Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co se vyplatí ještě vědět, než si koupíte nový vůz

8. 10. 2009 | Technika

Pokud jste jako většina Čechů, pak se pro změnu auta rozhodnete přibližně každých sedm let. Aby vám nový vůz dělal jen radost, vyplatí se přečíst si alespoň pár základních informací o financování vozu a několik rad o jeho výběru. A pokud budete sledovat akční nabídky, můžete při koupi nového auta ušetřit i desítky tisíc korun.

Požádejte o konkurenční nabídku leasingu

Pokud jste na svém účtu nenastřádali dostatečné úspory, abyste mohli jednorázově uhradit celou kupní cenu vozu, pravděpodobně využijete některou z nabízených variant financování. Podle Miroslava Melichara, prodejce vozů, se v současné době z klientů, kteří zvažují koupi nového vozu jinak než v hotovosti, až 70 % rozhodne pro variantu úvěru.

Oproti dříve běžnějšímu finančnímu leasingu spočívá hlavní výhoda v tom, že majitelem vozu jste ihned vy, nikoliv leasingová společnost. Podnikatelé ocení, že si mohou odečíst celé DPH v plné výši. Další výhoda úvěru spočívá v tom, že se zbývající částka úvěru dá najednou doplatit kdykoliv, a to již po první řádně zaplacené splátce, kdežto leasing až po 1. roce užívání.

Podle slov Miroslava Melichara by každý prodejce měl zákazníkovi nabídnout tu formu a variantu financování, která pro něj bude nejvýhodnější. Nebojte se proto u vybraného vozu požádat o konkurenční nabídku jiné leasingové společnosti.

Nepotřebujete hotovost

autoV současné době jsou podmínky koupě na leasing i formou úvěru maximálně zjednodušeny. Především si můžete nový vůz odvézt i když nemáte vůbec žádnou hotovost! Pokud však akontace činí méně než 10 % ceny vozu, zpravidla vás prodejce vyzve k doložení vašeho příjmu. A pak už jen stačí dva doklady, vždy řidičský průkaz a dále jeden další doklad (nejčastěji pas nebo občanský průkaz) a můžete odjet. Maximální strop pro pořízení formou úvěru i leasingu je 70%-ní akontace.


RPSN udává navýšení

Navýšení u leasingu i úvěru se uvádí formou RPSN. RPSN udává procentní podíl z dlužné částky, který musí spotřebitel zaplatit za období jednoho roku v souvislosti se splátkami, správou a dalšími výdaji spojenými s čerpáním úvěru. Konkrétní navýšení se pochopitelně liší dle prodejců, základní sazba je od 6-12%.

Zákazníci nejčastěji skládají akontaci ve výši 30 %,“ říká Miroslav Melichar. Doba splácení se z 50-60 % pohybuje v délce 48 až 60 měsíců. To je způsobeno tím, že záruka některých vozů je 5 let. Pokud vyjdeme z těchto údajů, dostaneme příklad kalkulace:

Vzali jsme si stejný vůz, stejnou dobu splácení a totožnou akontaci a spočítali variantu při zakoupení vozu na leasing. Rozdíl mezi splátkou při financování leasingem a při financování úvěrem byl 1 Kč. Konkrétní kalkulace se však liší u jednotlivých prodejců resp. leasingových společností. V kalkulaci jsme do splátek nezahrnuli pojistné – havarijní pojištění a povinné ručení. Pokud si půjčujete na svůj nový vůz více než 100 tisíc Kč, jste povinni si havarijní pojištění uzavřít. Nemusíte však pojištění uzavřít u pojišťovny, kterou vám nabízí prodejce vozu.

Během akce lze ušetřit desítky tisíc

Jste-li rozhodnuti pro konkrétní vůz, podívejte se, kdy bude probíhat nějaká akce, týkající se vybraného vozu. Můžete ušetřit i desítky tisíc korun!

Nepodceňujte zkušební jízdu

Nebojte se dopřát si zkušební jízdu, radí Miroslav Melichar a pokračuje: „Pokud se rozhodujete mezi více vozy, vyhraďte si čas a svezte se ve všech těsně po sobě během jednoho dne. Jen tak budete moci objektivně porovnat, který vůz vám vyhovuje nejlépe.

Pokud je mezi jednotlivými zkušebními jízdami více času, nebudete mít ucelený obrázek o rozdílech mezi jednotlivými vozy. Zkušební jízda se zpravidla odvíjí od požadavku klienta. Pro její absolvování vám stačí řidičský průkaz a podpis na prohlášení o odpovědnosti. Vozy jsou pojištěné, takže v případě nehody platíte jen spoluúčast.

Šetřete na správném místě

Trendem poslední doby při nákupu vozů je obesílání celé sítě dealerů e-mailem a snaha získat o pár tisícovek levnější vůz. Zde je však na místě varovat zákazníka, že i když takto získá o trošku levnější vozidlo, může o tyto peníze během následné péče nejen přijít, ale utratit ještě více.

Tam, kde zakoupíte svůj vůz, vám totiž zpravidla nabídnou i zvýhodněnou péči a komplexní služby. Těmi může být například náhradní vůz zdarma, výhodnější cena pohonných hmot na firemní čerpací stanici nebo slevy na hodinovou práci v servisu. „Pokud jste Pražák a zakoupíte auto na Moravě (nebo obráceně), těžko si tam pro své bonusy budete jezdit,“ uzavírá Miroslav Melichar.

Zdroj: Hyundai.cz a HelloMobile.cz

Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Co se vyplatí ještě vědět, než si koupíte nový vůz:

Co se vyplatí ještě vědět, než si koupíte nový vůz
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
všetko mi na mojom vyhovuje, len spotreba by mohla byť menšia
Obrázek uživatelky
profil
NAPROSTO SOUHLASÍM
Obrázek uživatelky
profil
Jen poznámka:Kupovat ojetinu na leasing je to nejhorší-finančně.Také jsem uvažoval o koupi nového vozu(ekologie atd)Ale našel jsem si www.ekoblog.cz/emise.htm a má Felicie má 147g/kmSmajlík.Navíc už si "vydělala" na svou ekologickou zátěž.Tak ji ještě nechám jezdit-a rád Smajlík.Výroba(+ související)nového vozu-to je taková "zátěž",že by vůz potom musel jezdit za 1l/100km aspoň 3-5 let(dle ujetých km),aby to smazal.
Obrázek uživatelky
profil
myslím, že se mi něco takového, jako kupovat nové auto absolutně netýká
Obrázek uživatelky
profil
Je lepší si vzít nějaký ůvěr než na leasing,ale někdy je vyřízení ůvěru nadlidské síly.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles