Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

El paso – příběh inspirovaný skutečnými událostmi

18. 03. 2009 | Televizní tipy

Premiéra 18. 3. 2009

Film El paso diváka zavede do kotle vášní, emocí a živelnosti. Režisér Zdeněk Tyc se po úspěšných Smradech už podruhé vrací do světa Romů, který v nás zpravidla vzbuzuje strach a rozpaky, přestože o něm vlastně vůbec nic nevíme. El paso je inspirováno skutečným osudem romské vdovy, matky devíti dětí. Filmová rodina Horváthových má dětí sedm.

O filmu

Příběh začíná okamžikem nečekané, tragické smrti otce. Matka Věra najednou stojí sama v boji proti úřadům, odhodlaná udržet svou početnou rodinu pohromadě za každou cenu, jenže zoufale nepřipravená.

El pasoSociální odbor dává k soudu žádost na odebrání jejích dětí a následné svěření do ústavní péče. Ze dne na den jsou vystěhováni na periferii do sociálního bytu o jedné místnosti. Případ Věra versus město se dostane k mladé, ambiciózní advokátce. Svět Romů nezná a ani ji příliš nezajímá, celou kauzu bere zpočátku jako odrazový můstek své začínající kariéry. Navzdory svým předsudkům, nepochopení a občas i samotné Věře, která blonďatou advokátku zpočátku odmítá vpustit do svého světa, případ nevzdá.

Naštěstí není sama, kdo stojí na straně rodiny proti většině. Je tady ještě lehce nepraktický, ovšem o to pro svou práci zapálenější, kurátor Kochta. Jeho snaha pomoci Horváthovým je přiživována také ryze soukromým zájmem o atraktivní advokátku.

El paso nekončí happy endem, jen jeho příslibem. Bez lakování na růžovo nabízí pozitivní příklad. A také čas na přemýšlení, zda být Romem opravdu znamená být vinen.

El pasoAutorský záměr – slovo režiséra

„V roce 2002 jsem natočil film Smradi, který měl podtitul „…o lidech, kteří o lásce nemluví, oni ji žijí“ a ten příběh se stal. Také film El paso se opírá o autentický život a konkrétní situaci. Filmová rodina Horváthových má svůj skutečný a přitom fascinující, téměř neuvěřitelný předobraz: osobně znám matku „Věru“, její děti, stejně tak i kurátora „Kochtu“ a právničku „Slečinku“,“  říká režisér Zdeněk Tyc, kterého možná znáte i prostřednctvím filmu Malé oslavy.

„Mým cílem ale nebyl dokumentární film. Takzvaná „pravda“ by v tom případu byla drsnější, zbytečně černobílá,“ upřesňuje Zdeněk.

„Já chci ponechat (nejenom) Věře a jejím dětem a jim podobným dětem naději. A chci ji nabídnout především divákům. Naději samozřejmě přiměřenou, nevylhanou, sice malou - avšak možnou. Uskutečnitelnou.“

O filmu El paso

Režie: Zdeněk Tyc

Stopáž: 98 min

Hrají: Irena Horváthová, Linda Rybová, David Prachař, Igor Chmela, Vladimír Javorský, Petr Lněnička, Leoš Noha, Jana Janěková ml., David Matásek, Marie Ludvíková, Simona Peková, Igor Bareš, Denisa Demeterová, Albert Dudy, Nikola Rezanková, Kateřina Poláková, Jan Ištok, Tomáš Fedák, Nelli Dudyová

Zdroj: Česká televize

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !