Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bludičky - Dům na půl cesty

5. 12. 2010 | Televizní tipy

Bludičky (2/3)

Dům na půl cesty

 

Hledání sebe sama a své skutečné role ve složitém a drsném světě mimo dětský domov bolestně pokračuje. Nejmladší ze sourozenců, divoká a nezkrotitelná Evička, se pokouší přijmout roli, na kterou není ani zdaleka připravena – totiž roli svobodné a stále ještě v dětském domově žijící matky s miminkem. Adam získává byt v domově na půli cesty, tedy v zařízení, přímo určeném pro mladé lidi, opouštějící dětské domovy.

A nejstarší Marie končí svá sociální studia a vstupuje do zaměstnání, do profesionálního prostředí, které se zabývá sociální praxí. A opět to pro všechny tři propojené osudy znamená, že cosi není tak, jak by mělo být, že svět je složitější a záludnější než upřímná lidská rozhodnutí a předsevzetí. V sociální realitě Marie coby „socka“ naráží na první velmi složité a lidsky bolestné případy, kterým má pomoci, ačkoli by sama pomoc potřebovala. I její nový citový vztah s takřka ideálním synem z takřka ideální rodiny se nevyvíjí tak, jak by měl – nebo alespoň ona sama, holka vyrostlá v dětském domově, tomu není schopna úplně uvěřit.

Adam nedokáže krotit svou osobnost, jeho hledání sebe sama je zmatené a neohrabané, pohybuje se v normální společnosti jako slon v porcelánu. Jeho činy, ovlivněné neznalostí, rozbíjejí praktickou šanci k normálnímu žití v domě na půli cesty, on sám rozbíjí i zbytky svého sebevědomí v milostném vztahu, který není skutečný, ale zcela vymyšlený a tak naprosto beznadějný. A Evička definitivně nezvládá svou roli matky a cele jí přesouvá na starší sestru Marii. To však nestačí, její problémy skutečně neberou konce a vrcholí něčím, co už nelze svést na nezralost divoké sedmnáctileté dívky, vyrostlé v dětském domově. Trojice sourozenců, spojená životem bez rodiny jako pupeční šňůrou, se ocitá v pravděpodobně nejsložitějším okamžiku svého mladého žití.

J.F.

Druhá část třídílného televizního filmu, který podle scénáře Ivo Pelanta natočila režisérka Irena Pavlásková, sleduje další osudy trojlístku sourozenců z dětského domova. Problematická Eva (Tereza Nvotová) porodí dceru Štěpánku a na přímluvu nového ředitele Petra Horáka (Pavel Řezníček) může v děcáku zůstat i s ní. Dívka se sejde s předpokládaným otcem svého dítěte, puberťák Luky však o ně nejeví zájem. Eva se o dceru nestará a její narůstající excesy přerostou do konfliktu se zákonem...

 Evin starší bratr Adam (Filip Cíl) se mezitím snaží uchytit v běžné společnosti českého maloměsta. Bydlí v takzvaném Domě na půli cesty, kde bývalí chovanci z děcáku získávají dočasné zázemí. Přímočarý mladík touží po seznámení s dívkou a začne docházet za mladou bankovní úřednicí. Mezitím načerno poskytne přístřeší kamarádovi z děcáku - romskému mladíkovi Tonymu, jenž se chce stát kuchařem.

 Nejstarší z trojlístku sourozenců - empatická Marie (Jana Pidrmanová) úspěšně dostuduje a začne pracovat na sociálním odboru. Naráží však na nejrůznější problémy, včetně konfliktů uvnitř romských rodin. Mezitím dál žije v zámožné rodině svého milého Richarda (Jan Zadražil), který jí nabídne manželství. Zdánlivě idylické vztahy v této "zlaté kleci" se ale zkomplikují poté, co se ujme dítěte své mladší sestry. V jedné z klíčových scén Marii poodhalí svou minulost Richardova vstřícná matka, kterou pozoruhodně ztvárnila Simona Stašová.

 Druhá část vyprávění s podtitulem Dům na půli cesty rozehrává problémy integrace menšin v rovině osobní i celospolečenské. Titul je symbolický: Marie, Adam i Eva se - každý po svém - ocitají na pomyslných křižovatkách, které určují směr jejich budoucnosti. Kameru vedl Diviš Marek, kostýmy navrhla Simona Rybáková.

 

Vysílání: 05.12., 20.05 hod., ČT1

 

Zdroj: Česká televize

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Bludičky - Dům na půl cesty:

Bludičky - Dům na půl cesty
Bludičky - Dům na půl cesty
Bludičky - Dům na půl cesty
Bludičky - Dům na půl cesty
Bludičky - Dům na půl cesty
Bludičky - Dům na půl cesty
Bludičky - Dům na půl cesty
Bludičky - Dům na půl cesty
Bludičky - Dům na půl cesty
Bludičky - Dům na půl cesty
Bludičky - Dům na půl cesty
Bludičky - Dům na půl cesty
Bludičky - Dům na půl cesty
Bludičky - Dům na půl cesty
Bludičky - Dům na půl cesty
Bludičky - Dům na půl cesty
Bludičky - Dům na půl cesty
Bludičky - Dům na půl cesty
Bludičky - Dům na půl cesty
Bludičky - Dům na půl cesty
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
na první díl dívala. Líbil se mi, ale dost ty situace v neutěšených rodinách prožívám. Ta nezodpovědná matka - alkoholička byla neuvěřitelně věrohodná. Chudáci děti, ty jsou protstě naprogramované, aby svoji maminku milovaly, ať je jakákoliv.
Obrázek uživatelky
profil
První díl se mi moc líbil, žádné příkrašlování, tak to fakt je.Moje maminka pracoval v děcáku, takže jsem tam prakticky mezi těmi dětmi vyrostla. Vždycky mě hrozně udivovalo, že i přes to, jak je jejich matky zanedbávaly, nedávaly jim jíst, týraly je atd., stejně je ty děti bezmezně milovaly a byly schopné na všechny hrůzy prostě zapomenout a malovat si krásnou budoucnost s někým, kdo na ně stejně kašlal. Přesně jako v tom 1. dílu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles