Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

9 rad proti šíření SPAMU

24. 08. 2008 | Technika
Celosvětové množství nevyžádané elektronické pošty, tak zvaného spamu, se podle posledního celosvětového průzkumu letos proti loňsku zdvojnásobí. Stejným tempem rostl počet spamů i loni. Spam tvoří kolem 80 procent e-mailového provozu.
Spamy stále častěji neobsahují jen reklamu, ale snaží se uživatelům ublížit. Narůst má počet virů šířených přes soubory běžných kancelářských aplikací a vzestup se čeká také u škodlivého softwaru šířeného přes webové odkazy.

Sdružení obrany spotřebitelů už mnohokrát varovalo spotřebitele před spamy, které slibují velkou výhru či jiný druh příjmu. Obvykle se jedná o obnos v řádech několika milionů eur či dolarů a k jejich získání stačí málo – napřed projevit zájem, identifikovat se a pak poslat na udanou adresu zanedbatelnou - ve srovnání s výhrou - sumu peněz. Organizátoři „loterie“ to zdůvodňují povinností zaplacení daní či náklady na převod peněz na číslo účtu „výherce“. Samozřejmě, že „výhru“ nikdy nikdo neviděl.

SPAMČást adres sbírají tzv. roboti, prohlížející internetové stránky, ze kterých je díky znaku @ dokáží „vycucnout“, další možností je získávání elektronických adres z tzv. mailing listů (seznamů adres nebo adresářů umístěných na internetu) a nezanedbatelnou část adres mohou spameři získat i díky činnosti některých počítačových virů (trojských koní a tzv. internetových červů) odesílajících z infikovaného počítače nejrůznější data a rozesílajících se na adresy nalezené v adresářích a seznamech.

Od roku 2004 platí i v České republice zákon o některých službách informační společnosti. Ten kromě dalších ustanovení implementuje ustanovení evropské směrnice 2000/31/ES, o určitých aspektech služeb informační společnosti, a staví tak významnou překážku před české původce, jež může za jejich chování postihnout pokutou až do 10 milionů Kč Úřad pro ochranu osobních údajů. Samozřejmě spamy přicházející z jiných zemí nepostihne.

Šíření spamu můžeme ale do značné míry předejít, pokud se budeme držet několika dobrých rad:


1. Podezřelé e-mailové zprávy neotvírejte, ale rovnou vymažte.

2. Neobjednávejte zboží nabízené ve spamu – nebude-li pro šiřitele spam zdrojem příjmů, nebudou mít motivaci ho šířit.

3. Obdržíte-li nevyžádanou e-mailovou zprávu nabízející určitou službu či produkt od českého rozesílatele, dejte podnět Úřadu pro ochranu osobních údajů www.uoou.cz

4. Buďte opatrní při uvádění své e-mailové adresy – při žádostech o elektronické zpravodaje, při přispívání do diskuzí, na chatech apod. Právě z těchto zdrojů mohou  pocházet adresy pro budoucí obtěžování spamem.

5. Zřiďte si více e-mailových adres. Např. jednu pracovní, druhou pro přátele a třetí používejte pro ostatní účely. V případě jejího zahlcení je možné ji snadno změnit.

6. Dotažte se provozovatele svého e-mailu na možnost zavedení ochrany proti spamu.

7. Nešiřte adresy svých známých, například se nezapojujte do řetězových dopisů. Při hromadné korespondenci na více adresátů posílejte jejich adresy ve skryté kopii.

8. Zajímejte se o problematiku spamu. I spam se proměňuje a je žádoucí znát aktuální vývoj, některé formy mohou být pro spotřebitele přímo ohrožující („nigerijské dopisy“, výzvy k ověření údajů o účtu a platební kartě apod.).

9. Antivirovou ochranu počítače (která by dnes měla být naprostou samozřejmostí) doplníme o některý z programů na ochranu proti Spyware a počítač pravidelně kontrolujeme a zbavujeme veškeré nalezené havěti. Samozřejmostí by mělo být i používání firewallu.




Zdroj: SOS

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
výborné rady
Obrázek uživatelky
profil
ťažko všetko dodržať
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kroj