Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Desatero pro ochranu dětí na internetu (třikrát tři a dobrá rada na konec)

28. 06. 2010 | Technika
Většina rodičů klade velký důraz na péči o bezpečnost svých dětí. Snaží se jim poskytnout maximální ochranu, vybavit je základními návyky bezpečného chování a vychovat z dítěte pokud možno sebevědomého a samostatného jedince. Umí však dnešní rodič poradit dětem ve všech důležitých oblastech? Existuje alespoň jedna sféra, ve které možná není silný v kramflecích – internet  a jeho sociální sítě.

„Děti sociálními sítěmi žijí, často o nich vědí více než rodiče a právě tam jim může hrozit velké nebezpečí,“ říká Filip Rychetský. „Proto jsme pro rodiče připravili  soubor rad, které jim pomohou se v problematice bezpečnosti na internetu zorientovat,“ dodává Rychetský.

Internetové sociální sítě jsou fenoménem, který vyhovuje nátuře mladého člověka. Umožňují intenzivní komunikaci i na velkou vzdálenost a tedy téměř okamžité sdílení zážitků i informací. Tato komunikace však obsahuje také osobní a citlivá data jako je datum narození, kontakty, zájmy a v některých případech dokonce i aktuální poloha uživatele. Tato data mohou být na internetu přístupnější než bychom si uvědomovali. Nebezpečí se skrývá v hrozbě zneužití těchto dat nebo jejich prostřednictvím zneužití samotného dítěte. Přestože sociální sítě umožňují pokročilé možnosti zabezpečení všech údajů, výzkumy ukazují, že z lehkovážnosti nejsou dostatečně využívány.

Tři zásady pro děti:
1.    Nikdy neuvádět, neposílat ani nepřikládat žádná soukromá osobní data (například rodné číslo, datum narození, zdravotní stav, kontakty, osobní data známých)

2.    Nikdy nepřijímat nabídky na přátelství nebo o něj nežádat osoby, které neznáme.

3.    Když si nejsme jistí, co daná služba, hra, aplikace obsahuje, doporučujeme se zeptat dospělého (rodičů, či jiných odpovědných osob, kterým důvěřujeme).

Tři zásady pro rodiče:
1.    Seznámit se s podmínkami užívání dané sítě. Ujistit se, že děti dosahují věkové hranice požadované daným webem (Facebook od 13 let například). Jaký je její účel, jak funguje. Seznámit se se zabezpečením a vhodně jej nastavit. Získat co nejvíce informací o dané sociální síti.

2.    Před užíváním sociálních sítí si zavést domácí pravidla pro využívání internetu. Jakmile začnou děti samy používat Internet, je třeba sestavit seznam pravidel, která bude celá rodina respektovat a dodržovat. Tato pravidla by také měla určovat, zda mají vaše děti přístup na weby sociálních sítí a jakým způsobem je mohou používat.

3.    Vysvětlit svým dětem, jaké fotografie či videa je vhodné publikovat, co vše o sobě odhalí a jaké to může mít důsledky. Komunikovat s dětmi o jejich zážitcích.

Tři rady pro zabezpečení připojení:
1.    Rozhodně by se měla pravidelně měnit hesla, nepoužívat stejné heslo k dalším službám a své heslo nikomu neprozrazovat. Seznámit se s pravidly použití a způsoby nastavení každé aplikace či služby. 

2.    Každý by měl používat sociální sítě jen na svém počítači. Může se stát, že svým či cizím neopatrným chováním zaneseme do počítače infekci, nebo by se přihlašovací údaje mohly uložit na počítač prostřednictvím cookies.
 
3.    Na počítači bychom měli mít nainstalovaný antivirový program pro případ nechtěné infekce, dále používat firewall, či speciální programy na odstranění škodlivého malwaru. Mnohé z nich jsou přitom pro domácí účely zadarmo.

A dobrá rada na závěr:
•    Rodiče by měli podporovat sociální kontakty dětí s lidmi, které osobně znají a pomáhat dětem nalézat dobrou rovnováhu mezi oběma typy komunikace. To bude jistě nejlepší investice do bezpečné budoucnosti vašich dětí na internetu.

Zdroj: Gopas

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Desatero pro ochranu dětí na internetu (třikrát tři a dobrá rada na konec):

Desatero pro ochranu dětí na internetu (třikrát tři a dobrá rada na konec)
Desatero pro ochranu dětí na internetu (třikrát tři a dobrá rada na konec)
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ozaj ochrániť deti je už čoraz ťažšie
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles