Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

TOP zajímavosti ze světa fotbalu, kterými překvapíte vašeho partnera

22. 04. 2020 | Technika
Fotbal je jedním z nejoblíbenějších sportů na světě. Lidi spojuje i rozděluje. Mnohé inspiruje a v neposlední řadě také pomáhá. My jsme si pro vás připravili TOP zajímavosti ze světa zeleného trávníku, které jste dosud nejspíš nevěděla. Není pochyb, že nově nabitými znalostmi svého partnera ohromíte. :)

Fotbal v číslech


Během jednoho zápasu naběhají hráči průměrně 11 km. Ten nejrychlejší gól v historii fotbalu střelil fotbalista Nawaf Al Abed, a to pouhé 2 sekundy po výkopu. Za stejně krátký čas od úvodního hvizdu dostal fotbalista Lee Todd červenou kartu, což je nejrychleji udělená červená karta v historii. Za zmínku stojí i start kariery bývalého nejlepšího fotbalisty světa Ronaldinha. Média si ho všimla v jeho 13 letech, když se svým týmem vyhrál  23-0 a všechny góly dal on sám. Každý gól na hřišti bývá vzápětí oslavován, přičemž se občas někdo zraní. Dokonce více než 1 z 20 úrazů je způsobený oslavou gólu. Čas od času se zraní i fanoušci, největší tragédie se odehrála v roce 1964, kdy rozhodnutí rozhodčího v zápase mezi Argentinou a Peru vedlo ke vzpouře. Zranilo se 500 lidí a 300 fanoušků dokonce zemřelo.

Campu NouVývoj fotbalového míče


Historie fotbalu sahá až do starověku, kdy se především v Číně, Řecku a Římě hrály míčové hry nohama a vzdáleně tak připomínaly fotbal. Míče nahrazovaly přírodní materiály, například nafouknutý prasečí močový měchýř nebo zvířecí srst zabalená do kůže. Takové balony se však často trhaly a měly nepravidelný tvar. Gumový míč byl vynalezen až v polovině 19. století, když americký chemik Charles Goodyear vymyslel metodu, jak vulkanizovat kaučuk. Zajímavostí také je, že dříve měly míče tmavou barvu. S rozvojem televizorů však vyšlo najevo, že tmavý míč není na černobílé obrazovce příliš dobře vidět, proto je dodnes typickou barvou míče bílá.

Legenda „Pepi“


Víte, kdo drží absolutní prvenství v počtu nejvíce vstřelených branek? Není to Pelé ani Romário, nejlepším střelcem v dějinách fotbalu je československý fotbalista Josef Bican. Narodil se sice ve Vídni, ale za svůj domov považoval české město Sedlice. Talentovaný fotbalista, jemuž se přezdívalo „Pepi“ má na svém kontě 805 oficiálně uznaných branek. Kdybychom započítali i přátelské zápasy, dostaneme se až na neuvěřitelných 5000 gólů. Po působení v Rakousku odešel hrát za Slavii Praha. V roce 2001 byl prohlášen za krále ligových střelců 20. století a krátce nato v 88 letech zemřel.

Více než stadion


Největším fotbalovým stadionem v Evropě je Camp Nou ve španělské Barceloně, kde se přes tribunu táhne nápis Més que un club - Víc než klub. Zajímavostí je, že se uvnitř nachází kaple, kterou navštívil i sám papež Jan Pavel II. V roce 1982 odsloužil na trávníku Campu Nou slavnostní mši, které se zúčastnilo 120 tisíc věřících. Vůbec nejvíce fanoušků přihlíželo utkání na brazilském stadionu Maracaná. V roce 1950 tam finálový zápas mistrovství světa mezi Brazílií a Uruguayí navštívilo téměř 200 tisíc lidí. Mezi architektonicky nejzajímavější sportovní stánky na světě patří německý stadion Veltins-Arena, jež se pyšní vysouvací hrací plochou, zatahovací střechou nebo zasunovací tribunou. Jedinečný je i způsob zásobování stadionu, vede tam potrubí z nedalekého pivovaru, žízeň tam tedy rozhodně mít nebudete.

Zdroj: Lay´s


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !