Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Česko na talíři: Prasečí nožičky u miss Žídkové v Kravařích

15. 12. 2011 | Televizní tipy
Mistr české kuchyně Jaroslav Sapík a jeho pravá ruka Daniela Šinkorová v neděli v pořadu Česko na talíři navštíví moravskoslezské končiny. Konkrétně město Kravaře, kterému zůstala po celý život věrná někdejší miss Monika Žídková. Jaroslav Sapík uvaří vepřové nožičky na havířský způsob před jedním z nejkrásnějších barokních zámků ve Slezsku, na jehož krátkou prohlídku štáb diváky pozve.

Sever Moravy je tvrdý kraj tvrdé práce, proto se tu lidé museli dosyta najíst, ale také šetřit. Zpracovalo se všechno. Místní přinesou zeleninu a ovoce a šéfkuchař vyrobí improvizovaný salátek. Co uvaří v Moničině domě? Jehněčí kolínko s kapustou, které na Hlučínsko také patří. Dvojnásobná maminka Česko na talíři: Prasečí nožičky u miss Žídkové v Kravaříchudělá oblíbené jídlo svých dětí – špecle s uzeným a zelím. Společný recept v plenéru bude návodem na lehkou romantickou večeři pro dva nebo chuťovku pro milou návštěvu. Suroviny na opilé hrušky se sýrem odpovídají nejen kraji, ale i ročnímu období. V neděli v 18.00 si v Kravařích pořádně po česku pochutnáte!

Zajímavé je, že v zámku, který obklopuje velký park a golfové hřiště, se kdysi učila místní děvčata vařit a hospodařit. Dnes se před ním v Česku na talíři chystají vepřové nožičky, jež obsahují velké množství přírodního kolagenu. Jak upozorňuje Jaroslav Sapík, když si ženy daly několikrát ročně nožičky, o kvalitu jejich vlasů a nehtů prý bylo postaráno. Protože je to obyčejné jídlo a protože jíme i očima, šéfkuchař myslí na to, aby kolínko krásně vypadalo, o což se postará zeleninová příloha z paprik. V neposlední řadě je přínosný i finanční efekt: „Když koupím čtyři kila nožiček, celá rodina se přejí za sto korun,“ doporučuje Jaroslav Sapík obyvatelům Kravař, kteří se přišli na jeho vaření podívat. A Daniela ochutnala další kulinářskou premiéru.

Nejen Jaroslava Sapíka, ale i Danielu Šinkorovou zajímalo, jak si Monika udržuje štíhlou postavu, v jaké kuchyni vaří a co jí chutná. Protože je „masová“, uvaří Jaroslav Sapík jehněčí, které na sever Moravy rovněž patří. Monika zůstala v rodných Kravařích, kde má hodně přátel. Žije v domě, který Česko na talíři: Prasečí nožičky u miss Žídkové v Kravaříchzdědila po babičce. S manželem si ho upravili, aby se tu jejich čtyřčlenné rodince hezky žilo. Miss ČR z roku 1995 a Miss Europe Monika Žídková, kterou lidé několikrát vyhlásili nejoblíbenější českou miss, naučila jak svou holčičku, tak chlapce jíst špenát a ryby. Jinak ale milují klasický řízek s kaší. Na sushi, co si s oblibou občas dají maminka s tatínkem, se dívají úkosem. Monika jim v dalším dílu pořadu Česko na talíři uvaří rychlé jídlo, které mají rády. Inspirací pro maminky může být její uzené se zelím a špeclemi.

Před zámkem Monika s Jaroslavem připraví romantický recept pro dva vhodný pro blížící se sváteční čas ke sklence vína. Opilé hrušky se sýrem zmizely v přihlížejících jak pára nad hrncem.

Příště v Česku na talíři uvidíte: S vínem se přímo pojí divácký recept, který si můžete na Vánoce uvařit spolu se starým známým italským kuchařem Emanuelem Ridim. Co budete na slavnostní „svařák po italsku“ (vine brulée) potřebovat? Láhev kvalitního a silného červeného vína, celý svitek skořice, 8 celých hřebíčků, trošku muškátového oříšku, kůru z 1 citronu, kůru z 1 pomeranče a trochu cukru.

Česko na talíři tentokrát v Kravařích u Moniky Žídkové uvidíte v neděli 18. prosince v 18.00 na Primě!



Zdroj: Prima

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !