Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cyklus Příběhy obrácení na České televizi

24. 05. 2014 | Televizní tipy
Příběhy obrácení Česká televize je unikátní docusoap o mladých lidech, kterým víra změnila životy.

Česká televize přináší na obrazovky ČT2 neobvyklý časosběrný dokument Příběhy obrácení o lidech, kteří prošli duchovní konverzí. Šestidílný cyklus Příběhy obrácení vysílá Česká televize od 25. května 2014 vždy v neděli v 17:45.

Pořad Příběhy obrácení vznikl v brněnském studiu České televize v Tvůrčí producentské skupině Patricka Diviše. Režie Josef Fišer, Petr Kotrla, Ladislav Cmíral a Michaela Rozbrojová.

Cyklus Příběhy obrácení na České televiziRok sledovali dokumentaristé šestici mladých lidí, kteří byli na počátku své duchovní cesty a nebáli se k tomu přizvat televizní kamery. Diváci tak mají možnost prožít s nimi významné životní okamžiky i chvíle plné pochybností.

Příběhy obrácení jsou unikátní šestidílnou  docusoap České televize o tom, jak víra mění životy. Tento oblíbený televizní formát využili tvůrci i proto, že díky němu mohli vytvářet situace, do kterých by se protagonisté cyklu jinak nikdy nedostali. Příkladem je třeba účast na společných natáčeních, během kterých se zástupci pěti různých vyznání setkali na neutrální půdě. „Účastníci našeho cyklu měli po celý rok k dispozici malé kamery, které umožnily zachytit momenty, které by se s velkým štábem pořídily jen velmi těžko,“ říká jeden z režisérů Ladislav Cmíral, který má s formátem docusoap zkušenosti z úspěšného cyklu ČT Ptáčata.

„Nehledáme podstatu víry, ale její zcela konkrétní projevy a dopady na člověka a jeho život,“ přibližuje záměr pořadu autor scénáře Josef Fišer. K natáčení cyklu Příběhy obrácení od České televize tvůrci přizvali například klavíristu Petra, který se rozhodl konvertovat k judaismu, Dana, kterého oslovila římsko-katolická církev nebo vyznavačku islámu Aišu a další mladé lidi. Jejich příběhy ukazují, že konverze se v každém náboženství liší. Někde je to pouze moment rozhodnutí pro danou víru, jinde několikaletý proces. „Tento dokument je hlavně výpovědí o tom, jak důležitou roli hraje v našich životech duchovní uspokojení,“ dodává Fišer. „Znovu jsem si připomněl, proč jsem do toho šel,“ uvedl po skončení předpremiérové projekce v Brně Dan, který se během natáčení nechal pokřtít a dodal: „Dokument zachytil navždy důležitý moment mého života, který si tak mohu zas a znovu prožít. Pomáhá mi to ve chvílích, kdy mám nějaké pochybnosti“.

„Pořad ukazuje, jak na sebe reagují lidé různých vyznání,“ zamýšlí se dramaturgyně a režisérka Michaela Rozbrojová a doplňuje: „Naši protagonisté mají obrovský zájem jeden o druhého, ptají se na všechno, co jim není v jiném náboženství jasné, a ukazují, že každá víra je vlastně jen jinou cestou k bohu.“ Pořad je zároveň plný překvapivých situací. „Tím, že se v něm prolínají naprosto odlišné světy protagonistů, není v něm nouze ani o šťavnaté a nadmíru zajímavé debaty,“ zve diváky k obrazovkám režisér Petr Kotrla.

Dokument Příběhy obrácení, který vysílá Česká televize, je zároveň i sondou do současného náboženského života u nás. Zatím ale ne úplnou. „Stejný tvůrčí tým proto už nyní připravuje další pořady, které by měly téma konverze a života s vírou dále prohloubit,“ slibuje kreativní producent Patrick Diviš.

Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Cyklus Příběhy obrácení na České televizi:

Cyklus Příběhy obrácení na České televizi
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !