Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hrdina kuchyně - 30.9. 2017

30. 09. 2017 | Televizní tipy
Máme ji rádi v tuhém i tekutém stavu, nasladko i naslano, teplou i studenou, čerstvou i sušenou. Švestka – fantasticky univerzální ovoce. Právě po jejím příběhu budou pátrat Martin Škoda a Marie Doležalová v pátém díle pořadu Hrdina kuchyně už v sobotu 30. září ve 14.15 na Primě.

Někdy to možná vypadá, že na švestky narazíme kolem každé silnice, ale zdání klame. Doba, kdy jsme byli švestkovou velmocí, je dávno pryč – minimálně sto let. Do té doby ale byla u nás švestka doma, přestože má kořeny někde na Kavkaze. O její expanzi do Evropy se zasloužili hlavně Římané, kteří švestky sázeli cestou, když dobývali nová území.

Hrdina kuchyně - 30.9. 2017Díky nim se tak toto ovoce dostalo na Balkán, odkud pak během migrací Slovanů doputovalo i do našich končin. Za skutečnou popularitu švestek u nás však vděčíme Karlu IV. Vedle vinné révy byly totiž švestky jednou z jeho pěstitelských priorit, i proto se jim dodnes leckde říká karlátka či kadlátka.

K přímé konzumaci je švestka ideální. Dodá rychlou energii, cukry, vitamíny, osvěží i povzbudí. Namletými sušenými švestkami se kdysi sladilo a taky se mlsaly místo čokolády. Z rozhodnutí vrchnosti se slivoně sázely i kolem cest, spolu s dalšími ovocnými stromy, aby si v jejich stínu mohli vojáci, kteří táhli krajinou, odpočinout, a hlavně rychle zahnat hlad. Rozmanité použití v mnoha receptech mají švestky dodnes.  

Na švestky se v dalším díle vypravíme do ovocných sadů v Synkově u Rychnova nad Kněžnou, kde jsou podle místního sadaře pana Šíly zdejší jižní svahy přímo předurčeny k intenzivnímu pěstování ovoce.

Švestkové menu Hrdiny kuchyně


•    Tradiční polský bigos se sušenými švestkami
•    Kachní stehna na švestkách s krupicovými noky
•    Švestkový koláč s mákem
•    Švestková zavařenina s ořechy

Sledujte pátý díl pořadu Hrdina kuchyně v sobotu 30. září ve 14.15 na Primě.



Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Hrdina kuchyně - 30.9. 2017:

Hrdina kuchyně - 30.9. 2017
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !