Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Juraj Jakubisko – 80 let - Bathory

28. 04. 2018 | Televizní tipy
Výpravný historický velkofilm Bathory režiséra Juraje Jakubiska, který nabízí nový pohled na bohatý i tragický osud legendární Čachtické paní, hraběnky Alžběty Báthoryové (2008). V mezinárodním obsazení filmu Bathory hrají: A. Frielová, V. Regan, H. Matheson, K. Roden, F. Nero, D. Horváthová, B. Polívka, M. Vašut, J. Mádl a další. Kamera F. A. Brabec
 
Za největší vražedkyni všech dob označila Guinnessova kniha rekordů nejbohatší uherskou šlechtičnu, která se prý koupala v krvi krásných panen, Alžbětu Báthoryovou. Ani historici nemají jasno, zda právem či neprávem. Poodhrnout roušku tajemství, vyvrátit krvavou legendu a ukázat v tomto výpravném historickém velkofilmu, že už v době renesance šlo o politicko-mocenské intriky, se rozhodl autor scénáře, režisér a letošní jubilant Juraj Jakubisko (*30. 4. 1938).

Legenda o ukrutnostech „krvavé hraběnky“ vznikla až několik let po její smrti. Postupně se v průběhu staletí rozvíjela a Alžbětiny údajné zločiny nabíraly na zrůdnosti. Oficiální dokumenty o její vině ale nalezeny nebyly. Existují sice zaznamenané výpovědi svědků, ovšem nepřímých, a jejich hodnověrnost je zpochybnitelná. Alžběta nikdy nestála před soudem a zemřela bez procesu, uvězněná na Čachtickém hradě.

Jejímu příběhu se v posledních letech začalo věnovat několik historiků, kteří pojetí její osoby coby vraždícího monstra zpochybňují a předkládají na základě historických výzkumů důkazy o tom, že se spíše stala kvůli obrovskému majetku obětí spiknutí. Jako osamělá vdova mohla být terčem útoku mnoha lidí, bažících po jejím majetku, v čele s tehdejším palatinem Jurajem Thurzem.

Juraj Jakubisko – 80 let - BathoryPrávě tento nový pohled J. Jakubisko nabízí. Filmový příběh začíná v době, kdy je hrdince třicet dva let. Manžel, František Nádasdy, bojuje ve válkách s Turky a ona sama se stará o děti a zároveň o rozsáhlé rodové majetky. Film nemá být dokumentem, ani historicky věrným vyobrazením. Režisér se drží dostupných historických faktů a neprozkoumaná – tzv. „bílá“ – místa dějin zaplňuje dle své fantazie. Tak se do příběhu dostává také malíř Caravaggio či Monteverdi, tvůrce první opery.

V roli Alžběty uvidíme A. Frielovou, jako její manžel František Nádasdy se představí V. Regan, Caravaggia ztvárnil H. Matheson a čtveřici hlavních postav uzavírá K. Roden jako Juraj Thurzo. V dalších rolích uvidíme mj. F. Nera, T. Preece, D. Horváthovou, B. Polívku, M. Vašuta, J. Mádla či L. Vondráčkovou.

Juraj Jakubisko – 80 let – film Bathory můžete sledovat 28. 4. 2018 od 21,10 hodin na ČT1!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Juraj Jakubisko – 80 let - Bathory:

Juraj Jakubisko – 80 let - Bathory
Juraj Jakubisko – 80 let - Bathory
Juraj Jakubisko – 80 let - Bathory
Juraj Jakubisko – 80 let - Bathory
Juraj Jakubisko – 80 let - Bathory
Juraj Jakubisko – 80 let - Bathory
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka