Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

13. komnata Jaroslava Báby

22. 11. 2019 | Televizní tipy
Olympijský medailista, mistr Evropy i republiky ve skoku do výšky se nevzdal boje o zdraví své těžce nemocné dcery. Pořad 13. komnata Jaroslava Báby připravili: J. Horská, J. Hojdová a Z. Zemanová (Premiéra)

Jaroslav Bába je bývalý atlet, skokan do výšky, juniorský mistr Evropy z roku 2003. Získával významná umístění na tuzemských i světových mistrovstvích, zvláště v halové atletice. Například na LOH 2004 v Athénách si vyskákal bronz, další v témže roce v Budapešti na halovém MS. V roce 2011 zazářil na halovém Mistrovství Evropy v Paříži, kde získal stříbro. Dvaadvacet zlatých medailí získal na tuzemských mistrovských soutěžích. V roce 2018 sportovní kariéru sám ukončil, neboť od roku 2016 už měl jiné starosti.

Manželce lékařce byla v těhotenství sdělena neblahá diagnóza: narodí se plod, postižený rozštěpem páteře. Lékaři v Podolí po všech vyšetřeních shledali, že by nastávající maminka byla vhodnou kandidátkou na operaci. Bábovi se dítěte nedokázali vzdát a souhlasili s operací, o níž 13. komnata Jaroslava Bábyvěděli, že dítě neuzdraví, ale výrazně mu zlepší život. Operace se u nás neprovádí, museli odjet do Belgie. Riziko prenatální operace ještě zkomplikoval předčasný porod, neboť dcerka přišla na svět ve 26. týdnu těhotenství. Od té chvíle se život Jaroslava a jeho ženy začal točit kolem Rebeky.

V pořadu 13. komnata Jaroslava Báby se dozvíte, že Bábovi s dcerou rehabilitovali již pár dnů po porodu, ještě v inkubátoru s ní cvičili Vojtovu metodu. Po narození byla od pasu dolů ochrnutá. Ve třech měsících dcerka musela na druhou operaci. Kvůli objemu mozkových komor jí byla zavedena hadička, drenující přebytečný mozkomíšní mok. Po operaci Rebeka začala ohýbat nohy v kolenou. Přidali cvičení dle Bobath konceptu, ergoterapii, kineziotaping, kraniosakrální terapii i hipoterapii. Po třetí operaci kvůli uvolnění míchy se dovedla postavit s pomocí ortéz. Rodiče s Rebekou neustále cvičí, čtyřikrát ročně dcerka podstupuje intenzivní měsíční rehabilitaci za několik desítek tisíc korun.

Pořad 13. komnata Jaroslava Báby odhalí, že i když byl Jaroslav úspěšným atletem, na tak finančně náročnou zátěž neměl prostředky. Kolegové sportovci pro Rebeku uspořádali veřejnou sbírku a vybrali přes milion korun. Martina založila Komunitní centrum Rebe(l)ka, kde se scházejí rodiče hendikepovaných dětí. Jaroslav trénuje mladé atlety. Oba jsou přesvědčeni, že se rozhodli správně, když se Rebeky nevzdali. Vědí, že jde o běh na dlouhou trať, ale Jaroslav jako sportovec umí zatnout zuby.

13. komnata Jaroslava Báby je k vidění 22. 11. 2019 od 21,40 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 13. komnata Jaroslava Báby:

13. komnata Jaroslava Báby
13. komnata Jaroslava Báby
13. komnata Jaroslava Báby
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !