Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrdina kuchyně - 16.9. 2017

16. 09. 2017 | Televizní tipy
Bylo dřív vejce, nebo slepice? Otázka, na kterou snad, co svět světem stojí, není odpověď.  Jasné je jen to, že neexistuje potravina, která by měla více symbolických výkladů – vejce symbolizuje původní chaos, ze kterého vznikl svět, je to zárodek života, je v něm obsaženo zrození, ale i zmrtvýchvstání a nesmrtelnost. Vejce, život uzavřený v pevné, ale velmi křehké schránce.  Martin Škoda a Marie Doležalová představí dalšího hrdinu kuchyně ve třetím díle stejnojmenného pořadu už v sobotu 16. září ve 14.10 na Primě.

Vejce bylo ještě donedávna poměrně dost šikanováno kvůli údajnému vlivu na zvyšování cholesterolu v krvi. Poslední studie ale ukazují, že to byly jen pomluvy, že pět šest vajec týdně nikomu neuškodí. Češi statisticky spadají do průměru ve spotřebě vajec – sní jich zhruba pět týdně, tedy asi 260 ročně. Navíc vejce má v kuchyni široké využití od snídaně, přes oběd či večeři až po dezert. Jde tak v mnoha ohledech o nenahraditelnou potravinu.

Hrdina kuchyně - 16.9. 2017S vejci se pojí také několik známých historek. Stačí si připomenout tu s přimícháním vajec do stavby Karlova mostu, která dodnes rozděluje laiky i odborníky na dva tábory. Nebo návrat Kryštofa Kolumba z Ameriky, kdy slavný mořeplavec na závistivé reakce snižující význam jeho cesty slovy, že prý není nic na tom „plout pořád na západ a narazit na nový kontinent“ reagoval po svém.

Vyzval pochybovače, aby postavili vejce na špičku. Poté, co jejich pokusy selhaly, sám naťukl špičku vejce a postavil ho na ni. Opětovnou kritiku, že to by zvládl každý, uzavřel slovy „Tak proč jste to neudělali?“ Vejce mu tak dobře posloužilo k demonstraci jedinečnosti a vítězství osvíceného ducha nad omezeností.

Za vejci se v dalším díle Hrdiny kuchyně vypravíme na farmu rodiny Králových do Břežan u Českého Brodu. Zdejší slepice sice nesnášejí vejce královská, ale šťastná určitě. Dozvíme se, jak lze dosáhnout toho, aby byl žloutek skutečně žlutý, kolik toho taková slepice snese, proč jsou některá vejce bílá a některá hnědá i co znamenají jednotlivá čísla na nich.

A jaké pak bude vaječné menu?


•    Pavlova s amaretto krémem
•    Bramborový salát s fazolovými lusky, čekankou a opečenou slaninou
•    Míchaná vejce s cherry rajčaty
•    Nebeské vejce

Sledujte třetí díl pořadu Hrdina kuchyně
v sobotu 16.9. 2017 ve 14.10 na Primě.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Hrdina kuchyně - 16.9. 2017:

Hrdina kuchyně - 16.9. 2017
Hrdina kuchyně - 16.9. 2017
Hrdina kuchyně - 16.9. 2017
Hrdina kuchyně - 16.9. 2017
Hrdina kuchyně - 16.9. 2017
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda