Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Hurá! Manu se vrací a vaří doma

10. 01. 2010 | Televizní tipy

Těšte se na tonno al Emanuele, penne al arabiata, dušené maso po florentinsku a ovocnou crostata s krémem pasticera

Po „naštvaných penne“ nikdo naštvaný nezůstane.

Svátky skončily, Tři králové odešli a na obrazovky Televize Prima opět přichází šéfkuchař Emanuele Ridi, aby divákům přiblížil další kapitoly z vynikající italské gastronomie. Představí se v nové kuchyni svého pražského bytu nad malostranskými střechami, které mu učarovaly už před sedmnácti lety. Po Vánocích a silvestru potřebujeme trochu shodit nabraná kila, a proto Manu předvede lehký a zdravý předkrm z tuňáka. Těšit se můžete na jednoduché, nekalorické, ale řízné těstoviny s tomatovou omáčkou. Jako hlavní chod připraví dušené hovězí na víně, po kterém také neztloustneme. To se už nedá říct o závěrečném moučníku, ten to ale vynahradí vitaminy a úžasnou chutí a vůní. Domácí cukráři a cukrářky se naučí vaječný krém crema pasticera, který Emanuelovi v Čechách moc chyběl. Pokud si nenecháte ujít první díl druhé série S Italem v kuchyni, můžete se ho naučit i vy.


Sushi po italsku aneb Tonno al Emanuele

Milé dámy, sundejte z poliček hmoždíř a oprašte ho, protože ho budete potřebovat. Také kus tuňáka žlutomasého a bylinky. Tymián, šalvěj, rozmarýn, dále česnek a olivový olej. Do hmoždíře dáme sůl, půl stroužku česneku, lístky čerstvého tymiánu, šalvěje a rozmarýnu a vše rozdrtíme paličkou. Přidáme olivový panenský olej – nešetříme – a třením získáme voňavou bylinkovou esenci. Na přípravu ryby potřebujete teflonovou pánev a trošičku olivového oleje. Tuňáka nakrájíte na úhledné kostky. Musí zůstat v podstatě syrový, proto opékáme jen z jedné strany. Utvoří se béžová krustička, která kontrastuje barevností se zbytkem červeného masa. Úhledně urovnáme na talíř opečenou stranou dolů a pokapeme bylinkovou zálivkou. Je to ideální a zdravý předkrm pro návrat k předvánoční hmotnosti.

 

Naštvané penne pro žaludek bene

Zase to odnesly penne. Tyto neškodně vyhlížející trubičky patrně provokují v Itálii lidovou slovesnou tvořivost. Už jsme tu měli „penne z bordelu“ a dnes „naštvané penne“. To proto, že jsou pálivé. Strávníky ale rozhodně nenaštvou, naopak. Je to osvědčená a velmi jednoduchá italská klasika, pasta jak má být. Na tento recept z Říma potřebujeme těstoviny, tomatovou omáčku, feferonky, česnek a olej. Penne uvaříme al dente ve slané vodě a v pánvi na olivovém oleji si osmažíme stroužek česneku a feferonku. Nejlépe čerstvou a v množství, na jaké máte náladu. Když jste hodně naštvaní, dejte si tam hodně papriček, doporučuje Manu. Základ je stejný jako nejklasičtější italská pasta, doplníme to ale passátou. Protlak (vlastní nebo kupovaný) přidáme na pánev, ovoníme tak dvěma listy bazalky a mícháme. Můžeme naředit vodou z těstovin, krátce dusíme – maximálně sedm minut. Je to doba potřebná k tomu, aby se spojily všechny chuti. Když jsou penne uvařené, přidáme je do omáčky na pánvi a smícháme, aby se obalily. Těstoviny budou pěkně naštvané, ale vy ne. Naprosto vás uspokojí.


Hovězí po florentinsku se dlouho dusí, ale to se musí

Pokrm, který je prý dobrý jako naše svíčková, ale není tak pracný ani výživný, to je dlouho dušené florentinské maso. Výborně se na ně hodí kližka, kterou jsme zvyklí kupovat na přípravu guláše. S Manu se vypravíte do řeznictví a dozvíte se něco o hovězím masu. Pro lepší chuť hovězí prošpikujeme česnekem, osolíme a opepříme. Důležitý je základ, který si připravíme na zelenině. Je to již klasicky mrkev, cibule a řapíkatý celer, které nejprve s troškou bazalky orestujeme na olivovém oleji. Recept je z Toskánska, a proto Emanuele maso dusí na toskánském červeném víně chianti, které dnes dostanete i na Moravě, jak říká s úsměvem Manu. Alkohol nechá vypařit a zredukovat tak na polovic, než maso otočí, a přidá plechovku loupaných rajčat a trochu vývaru. Přikryje poklicí a na malém ohni nechá dusit ještě minimálně dvě a půl hodiny. Trpělivost! Měkké maso Manu nakrájí na plátky a skvělou omáčku propasíruje. Italové to jedí s pečivem, ale hodí se i klasické české přílohy.

 

Ratata – je tu ovocná crostata!

Recept na oblíbený dort s krémem a ovocem Emanuele odtajní pro všechny příznivce tohoto vynikajícího moučníku. Tři vajíčka, 100 g moučkového cukru a 100 g másla tvoří základ těsta na korpus - vše nejraději v pokojové teplotě. Přidáme špetku soli a 210 g hladké mouky a citronovou kůru. Nesmíme také zapomenout na kypřící prášek. Uhněteme těsto a dáme ho do vymaštěné a vysypané formy. Nepotřebujeme, aby nám v troubě vyběhlo. Musíme je proto zatížit, Emanuele předvede fígl s fazolemi. Pečeme deset minut na 180 stupňů. Připravíme si cukrářský vaječný krém, crema pasticera, který má mnoho variant, ale Manu naučí domácí cukráře ten základní skvělý recept. Potřebujeme hodně žloutků, litr mléka a cukr, nezapomeneme ani na kuchařovy oblíbené citrony, jejichž kůra dodá mléku to správné jižanské aroma. Jak diváci uvidí, základem je tření. Hotový krém se dále mísí s teplým mlékem a po opatrném přidání 80 g hladké mouky se dál míchá až do zhoustnutí. Krém necháme vystydnout a vyplníme jím korpus. Koláč necháme ztuhnout v ledničce a pak zdobíme čerstvým ovocem. Čím více, tím lépe, čím pestřeji, tím chutněji. Záleží ovšem jen na vašich možnostech a přání. Efektnější varianty se dá docílit, pokud vrstvu ovoce ještě zalijeme želatinou s meruňkovým džemem.

Slavnostní dort a první novoroční gastronomická show s oblíbeným kuchařem jistě zpříjemní druhou lednovou neděli na Primě. Sledujte pořad s Italem v kuchyni 10. 1. 2010 od 18.05.

 

Zdroj: Prima

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný pořad se zajímavými recepty. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles