Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

13. komnata Vítězslava Jandáka

19. 01. 2018 | Televizní tipy
Herec a politik prožíval v dětství jako syn politického vězně trauma z uvěznění otce i šikanu rodiny tajnou policií. Pořad 13. komnata Vítězslava Jandáka připravili: Z. Burešová, R. Novák a P. Křemen.
 
Filmový i divadelní herec a politik Vítězslav Jandák se narodil 8. srpna 1947. Ve svých třinácti letech zažil uvěznění otce a existenční potíže rodiny. Otec za války pracoval pro britskou rozvědku a získával pro Brity strategické informace. Byl vyšetřován gestapem a vězněn na Pankráci. Po válce pracoval na ministerstvu vnitra v ochranné službě Jana Masaryka a Eduarda Beneše. Po komunistickém puči musel z vnitra odejít, našel si civilní zaměstnání a v padesátých letech se podílel na obnovení zakázané organizace Akademická legie. Britové otci nabízeli emigraci, ale Jandák st. kvůli rodině zůstal v Československu.

13. komnata Vítězslava JandákaTajná policie jej sledovala a v roce 1960 doma zatkla, když našla zakopané zbraně na pozemku rodinného domu v Krči, v němž herec Vítězslav Jandák dodnes bydlí. Dodnes na ten okamžik vzpomíná jako na velmi traumatizující zážitek. Příslušníci Státní bezpečnosti přišli v noci, vše v bytě rozházeli, když pomocí detektorů hledali zbraně. V tajném procesu byl otec odsouzen na pět let. Trest si odpykával v tajné věznici STB v Minkovicích u Liberce.

V pořadu 13. komnata Vítězslava Jandáka se dozvíte, že dospívání bez otce, destabilizace rodiny i návštěvy ve vězení byly pro Vítězslava velmi traumatizující. Otce vídával na návštěvě ve vězení jednou za tři měsíce. Jezdili za ním vlakem a byly to vlaky „pláče a slz“, neboť většinu cestujících tvořili příbuzní vězňů v Minkovicích. Rodina měla existenční potíže. Otce propustili po třech letech na amnestii. Vítězslav chtěl být právníkem, ale syn politického vězně studovat nemohl. Později vystudoval herectví, stal se úspěšným hercem a hrál v řadě normalizačních filmů a seriálů. V letech 1990 – 2017 byl politikem. Je ženatý, má dvě děti.

Pořad 13. komnata Vítězslava Jandáka lze sledovat 19. 1. 2018 od 21,10 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 13. komnata Vítězslava Jandáka:

13. komnata Vítězslava Jandáka
13. komnata Vítězslava Jandáka
13. komnata Vítězslava Jandáka
13. komnata Vítězslava Jandáka
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !