Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Emanuele vaří pro 2 z Evropy

5. 06. 2010 | Televizní tipy

Emanuele Ridi čeká na rozhlasového moderátora Patrika Hezuckého a jeho kolegyni Lucii Šilhánovou. Plánuje pro ně dva chody. Italskou polévku minestrone v letní podobě – dá se jíst i studená. Vzhledem k počasí ji ale milému tandemu z rádia ohřeje.

A potom připraví jednoduchou a zajímavou obdobu smaženého sýra, jak se jí v Itálii. Mozzarella se roztaví mezi dvěma osmaženými plátky veky. Sýr se krásně táhne a dobře chutná, Emanuelovi dělala tuhle pochoutku babička. Kamarád-rybář přinese kapra, kterého si dá společně s Manu. Jde o další variaci na typicky české suroviny, protože jako příloha bude zelí. A na závěr se diváci naučí domácí limoncello. Takže místo moučníku je čeká panák vynikajícího citronového likéru.

 

Návod na limoncello si nenechte ujít v neděli v 18.00 na Primě.

 

Letní minestrone

Polévka plná zeleniny se dá jíst horká, vlažná i studená, jak je komu libo. Vždycky na ni ale potřebujeme cibuli, pórek, česnek, řapíkatý celer, mrkev, hrášek, rajčata, zelené boby, brambory, cukety a bylinky.

Začneme základem, kdy na oleji zpěníme pokrájenou cibuli a pórek spolu s řapíkatým celerem a mrkví. Postupně přidáváme zeleninu podle toho, kolik času potřebuje ke změknutí. Rajská jablíčka si připravíme oloupaná a bez jadérek do jakýchsi gondol, které Emanuele často používá. Zeleninu vaříme v malém množství vody, vývar nepotřebujeme, naopak skvělý vývar získáme. Brambory si nakrájíme na kostičky, nemusí to být ale žádná jemná práce, protože polévku nakonec stejně rozmixujeme. Opět je na nás, zda ji chceme více nahrubo, nebo jako úplný krém. Minestrone, která by v této podobě mohla chutnat i dětem, ještě ochutíme zelenou petrželí a bylinkami, které máme k dispozici. Neměla by chybět bazalka, výborná je třeba také majoránka. Posolíme, pro dospělé opepříme. Na talíři ještě polijeme panenským olivovým olejem a ozdobíme petrželkou a nastrouhaným parmazánem. Nesmíme zapomenout na krutony z bílého chleba opečené na oleji, nebo na másle. Vynikající životabudič v podobě polévky, která voní na dálku, milé návštěvě jistě přijde k chuti. Zeleninová polévka ale nebude jediné jídlo, které oba moderátoři ochutnají.


Mozzarella v kočáře

Italský smažený sendvič se sýrem mozzarella – mozzarella in carozza – je populární fastfood po italsku. Bílý měkký sýr se taví v chlebu, proto se podle Italů „veze uvnitř kočáru“. Potřebujeme tedy samozřejmě mozzarellu, kterou si nakrájíme na plátky, a toastový nebo italský bílý chléb, vejce a olej na smažení. Dvě až čtyři vejce (podle množství porcí) rozšleháme v mléce, posolíme, opepříme. Plátek sýra zmáčkneme mezi dva plátky, z nichž můžeme odstranit kůrku, porci obalíme ve vajíčku a v mouce. Není to klasický trojobal. Smažíme ve vysoké vrstvě oleje a hned podáváme. Je to oblíbená dětská pochoutka, vydatná snídaně, pro Patrika ale asi málo, protože ten snídá rovnou pomfrity, jak prozradila jeho kolegyně Lucie. Zapíjet můžeme bílým vínem. Moderátoři mají naspěch, ale Ital ve své letní kuchyni ještě upeče kapra a udělá k němu zelný salát.


Kapr s domácím pestem a zelí jinak

Emanuele si nejprve nakrájí zelí, aby se odleželo. Smíchá ho s hořčicí, majonézou, citronovou šťávou, cukrem a olivovým olejem. Pak už jen dochutí – a salát je hotov.

Od místního rybáře a kamaráda dostal Manu malého kapra. I když jde o stále podceňovanou rybu, není k tomu žádný důvod. Kapr bude vynikající. V hmoždíři si Emanuele udělá vlastní pesto z pokrájené rucoly, česneku, parmazánu a sýru pecorino, který ale není povinný. Pokud se chceme držet původní receptury, složení sýrů je tak půl na půl. Pesto dochutíme rozdrcenými piniovými oříšky, pak už se Manu věnuje rybě. Zbaví ji šupin a udělá dvě filátka, která se opékají kůží dolů jen po jedné straně. Protože jde o jemné filé, použije alobalové mističky, druhou miskou porci na grilu zakryje. Ryba je velmi rychle hotová a na vrchní straně ji před podáváním hustě pokryjeme pestem. Jíme k ní zelný salát. Místo klasické sladké tečky na závěr si Manu dá italský likér limoncello, který se dělá z citronové kůry.


Citronový likér limoncello

Emanuele má kvalitní citrony ze Sorrenta, nám ale postačí chemicky neošetřené citrony. Kůru oloupeme a musí být bez bílé vnitřní části. Vložíme do lahve s širokým hrdlem nebo vysoké sklenice. Potřebujeme 400 g cukru a osmdesátiprocentní líh (např. vodka). Vše promícháme a ještě zalijeme třemi a půl decilitry vody. Chce to trpělivost, na svůj likér si počkáme patnáct dnů. Každý den ho ale ve spíži promícháváme, musíme se o něj hezky starat. Na konci je skoro čirý a má mít přes třicet procent alkoholu. Přecedíme přes sítko. Se sklenkou voňavého citronového likéru, populárního na celém světě, si můžeme užívat krásného letního večera ve společnosti přátel a završit tak večer u grilu.

 

Zdroj: Prima

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !