Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se staví sen - 29.4. 2019

29. 04. 2019 | Televizní tipy
Důchodkyně Vlaďka obývá polorozpadlou chatu v trampské osadě u Berounky. Žije zde sama se psem a ven téměř nevychází. Vlastní dcera ji připravila o dům, na svůj život si ale Vlaďka nestěžuje. Co ji však trápí a co sama nezvládne, je žalostný stav jejího bydlení. V chatovém domku je jí zima a dírou ve střeše dovnitř zatéká. S nízkým důchodem a bez naší pomoci by jí stavení zřejmě brzy spadlo na hlavu. Zvládnou designéři největší proměnu v historii pořadu a dokážou postavit celý domek od základů za 14 dní? Nenechejte si ujít finální proměnu premiérové série JSSS.

Jak se staví sen – 29.4. 2019:


Vlaďka je v důchodu. Společnost na chatě jí dělá jen starší pes Dar a občas kamarádka z osady, sousedka Věra. Ta k ní zajde občas na kafe a pomáhá s venčením psa. Vlaďka nikam moc nechodí. Kvůli nemocné noze ujde jen velmi malou vzdálenost. Její svět tvoří pár lidí z okolí. Například u lékaře už nebyla asi 15 let a v obchodě 7. Jídlo a vodu jí cca jednou za měsíc doveze doručovací služba obchodního řetězce. Den tráví tak, že vstane, zatopí a zanadává si u kamen jugoslávské výroby, posnídá buchtu, kterou si sama obden peče, a pak vaří a vyšívá. U všeho má puštěnou televizi. Většinou jako kulisu, ale ráda sleduje detektivky. Na dovolené byla na posledy za komunismu.

Jak se staví sen - 29.4. 2019Vlaďka žila s maminkou v malé obci nedaleko Slaného. Tatínek od nich odešel, ještě když byla malá. Ani její manželství nedopadlo dobře. S manželem byla jen do dvou let dcery. Pak mu přišla na nevěru a rozešli se. Dcera zůstala s ní. Vlaďka bydlela v budově bývalého mlýna společně se svojí maminkou a dcerou. V restituci se jí pro maminku podařilo získat zpět i polnosti a rybník. Vlaďka pracovala u Jednoty, na bytovém úřadě, v Prioru jako vedoucí plánu a statistiky, na letišti a pak neúspěšně podnikala.

Maminka na tom totiž nebyla moc dobře zdravotně a Vlaďka se o ni starala. Dokonce kvůli tomu si vymyslela takové podnikání, aby byla mamince nablízku. Zařídila si kousek u domu sezónní hospůdku – ze stavebních buněk. Její maminka však přepsala dům na vnučku a ta potom svoji vlastní matku vystrnadila z domu tím, že jí různě znepříjemňovala bydlení. Vlaďka radši odešla a od té doby (už je to více než 15 let) spolu nemluvily. Nemá o ní moc zpráv. Jen ví, že vnoučata asi nemá. Dceři už za tu dobu odpustila. V 57 letech šla do předčasného důchodu a pobírá 9 000 korun. Ušetřit se z toho na něco většího nedá.

Vlaďka měla ještě dědictví po tátovi – stavební parcelu v Berouně. Tu prodala a koupila chatu. Jen na pozemku bohužel není voda. Na umývání používá dešťovou vodu, záchod má suchý. Jinak si vodu nosí z obecního vodovodu. Domek nezateplený, a ještě ke všemu má nekrózu kyčelního kloubu. Chodí se psem na procházku, musí si naštípat dříví, všechno obstarat sama a podle ní je to důvod toho, že se stále drží nad vodou.

Nejvíc ji jako milovnici tepla trápí zima. Největším snem je tak zateplení objektu, a aby do něj nezatékalo. Má ráda chatařský styl. Přála by si pěknou poličku na vyšívání a na bavlnky. Určitě trvá na zachování stolu po tatínkovi. Ráda by zanechala i svoji postel – matrace jsou sice staré, ale postel je dobrá a vyhovuje jí. Sprcha je asi nedostižné přání. Co na to designéři? Začnou pěkně od podlahy, vlastně od půdy – zbourají a postaví nový domek. Poprvé za osmnáct sérií pořadu promění úplně všechno!

A jak se na proměnu dívají designéři Andrea Hylmarová a Marek Povolný?


Hodnocení designérů: Byla to proměna všech proměn. Je to zatím nejrozsáhlejší, největší, nejtěžší a nejbláznivější akce v pořadu Jak se staví sen, v mnoha ohledech pro nás nová a přelomová. Nápad vypořádat se s domkem takto radikálně, tzn. zbourat a postavit nový, se nerodil okamžitě. Napřed jsme chtěli jít cestou oprav, a pak postupně zjišťovali, že to nemá smysl. Myšlenka na postavení nového domku samozřejmě proběhla, ale cesta k jejímu uskutečnění byla následně hodně složitá. Původní stavba nebyla samozřejmě nikdy určena k dlouhodobému bydlení. Problém tak byl úplně všude. Narušená statika, dům bez zateplení, bez vody a odpadu. Chyběla koupelna i WC. To pramenilo z faktu, že nemovitost neměla nikdy řešený přívod vody ani splaškové kanalizace.

Když jsme se rozhodli pro stavbu nového domu, tak největší výzvou bylo samozřejmě vše stihnout. Akce, která trvá normálně měsíce až roky, jsme museli zvládnout za pár dní. Potřebovali jsme neustále dělat dost zásadní rozhodnutí v extrémně rychlém čase. Navíc jsme řešili tentokrát čistě stavební záležitosti, potřebovali jsme rychle vytvořit partu řemeslníků, se kterou běžně nespolupracujeme. Nebylo snadné rychle sehnat všechny potřebné profese a techniku. Samostatnou kapitolou bylo vytváření potřebné dokumentace a jednání s úřady. Vyšly nám velmi vstříc.

Nový dům má funkční koupelnu s toaletou, takže jsme zajistili hygienické minimum, které v původním domě úplně chybělo. Vlaďka konečně má vyřešeny základní potřeby moderního bydlení – sociální zázemí, tekoucí teplou vodu, odpady a slušné vytápění. Snažili jsme se samozřejmě vytvořit moderní nadčasovou stavbu, která ale nebude příliš extravagantní a hezky zapadne do okolní zástavby. Dost se vyčistila i zahrada, do dřevníku jsme schovali nejen dřevo, ale i hodně dalších věcí, které se dříve povalovaly bez ladu a skladu po zahradě. Hodně udělaly i nový trávník a přístupové chodníčky. V interiéru jsme se soustředili na to, aby na všechny podstatné věci byl vyřešen praktický úložný prostor a Vladka měla vyřešený dobrý prostor na spaní a milované vyšívání.

Domeček je zcela moderní, a to nejen jeho plášť, ale i interiér. Ovšem všechno vychází z tradičního použití dřeva na stavbu domů v této oblasti i při použití dřevěných obkladů uvnitř domu. Klasické palubky jsme nahradili březovou překližkou, která slouží i pro stavbu příček. Na fasádě je užito modřínových latí. Z původního domu nezůstalo nic, ani nábytek, který byl v katastrofálním stavu. Vše jsme nahradili novými úložnými prostory a nábytkem na míru pro maximální využití místa. Vytvořili jsme tak moderní bydlení s prvky skandinávského stylu. Základem je kombinace antracitové barvy, použité zejména na kovových konstrukcích, a jmenované jemné březové překližky. Ani tentokrát jsme se nevzdali naší oblíbené černé, ale základem je dřevo – jsme přece jen na venkově.

Těšte se na unikátní proměnu nové série – bude zábavná, dojemná a plná praktických rad.

Závěrečnou premiéru nové série „Jak se staví sen – extra“ uvidíte v pondělí 29. 4. 2019 ve 21.30 na Primě.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak se staví sen - 29.4. 2019:

Jak se staví sen - 29.4. 2019
Jak se staví sen - 29.4. 2019
Jak se staví sen - 29.4. 2019
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles