Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

13. komnata Lídy Rakušanové

23. 08. 2018 | Televizní tipy
Proslulá komentátorka Rádia Svobodná Evropa přišla emigrací v roce 1968 o československé státní občanství a po návratu do Čech zažila de facto druhou emigraci (2015). Pořad 13. komnata Lídy Rakušanové připravili: B. Procházková, O. Špátová a O. Sommerová.

Lída Rakušanová, komentátorka Rádia Svobodná Evropa, laureátka ceny Žena Evropy, Ceny česko-německého porozumění a Ceny Jana Palacha působila v osmdesátých letech v mnichovské redakci Rádia Svobodná Evropa. To bylo jedním z mála zdrojů pravdivých informací, vysílaných do zemí nesvobody, jakou bylo po čtyřicet let i komunistické Československo. Její hlas se pro občany naší země stal synonymem svobody.

Narodila se jako Ludmila Malá, po adopci druhým matčiným manželem dostala jméno Horská. Vystudovala na Filozofické fakultě v Praze bohemistiku, jihoslovanské jazyky a estetiku, ale v roce 13. komnata Lídy Rakušanové1968, ještě během studií se kvůli sovětské okupaci s manželem rozhodli odejít z Československa. Nejdřív do Frankfurtu a poté do Mnichova, kde pokračovala v univerzitním studiu a složila překladatelské a tlumočnické zkoušky z němčiny.

V pořadu 13. komnata Lídy Rakušanové se dozvíte, že přijala práci ve Svobodné Evropě, protože se chtěla podílet na odhalování lživého totalitního režimu v Československu. V nepřítomnosti byla odsouzena k trestu odnětí svobody v trvání dvou let. Zároveň přišla o československé státní občanství, což postihlo na celém světě jen 400 emigrantů. Byli to ti, kteří aktivně vystupovali proti komunistickému režimu. Nesměla se vrátit do Československa, nemohla přijet v roce 1980 na pohřeb maminky. Maminčina nemoc a nemožnost péče o ni byla největší bolestí, kterou jí emigrace přinesla.

Průvodcem jejím životním příběhem je novinářka Bára Procházková. Pořad uvádíme v cyklu 13. komnat věnovaných významným osobnostem, jejich životy ovlivnily pohnuté srpnové události roku 1968, od nichž v těchto dnech uplynulo 50 let.

Pořad 13. komnata Lídy Rakušanové můžete sledovat 23. 8. 2018 od 17 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !