Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tajuplná vesmírná tělesa

23. 04. 2014 | Technika

Na některé z nás působí Měsíc ve svých fázích a především za úplňku velmi intenzivně. Můžeme silněji vnímat bolest hlavy, kloubů a celkově být podráždění. Tato jediná přirozená družice planety Země je od nás vzdálená přibližně 380 tisíc km a podle vědců se Měsíc zrodil před 4.5 miliardami let. Naše planeta Země do té doby sama bez Měsíce rotovala po oběžné dráze a srazila se s mladou planetkou s názvem Theia velikosti Marsu. Po srážce se části Země a Theie oddělily a v menších úlomcích rotovaly vlivem gravitace okolo Země.

Úlomky vypadaly jako prstenec, který dnes také můžeme vidět u planety Saturn. Ten jich má hned několik, jsou složeny i z plynů a jeví se jako několika barevná jednolitá elipsa. Tuto nádhernou planetu budeme mít štěstí vidět a to hned příští měsíc, kdy se dostane do výhodného postavení ke Slunci. Nejblíže k Zemi bude 10. května a Saturnovy prstence můžeme obdivovat celou noc.

vesmírná tělesaNáš Měsíc čekala dlouhá cesta za nynější podobou. Úlomky z obou planet se nepravidelně spojovaly a vznikly dva útvary, které se definitivně spojily mnohem později. Nesourodá hmota je pozorovatelná pouhým okem a tvoří na přivrácené straně Měsíce 30 % plochy známé jako měsíční moře. Toto pojmenování pochází z doby, kdy si lidé mysleli, že stejně jako na Zemi je na Měsíci život a světlé části považovali za pevninu a tmavé oblasti za moře. Lidská touha poznat vesmír dostala člověka daleko až na oběžnou dráhu a některé dokonce i na Měsíc, zatím se podařilo 12 odvážným procházet se po Měsíci a pozorovat Zemi jako modrou planetu. Doba letu na Měsíc trvá necelé 3 dny a plánovaná cesta na Mars bude trvat přibližně půl roku. Zde je patrná obrovská vzdálenost a expedice, která se uskuteční zhruba za 10 let bude bez návratu na Zemi. Ani tato prognóza mnohé neodradí a zatím se přihlásilo více než 200 tisíc zájemců, ze kterých bude pečlivě vybráno 24, kteří poletí na planetu Mars.

Od chvíle, kdy se Země a Theie spojily, uplynula z vesmírného hlediska krátká doba a tato významná událost má své pokračování. Měsíc rotuje kolem Země vlivem její gravitace a odstředivou silou se od ní nezadržitelně vzdaluje. Ročně je to 38 mm a přijde doba, kdy se vzdálí natolik, že ho gravitace Země neudrží a zmizí ve vesmíru. Ale to je vzdálená budoucnost, teď je Měsíc tady a všechny nás do značné míry ovlivňuje. Není divu, že nás tolik zajímá, podívejme se na mořský příliv a odliv, kdy dokáže Měsíc zvednout hladinu moře až o několik metrů. Největší příliv na světě lze pozorovat v Kanadě v zálivu Fundy, kde se hladina moře zvedá o 18 metrů. Měsíční fáze úplněk, novoluní, ubývání do takzvaného písmene C a dorůstání je zajímavé a lidé je pozorují celá staletí a jejich moudrost platí i dnes.

Člověk je složen z 80 % z vody, je to sice k nevíře, ale je to fakt a Měsíc na nás působí podobně jako na hladinu moře. Při úplňku se doporučuje držet dietu, lépe se hubne a při dorůstajícím Měsíci je ideální aplikovat pleťové masky, protože je tělo lépe vstřebá. Při novoluní je vhodné naplánovat si zdravotní zákroky, rány méně krvácí, netvoří se jizvy a tělo regeneruje pokožku lépe. Období měsíčních fází nám pomáhá nejen v kosmetice, ale i v domácnosti, ve vhodných dnech lze prát jen s polovinou pracího prášku a skvrny pouštějí lépe.

Kdo rád zahradničí, může se inspirovat radami na sběr bylinek.  Při úplňku mají rostlinky výraznější účinky a můžeme je efektivněji využívat v kuchyni na vaření i v léčivých čajích při nemocech a nachlazení. Například sedmikráska, je to rostlinka nesmírně zajímavá s rozmanitými účinky. Můžeme ji využít jako odvar k pití i koupelím. Čaj čistí průdušky, pomáhá při úporném kašli na odkašlání, zklidňuje žlučník a játra a do koupele by si ji měli přidat lidé s kožními problémy, mírní záněty, ekzémy a dokonce i těžké vředy. Kdo potřebuje ulevit revmatickým bolestem, nebo zklidnit bolavý zub, tomu pomůže větvička jehličnatých stromů. Úplněk vytáhne léčivou sílu do konců větviček a obklad například z borovice působí lépe než tableta.

Měsíc má vliv nejen na lidi, ale i na zvířátka, všichni víme, že psi vyjí na Měsíc a není to jen v jejich genech jako pozůstatek vlčího instinktu. Je prokázáno, že zvířátka mají zvýšenou citlivost stejně jako lidé za úplňku a v novoluní. Je dobré o tom vědět a lze tak předcházet mnohým komplikacím. Stejně jako Měsíc ovlivňuje vše na Zemi, tak naši planetu obklopují další vesmírná tělesa a ta za určitých okolností vytváří zajímavé jevy. Planety v naší sluneční soustavě obíhají Slunce v pravidelných intervalech po své dráze a ve výjimečných okamžicích se mohou dostat do vzájemné blízkosti a vytvořit imaginární přímku, které se říká opozice. Jeden z těchto okamžiků je právě teď a do jedné vesmírné přímky se Sluncem se dostala naše planeta Země a tolik diskutovaný Mars, který fascinuje lidi odnepaměti.

Mars je zajímavý svým složením a ze Země viditelným červeným odstínem. Okolo Marsu obíhají dvě přirozené družice, které nejsou kulaté a mají nepravidelný tvar podobající se bramborám. Jsou malé přibližně 20 km v průměru, proti našemu Měsíci s velikostí 3476 km nic moc. Atmosféra na Marsu je příliš řídká a tlak nízký jako ve výšce 30 km nad Zemí. Pro člověka i jinou formu života zatím nepoužitelné, ale vědci na tom pracují. Vzdálenost Marsu a Země je proměnlivá podle jeho rotace od 56 milionů do 400 milionů km. V porovnání vzdálenosti Slunce a Země, která je 150 milionů km, je to vzdálenost značná. Přesto umožňuje pozorování, na které astronomové dlouho čekají.

Spolu s astronomy jsou v pohotovosti i astrologové. Pro ně je zajímavé především to, že se na obloze planety dostaly do takzvaného Velkého kříže, který symbolizuje dávná proroctví. Dějí se zajímavé věci a mnohá nás čekají. Pro ty, kteří se zájmem hledí k obloze a rádi pozorují hvězdy, planety a také komety, je to hezké přitažlivé období. Na obloze uvidíme perseidy, všichni je známe jako padající hvězdy, při kterých si máme něco přát. A že budeme mít velkou šanci je spatřit slibuje fakt, že jich takzvaně spadne okolo 70 za hodinu. To si nenecháme ujít. V létě se seskupí čtyři zajímavé objekty a zpestří nám nebe nad hlavou, bude to Měsíc, Mars, Saturn a Spica. Tuto nejjasnější hvězdu najdeme v souhvězdí Panny a podle legendy slibuje moudrost, spravedlnost a plodnost země. Zkrátka se vyplatí občas kouknout na oblohu a zadívat se do dáli. Noční procházky zpestřené pozorováním vzácných nebeských jevů jsou velmi romantické a nabízejí nezapomenutelné chvíle.


Setury - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Tajuplná vesmírná tělesa:

Tajuplná vesmírná tělesa
Tajuplná vesmírná tělesa
Tajuplná vesmírná tělesa
Tajuplná vesmírná tělesa
Tajuplná vesmírná tělesa
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !