Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

13. komnata Jiřího Langmajera st.

15. 06. 2018 | Televizní tipy
Jiří Langmajer st., otec herců Jiřího a Lukáše a operní sólista, vyrůstal bez táty – amerického vojáka, osvoboditele Plzně, s otčímem, který k němu nikdy nenašel vztah. Pořad 13. komnata Jiřího Langmajera st. připravili: Z. Burešová, M. Hurta a Z. Gawlik.

Jiří Langmajer st. se narodil 16. 6. 1946 v Přešticích u Plzně jako potomek amerického vojáka. Absolvoval houslovou třídu v ZŠ v Plzni, později pěvecké oddělení Pražské konzervatoře. V letech 1979-1982 byl sólistou opery Divadla J. K. Tyla v Plzni. Jeho nejvýznamnějšími tenorovými postavami jsou Ottavio (Mozart: Don Giovanni) a Vašek (Smetana: Prodaná nevěsta). Prožil nelehké dětství jako nemanželský syn vojáka.

V pořadu 13. komnata Jiřího Langmajera st. se dozvíte, že jeho matka Anna se záhy po konci 2. světové války vdala a Jiří vyrůstal s otčímem, který hodně pil. Matka si k synovi nikdy nevytvořila vztah, v těžkých chvílích mu dokonce říkala, že jí zkazil život. Její přístup se zlepšil až v Jiřího dospělosti, kdy se jeho třem dětem, svým vnoučatům Markétě, Jiřímu a Lukášovi, snažila vynahradit lásku, kterou neuměla dát synovi. O původu svého biologického otce, jménem Harry 13. komnata Jiřího Langmajera st.Erlod, se Jiří dozvěděl až ve svých šestnácti letech. Když se pak ženil, matka mu předala balík dopisů, fotografií a věcí na památku z čilé korespondence z prvních dvou poválečných let. Zjistil z nich, že v listopadu 1945, kdy američtí vojáci opouštěli Československo, Harry o Annině těhotenství nevěděl. Když pak padla možnost jejího případného odjezdu do USA, s čímž nesouhlasili Annini rodiče, výměna dopisů ustala.

Jiří Langmajer st. je otcem známých herců Jiřího a Lukáše a dcery, která pracuje jako učitelka angličtiny. V roce 1990 se vydal na první polistopadovou oslavu osvobození Plzně. Jeho dcera, tehdy studentka cizích jazyků, vzala s sebou zmíněný balík s tím, že se pokusí zjistit stopy, které by vedly k vypátrání neznámého dědečka. Jenže balík nedopatřením ztratila. Jiřímu zůstala jediná společná fotografie osmnáctileté Anny a jen o málo staršího Harryho z Přeštic v roce 1945.

V pořadu 13. komnata Jiřího Langmajera st. se dozvíte, že o svém otci už nic víc nezjistil. V operním souboru Jiří Langmajer st. dodnes zpívá jako nejstarší člen sboru. Léta působil jako pedagog hudební výchovy a zároveň jako neúnavný propagátor a interpret lidových písní českého jihozápadu – v archivu plzeňského studia Českého rozhlasu jsou téměř dvě stovky jím nazpívaných písní, jejichž vysílání se dodnes těší velkému zájmu posluchačů. Celoživotně aktivně sportuje, vyzkoušel si triatlonové disciplíny a pravidelně se objevuje mezi otužilci.

13. komnata Jiřího Langmajera st. je k vidění 15. 6. 2018 od 21,20 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 13. komnata Jiřího Langmajera st.:

13. komnata Jiřího Langmajera st.
13. komnata Jiřího Langmajera st.
13. komnata Jiřího Langmajera st.
13. komnata Jiřího Langmajera st.
13. komnata Jiřího Langmajera st.
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !