si nedovedeme představit vánoční svátky bez filmů o Santovi, dýchajících vánoční atmosférou a neustále připomínajících, že Vánoce, to je především dávání a rozdělování se, ne hora jídla a drahých dárků. Ale přesto všechno, včetně toho, že figurky Santy dostávají děti jako dárek pod stromeček a v dekoracích i na stromečku se skví ona červená zavalitá postavička, uznáváme doma Ježíška a dodržujeme naše tradiční Vánoce – na to jsem velký patriot.

Santa Claus úspěšně poráží tradice vánoc v různých zemích. U nás to zkoušel také, ale díky “záchranné akci “ Namaluj českého Ježíška, zatím vyhrává u českých dětí Ježíšek, jenž byl ustanoven na milého chlapečka, kterého si děti brzy zamilovaly.

Jak naděluje

Santa Claus vozí dárky ve svých saních, jež táhne – dnes již 9 sobů se schopností létat – tedy Santa se saněmi létá světem a roznáší dárky. V tu dobu se zastaví čas a on pohodlně roznese dárky po celém světě. Většinou zaparkuje na střeše a komínem se protáhne dovnitř. Dárky pak položí pod stromeček nebo je dá do připravených vánočních botiček – ponožek upevněných podle tradice na ozdobeném krbu.

Jak vypadá

Santa Claus je zobrazován jako starší muž s bílými vlasy a bílým hustým plnovousem. Je oblečen v červený kabátec, kalhoty a čepici. Vše je zdobené bílou kožešinou a zlatými ozdobami (nitě, knoflíky atd.)

V povědomí lidí uvízla trochu nepravdivá informace o vzniku Santy. Podle nejběžnějšího vysvětlení je Santa dílem Coca-Coly, která na svou vánoční reklamu pro vánoce 1929 (někdy se uvádí rok 1931) rozšířila do světa jeho současnou podobu v červeném oblečení. Je možné, že Coca-Cola dodala jen poslední úpravy, ale jako první figurku Santa Clause zpopularizovala společnost White Rock, když jej použila ve své reklamní kampani na nápoje již roku 1915.

Vánoční postavy - Santa ClausZvláštnosti

V městečku North Pole na Aljašce, která je součástí Spojených států stojí socha Santy – největší na světě. Je vysoká 14,5m, široký 10 metrů a vznikla roku 1962.

Největším vánočním obchodem, který se váže k “santovské” tradici je Bronner´s Christmas Wonderland ve Frankenmuthu (USA – stát Minnesota), který nabízí více jak šest tisíc druhů vánočních ozdob, svíček a také vánoční stromky různých velikostí a tvarů.

Uncle Santa Claus

Také černoši jsou vlastně přistěhovalci. Tvoří velké procento amerického obyvatelstva. Vzali za své také tradice “bílých” a smísili je se svými. Někteří vánoce neslaví vůbec, a jiní si zase oblíbili Santa Clause, ale vytvořili si z něj vlastní černošskou postavu Uncle Santa Claus, jehož kůže má tmavou barvu – je černoch.

Santovi sobi

Sobi jsou neodmyslitelnou součástí Santa Clausovského bytí. Jsou tahouny jeho saní a bez nich by Santa nebyl Santou.

V dnešní době táhne saně devět sobů – ale neměli vždy stejná jména a také se jejich počet měnil, až se ustálili na dnešní podobě, jménech a počtu. Všichni, až na Rudolfa s červeným nosem, jsou stejní a všichni umí létat.

Poprvé byli se Santou spojeni sobi roku 1823 díky básni, kterou napsal H.B. Livingston. Hovoří zde o sobech táhnoucích Santovy saně a vyjmenovává je – jsou to - Dusher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Bunder a Blixem. Z Dundera a Blixema jsou dnes Denner a Blitzer.

Sob Rudolf

Sob Rudolf, který je snad nejoblíbenějším a ve filmech a pohádkách nejopěvovanějším sobem Santovým, byl přiřazen k Santovu spřežení až v roce 1939 a opět to způsobila vánoční reklama. Pro obchodní řetězec Montgomery Ward napsal Robert L. May rýmovanou básničku o sobíkovi se zářícím červeným nosem.

Sob Rudolf se narodil se svým známým červenajícím nosem. Zčervená mu vždy, když to chce, nebo má nějaké potíže či se stydí. Když se narodil, zatratili jej všichni sobi a nechtěli jej mezi sebe přijmout. Teprve díky událostem, kdy právě zářící nosík Rudolfa byl záchranným prvkem, přidal si jej Santa ke svým saním, aby mu svým červeným světlem svítil na cestu v oblacích.

Díky velkému úspěchu Rudolfa bylo už roku 1939 prodáno skoro 2,5 milionu výtisků jeho příběhu. Poté byl Rudolfův příběh zfilmován v různých verzích a dodnes je to právě Rudolf, kdo je hned po Santovi v USA nejoblíbenějším.


JanaOssend – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nechte Santu v Americe,tam mu děti věří
Obrázek uživatelky
profil
Santa a't si zůstane tam kde je,my máme ježíška a doufám,že si ho nenecháme vzít.SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
to je moc americké na mna
Obrázek uživatelky
profil
neuznávám!K nám domů chodí Ježíšek a nelíbí se mi jak se furt chceme někomu podřizovat.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles