Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Facebook vládne světem

29. 07. 2009 | Technika
Facebook – zrozen pro vyhledávání starých přátel, dnes nejpopulárnější společenský webový systém s více než 120 miliony aktivních uživatelů. Než i vy se pustíte do víru této skupinové seznamky, přečtěte si pár rad, jak službu využít co nejlépe a bez rizika.

Facebook – funkce a úskalí


Je mnoho způsobů, jak Facebook využít. Pomůže vám nejen najít staré známé, ale také navázat nová přátelství, vyměňovat informace, sdílet fotografie a videa, chatovat a mnoho dalšího, a to velmi jednoduše a navíc zdarma. Dnes už je služba dostupná ve více než třiceti pěti jazycích včetně češtiny.

Hlavním rizikem, kterému musí čelit uživatelé Facebooku (a dalších společenských sítí), je fakt, že zadané osobní údaje se nekontrolovaně šíří po internetu. Při vkládání informací je tudíž nutná jistá obezřetnost.

Facebook vládne světemJe pravda, že od svého vzniku v roce 2004 prošel Facebook jistými úpravami. Především k té poslední došlo na základě podnětů uživatelů, kteří doslova bombardovali tvůrce služby žádostmi o revizi systému. Ti přislíbili vyhovět, ovšem změny probíhají průběžně, a proto se velmi pravděpodobně setkáte s poněkud odlišným vzhledem stránek, než zde uvádíme, a možná se vám nepodaří hned napoprvé najít některé z funkcí. Nicméně níže uvedené rady a popisy jsou stále aktuální.


Jak Facebook používat


Základní části služby jsme shrnuli do pěti bodů:

Registrace - Hned na úvodní stránce najdete formulář, v němž vyplníte jméno a příjmení, e-mail, heslo, pohlaví a datum narození (tento údaj se nikde neobjevuje, je vyžadován pouze proto, aby se zabránilo přístupu osobám mladším 13 let). Pokud jde o e-mail, raději nezadávejte svůj pracovní. Byl by velmi brzy zahlcen všelijakými upozorněními a informačními maily.

Pro dokončení registrace musíte klepnout na odkaz, který vám přijde na uvedený mail. Facebook vám následně nabídne zvolit následující: hledat přátele, spravovat svůj profil a připojit se do jedné sítě. V této fázi je lepší tyto kroky přeskočit – můžete tak učinit později, a to o něco bezpečnějším způsobem.

Hledání spřízněných osob


Na Facebooku se můžete zaregistrovat do skupiny s určitým společným jmenovatelem, přičemž vybrat si můžete z více než 55 tisíc kritérií: podniky, města, univerzity, koníčky atd. Jakmile se do některé ze skupin přihlásíte, Facebook vládne světembude se váš profil zobrazovat všem uživatelům, kteří jsou v ní zaregistrováni – pokud tedy nezměníte výchozí nastavení. Můžete se podílet na společných projektech, přispívat do diskusí apod.

Spravování profilu


Pod odkazem „Profil“ můžete přidávat, upravovat a mazat osobní údaje. Zde se vám také zaznamenávají vaše poslední aktivity, zobrazují se zprávy od vašich přátel a mnoho dalšího. Stále však mějte na paměti zásady bezpečnosti, a proto při zadávání osobních údajů buďte opatrní.

Styčný bod


Prostřednictvím Facebooku můžete v reálném čase chatovat s přáteli, přičemž nemusíte mít strach, že společní známí uvidí text, který si vyměňujete. Stačí klepnout na položku „Facebook Chat“.

Ochrana soukromí


V „Nastavení soukromí“ můžete zvolit, co všechno uvidí uživatelé přihlášení do stejné zájmové skupiny – zda se dozví, že jste něco smazali z profilu, přidali komentář k videu, připojili přítele atd. Můžete omezit akce, které se ostatním zobrazí, aby se tak nikdo (ať už obecně, nebo konkrétní osoba) nedověděl o vašich krocích, které někdy mohou být poněkud citlivé (odstranění některého z „přátel“ apod.). Nicméně sám Facebook upozorňuje, že nedokáže zaručit, že vaše osobní údaje zůstanou skryty „neautorizovaným osobám“, a varuje, že vámi uveřejněné informace se mohou stát „veřejně dostupnými“.

A co je důležité – pokud nechcete, aby vás někdo našel přes „cizí“ vyhledávač (například Google), nezapomeňte zakázat veřejné umístění do vyhledávačů.

Facebook vládne světemOdstranění profilu


Přejete-li si deaktivovat svůj účet, můžete tak učinit v položce „Můj účet“. Přestože se může stát, že odstraněné informace budou ještě nějakou dobu uloženy v paměti služby, obecně by neměly být dostupné, a to ani pro uživatele Facebooku. Je pravda, že po vymazání se profil přestane zobrazovat všem, kdo jej mají uložený mezi svými přáteli, ovšem stále zůstává na serveru služby a pokud se rozhodneme znovu zaregistrovat, opět se aktivuje. Podle průzkumu to vypadá, že Facebook registruje smazaný profil necelý měsíc.

Reklama a rizika


Facebook je zdarma a žije z reklamy. Ta je obvykle málo útočná a omezuje se na malé inzeráty po stranách a občasné zprávy vsunuté mezi sdělení na úvodní stránce. Navíc se často řídí preferencemi zadanými v profilu. Přesto občas dostanete pochybnou reklamní zprávu ve formě pozvánky do určité skupiny či nabídky na vyzkoušení nějaké služby. Také přicházejí lákadla typu „Někdo si myslí, že jsi výjimečný“, „Chceš vědět, kdo jsi? Klepni zde“ apod. Pokud výzvu poslechnete a klepnete na daný odkaz, zpravidla se dostanete na externí stránku, kde jste vybídnuti ke stažení souboru s příponou „.exe“. Ale jak už asi tušíte, většinou jde o virus schopný po aktivaci rozesílat pod vaším jménem zprávy na všechny adresy, které máte v kontaktech.

Dalším nebezpečím, které na vás číhá, jsou nejrůznější podvůdky v podobě žádostí o peníze od osob, které tvrdí, že potřebují finanční pomoc například pro návrat do vlasti. Jak se můžete bránit? Jednoduše – takových proseb si vůbec nevšímejte, neodpovídejte na ně, zkrátka nereagujte. A co především – nestahujte a neukládejte do počítače nic, u čeho neznáte původ anebo je vám povaha souboru podezřelá.

Slovníček


Přátelé: bez nich by Facebook ztratil význam. Jestli ještě nikoho ve svých kontaktech nemáte, zkuste najít osoby stejných zájmů a těm poslat pozvánky. Pak už jen zbývá čekat, zda vaše pozvání přijmou.

Sítě: spojují osoby ze stejného města, oblasti, školy či místa zaměstnání.

Skupiny: sdružují osoby se společnými zájmy (např. populární hudba, knihy Karla Maye, zahraničení atd.).

Zeď: osobní „nástěnka“, která registruje aktivity uživatele a slouží k výměně zpráv s přáteli.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
občas si tam pokecám,ale obejdu se bez něj,ale moje děti ty jsou tam pořádSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ziju v zahranici a facebook je pro me uzasna vec. muzu byt kazdy den v kontaktu se svymi prateli, aniz bych kazdemu zvlast musela vypisovat dlouhatanske emaily o tom, jak se kdo mame. Mam facebook opravdu rada, diky za nej!
Obrázek uživatelky
profil
........sice vladne, ale ne pro mne
Obrázek uživatelky
profil
nic pro mě Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkFacebook SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Souhlasím úplně s názory všech zde níže uvedených. Sice je fajn, že jsme generace v kybernetickém věku, ale za chvíli už si nebudeme umět podat ruce a podívat se do očí .... SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles