Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Udržujte vozidlo, ušetříte palivo

12. 02. 2009 | Technika
Pohonné hmoty patří k velkým žroutům obsahu peněženky. A přitom stačí dodržovat pár základních pravidel – a můžete ušetřit pěknou řádku bankovek. Navíc čím méně paliva se spotřebuje, tím méně dochází ke znečišťování životního prostředí. Klíčová je přitom údržba vlastního vozidla.

Seřiďte si dobře motor. Automobil s motorem, který správně pracuje, může znamenat snížení spotřeby paliva o 10-20 %. Zkuste odhadnout, kolik ročně utratíte za pohonné hmoty a spočítejte si, kolik jsou tato ušetřená procenta v korunách.

Pravidelně čistěte a měňte vzduchové filtry. I minimální zanesení filtru stojí za zvýšením spotřeby o 2,5 %, což se postupně může vyšplhat až na 10%.

Hladinu oleje kontrolujte jednou za půl roku a měňte je po každých 20-30 tisících ujetých kilometrech. Spotřeba paliva tak klesne o zhruba 3 % ročně.

udržujte autoHlídejte emise. Vozidlo s nadlimitní produkcí emisí má průměrnou spotřebu o 4-5 % vyšší. Jestliže je kyslíkový senzor poškozen, nejen že unikají škodlivé plyny, ale také pohonné hmoty unikají po litrech, což má často za následek zvýšení spotřeby až o 40 %.

Mějte stále správně nahuštěné pneumatiky. Jízda s měkkými pneumatikami „pohltí“ 6 % paliva. Navíc se tak zkracuje životnost pneumatiky.

Rozmyslete si každé zapnutí klimatizace.
I za tuto komoditu totiž platíte na benzínové pumpě. Nezřídka se tím zvýší výdaje o 30 % a více. Rada tedy zní: používejte klimatizaci jen v nezbytných případech, mějte při tom zavřená okénka a zapnuté větrání. Právě otevřená okna, především při rychlé jízdě, umocňují spotřebu klimatizovaného vzduchu.

Pozor dejte i při ukládání předmětů do zavazadlového prostoru. Je-li to možné, nezatěžujte příliš přední část vozidla. Pokud to nejde jinak, rozmístěte je tak, aby vepředu byl ten nejnižší náklad a vzadu ten nejvyšší. Ačkoli se to nezdá, i tím můžete ušetřit až 40 % pohonné hmoty.

Nevozte zbytečně nosič na zavazadla, či na lyže, i prázdné vás stojí až o 8 % paliva více. Stejně tak nenechávejte v autě nic navíc, 30 kg zapomenutého nákladu vám navýší spotřebu o 1,5 % ročně.

Ve frontě vždy vypínejte motor. Můžete tak ušetřit až 10 % paliva.

Vybírejte si správnou rychlost.
Jízda po dálnici rychlostí 110 km/h místo 130 km/h se promítne ve 20% ušetřeného paliva. A přitom si zkuste spočítat, zda se tím skutečně „příliš prodlouží doba jízdy“.


Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
auto nemáme - menej starostí Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Výborný článek - zírám, co vše budu muset vyměnit a změnit.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles