Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se staví sen - 8.4. 2019

8. 04. 2019 | Televizní tipy
Paní Zdena se již čtvrtým rokem stará o svá vnoučata, která má ve vlastní péči. Její bydlení tomu ale není přizpůsobené, a finanční situace už vůbec ne. Pomohlo by jim cokoliv, ale nejvíc bychom potěšili děti novými pokojíčky a babičku novou kuchyní. Paní Zdena je v důchodu, má za sebou rakovinu, pomáhá v pobočce organizace Mamma Help, má tři dospělé děti, ale dvě se „nevyvedly“, a tak se místo rodičů stará o vnoučata jako o děti. Pomůžou designéři nejen vnoučatům, ale udělají radost i babičce? A jde to vůbec všechno stihnout za necelých pět dní? Uvidíte!

Jak se staví sen – 8.4. 2019:


V domě, ve kterém všichni bydlí, se už odehrálo tolik příběhů, že by to bylo na román. Momentálně tady žije svůj příběh babička Zdena spolu s vnoučaty, patnáctiletou Bárou a desetiletým Martinem. Babička se o ně vzorně stará, ale žijí hodně skromně. Babička bere důchod 11 000 korun, z toho více než polovina padne na náklady za bydlení.

Jak se staví sen - 8.4. 2019Rodiče dětí na chod domácnosti ani na děti nepřispívají, jen jejich otec Pavel občas dá nějakou tu korunu. Děti nechodí z finančních důvodů ani na žádné kroužky. Paní Zdena má vystudovanou stavební průmyslovku. Pracovala dlouhá léta ve výzkumném ústavu stavebních hmot jako technik. A to až do doby, než onemocněla.

Pak odešla do invalidního a poté do starobního důchodu. Dvakrát týdně pomáhá v pobočce Mamma Help (nezisková organizace, která od roku 1999 pomáhá ženám – pacientkám s rakovinou prsu a jejich blízkým). Jako uzdravená pacientka nově diagnostikovaným pomáhá radami a osobní zkušeností.

Zdena se vdala a nastěhovala se do domu po manželových rodičích. S manželem měla celkem tři syny. Žili spolu v domě celkem spokojeně až do doby, kdy onemocněla rakovinou. Musela podstoupit náročnou a dlouhou léčbu a nad nemocí zvítězila. Manželství ale skončilo. Manžel si během její nemoci našel jinou a odešel. Také se pak dostal do finančních problémů, protože začal hrát automaty, zastavil půlku domu i s polnostmi. Naštěstí se rodině podařilo majetek od lichváře získat zpět, ale museli si ho odkoupit.

Zdena si užila trápení nejen s manželem, ale i se dvěma syny – dvojčaty Petrem a Pavlem. Měli problémy s alkoholem i v osobním životě. Petr prodělal akutní polymorfní psychotickou poruchu. Pavel má zase problémy s alkoholem. Naštěstí stejně jako tomu bývá v pohádkách, jeden syn ze tří se vydařil, a to nejstarší syn Jiří. Ten vede normální život, má práci, rodinu a jako jediný svojí mamince i tatínkovi a bratrům pomáhá. V něm má paní Zdena jedinou oporu.

Pavel se oženil a s partnerkou měl dvě děti – právě Báru a Martina. Bydleli v domě u babičky. Oba sice pracovali, vydělávali, ale neuměli s penězi hospodařit. O děti se moc nestarali a od začátku se o všechno starala babička. Nakonec maminka dětí od rodiny odešla. Pavel to neunesl a začal ve větší míře holdovat alkoholu. A tak babička dostala děti do výhradní péče.

Dům je starý, bez izolací, sice v něm proběhla rekonstrukce, ale nedokončili ji. Dům nemá kromě izolace ani omítku. Tím pádem mají velké náklady na topení. Mají problémy s teplou vodou. Museli vyměnit pojistný ventil, ale teče jim bojler. Dům má přízemí a jedno patro. Dole bydlí paní Zdena – má tam starou plechovou kuchyň z roku 1972, obývák, dva pokoje, jeden malý a koupelnu. Nahoře mají děti pokojíčky, je tam koupelna, která se teď nedá kvůli nefunkčnímu bojleru používat. V domě momentálně bydlí ještě jeden její syn. Bývalý manžel žije na chalupě se synem – otcem dětí. Rodinný život se odehrává dole, děti spí nahoře. Dům je z poloviny napsaný na paní Zdenu a polovina je na syna Jiřího.

Radost jim udělá cokoli. Paní Zdena by si přála pokojíčky pro děti. Zatím je mají v horním patře, ale představa je taková, že by se děti přestěhovaly do dolních pokojů. Babičce by určitě udělala radost proměna velmi staré kuchyně.

A jak se na proměnu dívají designéři Kamila Douděrová a František Kobližka?


Hodnocení designérů: Byla to proměna převratná, kdy jsme nešli jen po povrchu, ale i pod „kůži“ starému domu. Otevřeli jsme mu strop a odhalili stěny. Narušili do hloubky letité pořádky a vdechli mu nový život. Měli jsme pocit, že jsme se dostali až za hranici technicky možného a fyzicky reálného. První dojem byl, že se tu budeme prát snad úplně se vším. Ten dům se tvářil neuchopitelně, odrazoval svou nedokončeností, zanedbaností, jako by nás nechtěl vpustit a chtěl si zůstat tím, čím je. Nápady přišly poměrně záhy. Problémů však byla také celá řada. Hlavně jsme nevěděli, co je ve stropě nad obývákem a pod vrstvami omítek na stěnách. Měli jsme také obavy, že nám naše vize a plány ztroskotají na faktu, že to nepůjde fyzicky udělat nebo to bude příliš komplikované. Báli jsme se, že trámy nebo zdi nebudou esteticky vyhovující. Velkou neznámou byla také stávající elektroinstalace, která snad ještě pamatovala prvního stavitele domu. Pod koberci jsme zahlédli původní prkenné podlahy.

Největší výzvou byla odvaha pustit se do našich vizí, a to odhalit trámy ve stropě a otlouct některé původní omítky až na cihlu. Zde jsme doufali, že trámy budou zachovalé a pěkně otesané. U zdí jsme si zase v duchu přáli, aby byly cihelné, správně vázané s minimem kazů nebo pozdějších dozdívek a úprav, které pod omítkou nevidíte, a celkový dojem by tak mohly totálně zkazit. To byla vlastně nejvyšší meta, a zároveň velký risk! Když to nevyjde, tak už nezbyde čas to vrátit zpátky. Museli jsme se rozhodnout a přijmou jakýkoli výsledek!

Naše proměna nakonec respektuje dům a má vztah k lidem, kteří v něm bydlí. Snažili jsme se tvořit, a zároveň neuhýbat z jeho původního charakteru. Styl je venkovský, ale nikoli selský, spíše jemně rustikální s využitím původních konstrukčních prvků domu, které se staly hlavní nosnou estetickou hodnotou proměny. Ta stojí na odhalení stropních trámů v obývacím prostoru a otlučení omítky z některých stěn na původní zdivo. V obývacím pokoji jsme strhali část původního podhledu, který tvořila prkna s rákosovou rohoží a omítkou. Nad ním se k naší velké radosti skrývaly pěkné, dřevěné tesané trámy, které jsme pouze očistili a natřeli bezbarvým přípravkem pro zvýraznění struktury dřeva. U stěn to bylo ale horší. Při otloukání původních omítek jsme narazili na několikery původní dveře, které byly během dřívějších let zazděny. Nejhůře dopadly zazděné dveře v obývacím pokoji do babiččiny ložnice, které byly zazděny z novějších děrovaných tvárnic.

To nám totálně křížilo plány, a tak jsme se rychle rozhodli omítku v tomto místě ponechat. Také v dětských pokojích jsme vsadili na přínos otlučené cihelné stěny a v každém z pokojů jsme jednu odhalili. I zde byly původně dveře, což svědčilo o tom, že pokoje byly původně průchozí. Naštěstí zazdění bylo ze stejných cihel jako zeď, a tak jsme to přiznali. Napadlo nás, že na pravidelné vazbě cihelného zdiva by se velmi dobře vyjímal nějaký odlišný motiv, a tak jsme na otlučenou cihelnou zeď pověsili velký a barevný abstraktní obraz. Obrazy byly celkem tři a každý byl v jiných barevných kombinacích, které jednotlivým pokojům přinesl jiný barevný efekt. Ten jsme podpořili vždy ještě některými doplňky v konkrétním pokoji. Obě děti mají krásné velké postele, dostatek skříní s úložným prostorem a pracovní stůl s policemi. Kuchyně je moderně pojatá a praktická. Barevně spíše střídmá. Kombinujeme bělené dřevo na dvířkách a viditelných plochách s lávově hnědou pracovní deskou. Zajímavou vychytávkou jsou rozšířené parapety, kam se vejde vystavit mnoho keramických hrnců, které babička sbírá.

Premiéru dalšího dílu nové série „Jak se staví sen – extra“ uvidíte v pondělí 8.4. 2019 ve 21.30 na Primě.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Jak se staví sen - 8.4. 2019:

Jak se staví sen - 8.4. 2019
Jak se staví sen - 8.4. 2019
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Koleda