Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se staví sen - 25.2. 2019

25. 02. 2019 | Televizní tipy
Paní Věra byla na svého syna Martina právem pyšná. Vystudoval hotelovku, pracoval jako stevard a moc ho to bavilo. Sportoval, běhal maratony, dokázal se o sebe postarat a pořídil si vlastní bydlení. Prostě se mu po všech stránkách dařilo. Pak však přišel zlom. Začal mít zdravotní potíže a musel vyhledat lékaře.

Následovala řada vyšetření, operace, nemilosrdná diagnóza, léčba, další operace… Na konci tohoto všeho je Martin naživu, ale jeho život je plný omezení. I když nemůže pracovat ani sportovat, nic to nemění na jeho touze žít. Před nemocí plánoval rekonstrukci, ta je ale s invalidním důchodem v nedohlednu. A proto se jeho maminka rozhodla, že poprosí o pomoc. Designéři pořadu JSSS tedy vyrážejí do terénu!

Jak se staví sen – 25.2. 2019:


Jak se staví sen - 25.2. 2019Rodina si v poslední době prošla složitým obdobím. Martinovi diagnostikovali rakovinu lymfatických uzlin. Nyní je vyléčen, nicméně v invalidním důchodu, navíc byla zjištěna i vrozená vada srdce, a vzhledem k tomu, že mu lékaři nedávali moc šancí na život, musí odpočívat a stále ho sledují. Během nemoci mu maminka hodně pomáhala. Po návratu z nemocnice se o něj starala. Martin se chtěl vrátit ke své původní práci stevarda, ale zamítli mu to. Chodí pracovat na dvě až tři hodiny do hotelu. Nedílnou součástí Martinova života byl kromě létání i sport. Běhal, cvičil. Uběhl i několik maratonů. Teď cvičí jógu a od doktora má povolen běh do dvou až tří kilometrů.

Maminka, Martin i sestra mají spolu hezký vztah. Možná je to tím, co si prožili, když byly děti malé. Maminka, paní Věra, měla těžký život. S otcem svých dětí je rozvedená. Manžel byl alkoholik. Bil ji i Martina. Děti se snažily co nejdříve z domu odejít. Ona sama to nedokázala, neměla kam jít. Když děti dospěly, tak se s ní manžel rozvedl. Po rozvodu dostala 350 tis. Kč, které dala za nájemní smlouvu na byt v suterénu. Nic víc nemá. Dcera, i když žije v Holandsku, jezdí často na návštěvy.
Martin si byt pořídil před nemocí. Vydělával, a tak si na byt vzal hypotéku.

Tu teď splácí z invalidního důchodu. Byt je v původním stavu z počátku 90. let. Martin pořídil pouze nová okna a vyměnil dveře na WC. Přál by si kuchyň, koupelnu, vlastně cokoliv, a přál by si vyřešit nějak prostor pro dvě generace. Matka se synem bude v budoucnu pravděpodobně bydlet. Když byl nemocný, přespávala tam na gauči. Martin říká, že až bude maminka stará, bude se zase na oplátku starat on o ni. V bytě bydlí Martin s kočkou, občas je u něho maminka a z Holandska na návštěvu jezdí sestra s rodinou. Maminka chtěla proměnu jako překvapení pro syna, ale nakonec to nevydržela a prozradila mu, že ho přihlásila do JSSS. Martin má vkus a byt si uměl hezky zařídit i za pár korun. Jak říká, co bylo ve slevě, to tady najdete.

Martina také trápí staré radiátory, má málo úložných prostor. Musel změnit i stravu – dodržovat bezlepkovou dietu. Vaří moc rád. Přál by si proto novou kuchyňskou linku s troubou s funkcí vaření v páře. A aby kuchyň byla propojena s obývákem, aby byli všichni pořád spolu – on, máma, sestra i neteř. Dalším přáním je pokoj pro hosty se sklápěcí postelí. Martin je skromný, jen si tohle všechno vysnil někde mezi životem a smrtí a sen o bydlení a realizace toho snu je jednou z věcí, které mu dávají chuť do života. Má rád skandinávský styl a feng shui. V zásadě ale na ničem netrvá. Tak co budou designéři proměňovat tentokrát?

A jak se na proměnu dívají designéři Martina Pištěláková a Jan Bek?


Hodnocení designérů: Proměna to byla tradičně náročná, ale musíme přiznat, že se nám ji líbilo dělat pro kluka, který je v podobném věku, jako jsme my, protože jsme se do něj tak nějak přirozeně uměli vcítit. Vkusově nám i seděl styl Martina, takže to, jak se říká, „všechno krásně zapadlo, jak mělo“. Věděli jsme vcelku rychle, že nám hodně prostorově pomůže probourat příčku mezi kuchyní a obývacím pokojem a že vytvoříme jen jeden vstup do tohoto budoucího jednoho pokoje, a vznikne tak příjemnější zádveří, které předtím bylo vcelku stísněné.

Největším problémem byl čas versus budoucí rekonstrukce a velké stížnosti kvůli hluku ze strany sousedů. Při realizaci jsme hodně bojovali s časem úprav elektroinstalace a pokládky podlahy. Kvůli náročné přestavbě jsme nebyli schopni položit podlahu dříve než čtvrtý den, což byl zároveň stejný den, kdy se měly montovat kuchyň a další nábytek. Podlaháři však mohli kvůli stížnostem sousedů začít až čtvrtý den ráno, a teprve po částečném položení v místě budoucí kuchyně jsme mohli montovat linku. Čtvrtý den byl ještě odpoledne velmi dramatický vzhledem k tomu, co jsme „již měli hotové“ a co nás všechno ještě čekalo.

Bytu určitě prospělo zbourání zmíněné příčky mezi kuchyní a obývacím pokojem a velký efekt udělala dřevěná podlaha v celém bytě místo původního lina. Dále velkou optickou službu zařídily nové dveře a obložky. Nový interiér je pojatý v industriálním stylu, který nám pocitově sedí, a navrhnout ho tedy nebylo těžké. „Do karet“ nám hrál věk Martina a to, že je byt čistě pro něj. Co jsme v rámci proměny nezvládli, je koupelna. Bude fajn, když by si ji někdy v budoucnu zvládl Martin zrekonstruovat – pak se celý byt úplně dokončí.

Premiéru dalšího dílu nové série „Jak se staví sen – extra“ uvidíte v pondělí 25.2. 2019 ve 21.30 na Primě.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak se staví sen - 25.2. 2019:

Jak se staví sen - 25.2. 2019
Jak se staví sen - 25.2. 2019
Jak se staví sen - 25.2. 2019
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
těším seSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles