Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Emanuele hledá inspiraci na horách

24. 01. 2010 | Televizní tipy

Manu si konečně vyrazil se synkem na hory. Zaujal ho tam nový nápoj, který mu moc zachutnal. Doufá, že si ho oblíbí i televizní diváci. Jmenuje se Calimero, protože jde o kávový drink se šlehačkou, který připomíná stejnojmenné kuřátko z večerníčku. Jak připravit hřejivý aperitiv, který vás i přes padající rampouchy, tající a zase mrznoucí sníh pozvedne na těle i na duchu, uvidíte hned v úvodu nedělní kulinářské show S Italem v kuchyni od 18.05 na Primě.


Můžete se těšit také na nevšední přesnídávkovou fazolovou polévku ze zbytků těstovin a domácího králíka na rozmarýnu a olivách. A ještě něco na zub. V tomto případě doslova, protože dobré a trvanlivé ořechové sušenky cantuccini – jako stvořené pro černou hodinku u krbu – musíme smáčet v červeném víně, aby změkly.


u-reznikaCalimero – mladší bratříček bombardina


Na začátek hřejivý aperitiv. V této době je prostě nezbytný. Co potřebujeme k výrobě drinku, který právě frčí na italských horách? Vaječný koňak a rum. Nejdřív je smícháme. Je celkem jedno, jestli máme rum bílý nebo tmavý. Horký alkohol se zalije malou kávou – nejlépe espresem. A nakonec se ozdobí kopečkem šlehačky. S trochou představivosti vidíme Calimera, tmavé kuřátko s bílou skořápkou na hlavě, hrdinu Emanuelova dětství. U nás ho také známe a po pár sklenicích ho možná spatří i ti, co ho v televizi nikdy neviděli.


Fazole s těstovinami provětrají police se zásobami


Recept z Neapole je chutný a praktický. Zbavíte se všech zbytků těstovin, které se někde krčí ve spíži. Nevyhodíte je, zachováte se hospodárně, a to se dnes počítá. Oblíbené italské jídlo se v různých regionech trochu liší, ale princip je stejný. V Toskánsku se užívají bílé fazole, okolo Benátek se dává do jídla sádlo. Jde o dokonale italsko-český předkrm: polévka a pasta zároveň. Nejprve si na dvanáct hodin namočíme fazole (nejlépe střední velikosti, žíhané), pak je uvaříme ve vodě. V době varu si připravíme základ. Na olivovém oleji osmažíme dva rozdrcené stroužky česneku, nakrájený řapíkatý celer a loupaná rajčata s rajským koncentrátem.


Zalijeme vodou a mícháme. Nesmíme zapomenout na feferonku, která polévce dodá správný říz. Měkké fazole postupně přidáváme i s částí vývaru do tomatového základu v hrnci. Asi třetinu fazolí rozmixujeme kvůli krémovitější konzistenci a také přidáme k rajčatům. A na závěr do vroucí polévky vkládáme postupně těstoviny, které máme doma. Samozřejmě od největších po nejmenší – kvůli době varu. Začínáme nejtvrdšími trubkami s největším průměrem, pokračujeme např. penne a končíme špagetami, které ještě rozlámeme. Tím, že se těstoviny vaří rovnou v ochucené omáčce, získají vydatnou chuť. Možná je ještě zředíme vodou a dosolíme. Jak je libo. Manu radí: Ochutnávejte! Na talíři ještě zakápneme olivovým olejem a podáváme. Emanuele nezůstane jen u vegetariánské polévky, ale zamíří do oblíbeného řeznictví, aby koupil králíka na hlavní chod dnešního menu.


Tradiční králík z Elby s netradiční přílohou


italEmanuelovi se už sbíhají sliny: králík na bílém víně, rozmarýnu a olivách je jeho oblíbené dětské jídlo. Ovšem příloha z brokolice s ančovičkou a strouhankou je už Manovou chutnou a zdravou kreací, improvizací na zeleninové jídlo z kraje Pulia. Pokud máme možnost získat kus z domácího nebo ekologického chovu, dáme mu přednost. Ostatně v Čechách se králíci stále chovají ve velkém. Manu králíka naporcuje a jednotlivé porce osolí, opepří a obalí v mouce. Pečlivě je z obou stran osmaží na olivovém oleji, čímž se maso zatáhne a udělá se na něm kůrčička. Přidá nakrájenou cibulku, sklenici bílého vína a čerstvý rozmarýn.


Dvacet minut dusí pod poličkou a pak přidá černé vypeckované masité olivy a vývar. Dusí další čtvrthodinku a posledních pět až deset minut nechá dojít bez pokličky. Příloha je z brokolice, kterou jsme si předvařili. Na pánvi si rozpustíme máslo se dvěma stroužky česneku, který odstraníme, jakmile zezlátne. Pak přidáme asi čtyři kousky ančoviček, které ve výsledku zeleninu skvěle dochutí. Když se rybičky rozpustí, zasypeme obsah pánve strouhankou a stále mícháme. Nastává chvíle pro opečení růžiček brokolice. Dbáme, aby se nám ve směsi obalily. Na trošce vývaru zeleninu ještě chvilku podusíme a nakonec zasypeme parmazánem. Spolu s králíkem získáme chutný a zdravý oběd.


Královské sušenky cantuccini


A zase tu máme malý výlet do historie. I tento dezert prý tvořil součást oné již v pořadu zmíněné královské svatební hostiny, kterou uspořádala urozená italská nevěsta Kateřina Medicejská, když dorazila na francouzský královský dvůr. Francouzi si recepty přisvojili a od té doby si myslí, že jsou nejlepší na světě. Omyl, směje se italský kuchař. Základ těsta je z cukru, vajíček a citronové kůry. Přidáme mandle a ořechy a půl sáčku kypřicího prášku. Nakonec prosejeme do mísy mouku, vyhrneme si rukávy a pustíme se do mísení těsta. Když se lepí, utvoříme na pečicím papíru dva dlouhé válečky a potřeme je rozšlehaným vejcem.


Pečeme při 180 stupních maximálně 25 minut. Ještě zatepla nakrájíme na silnější plátky a necháme trochu oschnout. Vzniknou piškoty, které je pak ideální u hořícího krbu namáčet v červeném dezertním „svatém víně“ – Vin Santo – z Toskánska. Kromě chuti je další výhodou tohoto moučníku trvanlivost. Ale pozor na zuby, bez vína to nejde! Dezert vydrží čekat v krabici na milou návštěvu klidně i měsíc. Diváci ovšem na svého italského kuchaře tak dlouho čekat nemusí. Prostřednictvím televize Prima za nimi přijde i příští neděli, kdy ve svém pražském bytě opět uvaří další úžasné zimní menu.

 

Zdroj: Prima


Zdeničkaa
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !