Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

17. květen - Světový den informační společnosti

17. 05. 2011 | Technika
My lidé jsme součástí společnosti, nikdo z nás nefunguje jako osamocený ostrov. Potřebujeme být v kontaktu s ostatními lidmi, komunikovat, vyměňovat si informace a znalosti... Jsme zkrátka společenští tvorové a právě díky tomu se naše společnost stala informační společností a 17. května slavíme Světový den informační společnosti.

Co je vlastně typické pro informační společnost? Je to systém, pro který je charakteristické zaměření na informace a jejich vyměňování. Jak vlastně žije dnešní člověk ve vyspělých „západních“ zemích? Už od malička je obklopen nejrůznějšími technickými vymoženostmi, které ho mají chránit, bavit a pomáhat mu. Mobilní telefon je už dnes téměř samozřejmostí i pro nejmenší školáky, MP3, CD, DVD a nejnověji  Blue-Ray přehrávače se šíří mezi lidmi rychlostí blesku. Internetem je už vybavena nejen téměř každá instituce, ale také většina domácností a díky novějším druhům mobilů je řada lidí „připojena“ téměř neustále. Pojmy jako ICQ, Facebook, e-mail, MMS, iPod děsí řadu rodičů, kteří často naprosto netuší, oč se jedná, ale jejich děti se mezi nimi orientují s naprostou jistotou.

Informační společnost nabízí řadu výhod. Především díky médiím a celosvětové zpravodajské síti můžete získat aktuální informace o téměř jakémkoliv místě na naší planetě – víte, jak se vyvíjí politická situace v Egyptě, znáte situaci na newyorské burze, můžete si prohlédnout aktuální sněhovou situaci v Alpách či pomocí webových kamer vidět známá turistická centra a podobně. Můžete se bavit s přáteli na opačné polokouli, kdykoliv zjistit na internetu téměř jakékoliv informace. Jenže ruku v ruce s čerstvými informacemi však jde řada nevýhod. Velkým problémem se stala ztráta soukromí. Lidé musí být neustále „v dosahu“.

Vyžadují to často zaměstnavatelé, rodiče i přátelé. Mobilní telefon zvonící uprostřed divadelního představení, školního vyučování či relaxace u masáže není výjimkou a to bez ohledu na ostatní lidi. Počítače a virtuální světy se pro mnoho lidí a zejména děti staly jedinými přáteli, televize je středem každovečerní zábavy v řadě rodin.

Proč tedy vlastně slavíme Světový den informační společnosti? Jeho cílem je zejména napomoci zvýšit mezi lidmi povědomí o možnostech, které využívání internetu a dalších informačních a komunikačních technologií přináší. Rychlé a komplexní informace jsou velmi dobrým pomocníkem, dejme si však pozor, abychom se nestali otroky informační společnosti.




Agrant – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !