Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Fotografování – tipy a triky jak na to!

3. 04. 2015 | Technika
Fotka vydá za tisíce slov! Mnozí z nás ji upřednostňují i před natáčením videí, protože nám umožňuje věnovat se obrázku jak dlouho chceme, kdežto film nás posouvá neustále dál a dál. Ale není fotka jako fotka! Co můžeme udělat pro to, aby naše fotografie byly co nejlepší? Nepotřebujeme drahé fotoaparáty a špičkové vybavení, vystačíme si s jednoduchým fotoaparátem, když budeme dodržovat několik zásad.

1. Už při pořizování fotografie se na obrázek dívejte jako na hotovou fotku. Neruší nepořádek v pozadí celkový dojem fotky? Vešel se daný objekt do záběru celý? A oblíbená chyba – neobjevila se mi v hledáčku šňůrka z fotoaparátu, má ruka (či při focení směrem dolů boty)?

2. Zlatý řez – rozdělte si pomyslně zorné pole vodorovně i svisle na třetiny. (Odvážnější si mohou mřížku přímo nalepit na monitor hledáčku fotoaparátu.) A této mřížce se pokuste přizpůsobit scenérii, kterou fotíte. Například kamenité pobřeží zasahuje přibližně do třetiny, lesnaté pobřeží do další třetiny. Výsledek bude mnohem přirozenější než rozdělení zorného pole na poloviny, což je velmi časté. Samozřejmě nemusíte se třetin striktně držet a měřit je na milimetry ani takto nastavovat každou fotku, ale zejména u focení krajiny se jedná o jednoduchý, ale velmi efektivní trik.

3. Nezapomeňte, že musí být „na co se dívat“. Pěkná krajina sama o sobě na fotografii mnohdy příliš nevynikne. Umístěte proto něco do popředí (loď, člověka, psa...). Myslete také na fakt, že fotoaparát nám středně vzdálené předměty opticky přibližuje, přistupte tedy k objektu raději o něco blíže, aby byl i na hotové fotografii dostatečně výrazný.

4. Fotíte-li lidi, nechte je chovat se přirozeně a nenuťte je dívat se do objektivu. Pokud si přejete, aby se do něj přece jen podívali přímo, pak je vyfoťte co nejrychleji – křečovitý úsměv fotografii na přirozenosti nepřidá. Této rady se držte zejména při focení malých dětí, nepřerušujte jejich hru.

5. Nastavení vyvážení barev dodá každé fotografii potřebnou atmosféru. Základní pravidlo zní: „V létě fotíme do 10 hodin dopoledne nebo až po 16. odpoledne.“ Pokud vlastníte alespoň poloautomat, nastavte si ho na prioritu clony, při zatažené obloze vyvážení bílé a na sněhové pokrývce zvyšte expozici o 1. Expozici volte podle oblohy a to tak, že namíříte objektiv na nebe, přimáčknete a podržíte spoušť, poté si vyberete záběr, který chcete vyfotit, a spoušť stisknete.

Nyní v době digitálních technologií máme obrovskou výhodu. Při učení se správnému používání fotoaparátu můžeme pořídit tisíce snímků, výsledek uvidíme okamžitě a především nemusíme platit za vyvolání a zhotovení fotografií. Co nám tedy ještě brání?! Pusťme se směle do práce! :-)



Agrant – čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Díky za každou dobrou radu...
Obrázek uživatelky
profil
to se ti to píše, viď, když to umíš...- jak fotit, tak to i popsat
Obrázek uživatelky
profil
Já mám ještě jednu radu - pozor na ujíždějící horizonty. Na fotkách mořské hladiny to vypadá obvzlášť rušivě. Já se ho vždy snažím zaměřit rovnoběžně s horním okrajem displaye.
Obrázek uživatelky
profil
To jsou opravdu dobré rady, díky.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles