Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Fotografováním k věčnému mládí - digitální scrapbook

30. 09. 2011 | Technika
Občas jen tak brouzdám po internetu, prohlížím si fotografie nebo fotokoláže, procházím oblíbená fotofóra a čtu si postřehy a rady těch zkušenějších, kteří tomuto koníčku propadli již dávno. Při svých průzkumech jsem zcela náhodou narazila na pojem scrapbook nebo též scrapbooking, a protože mě tato technika zaujala, rozhodla jsem se ji vyzkoušet.

Scrapbook pochází z USA a v doslovném překladu bychom mohli říci, že se jedná o jakousi knihu výstřižků. V podstatě to jsou koláže z fotografií, ale nejen to. Američanky si dříve podomácku vytvářely alba, kam umísťovaly rodinné snímky, poznámky z cest, popisy významných událostí, deníkové zápisky ze života rodiny, příbuzných a přátel, nalepovaly si tam první vlásky dětí, jejich výkresy, úryvky z dopisů či jiné texty, až vznikla jakási kronika rodu, která měla velký význam pro další generace. Pokud byla autorka výtvarně nadaná a měla fantazii, jednalo se o malé umělecké dílo, jehož předností byla Fotografováním k věčnému mládí - digitální scrapbookzejména originalita. Texty a fotografie mohly být doplněny drobnými ozdůbkami typu knoflíků, mašliček, rámečků, barevných papírů, látek i vlastních kresbiček a náčrtků. Pro ženy v domácnosti byl scrapbooking nádherným celoživotním koníčkem i způsobem seberealizace a také tříděním a ukládáním drahocenných vzpomínek, ke kterým se pak rodina mohla vracet.

Digitální scrapbook (na rozdíl od klasického) úzce souvisí s příchodem digitálních fotoaparátů a PC. Dnes už má většina lidí fotky uložené v počítači, avšak nezřídka se stává, že se jich tam bez ladu a skladu hromadí tuny. Určitě by nebylo od věci si některé obzvláště pěkné snímky vybrat a dát jim pomocí scrapování punc výjimečnosti. Nemusíte hned vyrábět celé album, stačí si nápaditě a originálně upravit nějakou podařenou fotku domácího mazlíčka, dítěte nebo třeba společný obrázek z dovolené. Tímto způsobem můžete také vytvořit přání k narozeninám, k Velikonocům či jiným svátkům, svatební oznámení, pozvánku pro přátele na nějakou společnou akci nebo jen tak na kafe, osobitý fotokalendář nebo třeba dárek k Vánocům. Nic to nestojí (jen trochu času) a adresáta to jistě potěší. V době, kdy téměř odzvonilo klasickým rukou psaným přáním a pohledům, by vlastní fotokoláž mohla nahradit svéráznost a nápaditost vašeho sdělení.

Ve stručnosti si řekneme, jak na to. Je zapotřebí, abyste uměli alespoň základní úpravy fotografií v nějakém grafickém programu. Zdarma si můžete stáhnout a nainstalovat třeba GIMP nebo IrfanView. Fotografováním k věčnému mládí - digitální scrapbookNaučte se snímek oříznout, zmenšit, barevně upravit, opravdu to není nic těžkého. Z internetu si dále postahujte různé soubory doplňků, kterým se říká kity a lze je buď zakoupit nebo získat zdarma. Mně kupříkladu bohatě stačí nabídka freebies neboli doplňků zadarmo. Jejich výběr vás bude bavit, některé jsou moc hezké a jiné zase vtipné, často jsou řazeny podle tématu a vyberete si jednoduše takové, které se vám budou líbit. Najdete mezi nimi i rámečky nebo tapety pro vytvoření pozadí fotomontáže. Až budete mít všechno, co potřebujete, můžete se pustit do vlastní tvorby. Každý prvek si v grafickém programu otevřete jako novou vrstvu a podle potřeby jej zmenšíte nebo jinak upravíte pomocí panelu nástrojů. Když potom výsledný obrázek uložíte, program automaticky splácne všechny vrstvy dohromady a máte hotovo. Já osobně používám pro úpravu fotografií GIMP, který je k dispozici v češtině, a ke kterému lze na internetu najít spoustu návodů, rad a postupů. Člověk se to všechno nenaučí za jeden den, ale když už se nám blíží ty dlouhé zimní večery, možná by to stálo za úvahu.

Překvapuje mě, že digitálnímu scrapbooku se věnují hlavně ženy, přestože fotografování obecně je spíše doménou mužů. Dcery Eviny mají zřejmě větší smysl pro ozdůbky, kytičky, pentličky a jiné něžnůstky a také jsme mámy, takže si chceme co nejlépe zdokumentovat růst a vývoj toho našeho malého kulíška. Na internetu snadno naleznete fotogalerie nadšenců, kteří se scrapbookingu už nějakou dobu věnují. Takových lidiček stále přibývá a my začátečníci si k nim můžeme chodit pro inspiraci. A že je na co koukat!


Marnie - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Fotografováním k věčnému mládí - digitální scrapbook:

Fotografováním k věčnému mládí - digitální scrapbook
Fotografováním k věčnému mládí - digitální scrapbook
Fotografováním k věčnému mládí - digitální scrapbook
Fotografováním k věčnému mládí - digitální scrapbook
Fotografováním k věčnému mládí - digitální scrapbook
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Je to úžasně zajímavá prácička a pěkný koníček.Smajlík Právě se po dlouhé pauze k němu vracím Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Některé se mi líbí a některé jsou kýčové...sama to ale neumím,tak ani neodsuzuji..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsou taky hrozné kýče, ale dal bych si

Ty krávy bych dal do smutečního rámečku a připsal: Miluju bifteky!
Obrázek uživatelky
profil
Kýč jak Brno. Ale líbit se to může.
Obrázek uživatelky
profil
To jsem ráda, že nejsem sama, komu to připadá jako kýč. Občas mám pocit, že jsem poněkud přestárlá nebo začínám být divná.
Ale pokud se to někomu líbí a pokud mi to nevnucuje, ať se klidně angažuje.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles