Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Legendární gangsterské drama Kmotr na obrazovce ČT

23. 03. 2009 | Televizní tipy

Slavnou mafiánskou trilogii Kmotr, Kmotr II a Kmotr III vždy ve dvou částech uvede Česká televize od 2. března každé pondělí večer na programu ČT1. V hlavních rolích Marlon Brando, Al Pacino, Robert De Niro. Režie Francis Ford Coppola.
 
Kmotr
Nabídka, která se nedá odmítnout. Marlon Brando a Al Pacino v hlavních rolích klasického amerického filmu, vyznamenaného třemi Oscary (1972). Dále hrají: J. Caan, R. Castellano, R. Duvall, S. Hayden, J. Marley, R. Conte, D. Keatonová, A. Lettieri, A. Vigoda, T. Shireová, G. Russo, J. Cazale a další. Režie Francis Ford Coppola.

Kmotr II
Jsme větší než U.S. Steel. Al Pacino a Robert De Niro v hlavních rolích pokračování slavné mafiánské ságy, oceněné šesti Oscary (1974). Dále hrají: R. Duvall, D. Keatonová, T. Shireová, J. Cazale, L. Strasberg, M.V. Gazzo, R. Bright, G. Moschin a další. Režie Francis Ford Coppola.

Kmotr III

Člověk financí a politiky. Al Pacino v hlavní roli závěrečné části proslulé mafiánské trilogie (1990). Dále hrají: D. Keatonová, T. Shireová, A. Garcia, E. Wallach, J. Mantegna, G. Hamilton, B. Fondová, S. Coppolová, R. Vallone, H. Berger, J. Savage a další. Režie Francis Ford Coppola.

Gangsterské drama Kmotr (1972), natočené podle stejnojmenného bestselleru Maria Puza, patří komerčně i umělecky mezi přelomová díla tzv. Nového Hollywoodu. Příběh newyorské mafiánské rodiny Corleonů, jíž tvrdou rukou šéfuje starý don Vito (Marlon Brando), se odehrává v letech 1945–55. Zaznamenává prudký rozmach organizovaného zločinu po skončení druhé světové války. V epických, rozmáchlých obrazech před divákem ožívají osudy italoamerické rodiny, jež svůj blahobyt založila na hazardu, prostituci, vydírání a zastrašování.

Tehdy mladý režisér Francis Ford Coppola byl poněkud překvapivě společností Paramount pověřen realizací jednoho z jejích stěžejních projektů. Pro úspěch filmu bylo klíčové herecké obsazení hlavních úloh dona Vita Corleona a jeho nejmladšího syna Michaela. Vedení Paramountu nesouhlasilo s Marlonem Brandem, zdál se mj. pro roli mafiánského patriarchy příliš mladý (v době příprav filmu mu bylo 47 let). Ještě větší odpor dávala společnost najevo vůči málo známému, obyčejnému a především malému A. Pacinovi. Coppola dokázal šéfy Paramountu přesvědčit a se stejnou pečlivostí obsadil i další role. Snímek získal tři Oscary - za nejlepší film, scénář podle předlohy a mužský herecký výkon v hlavní roli (Marlon Brando, který svou cenu odmítl převzít).

Mimořádný úspěch Kmotra (1972) ve světových kinech logicky vedl k okamžitým úvahám o natočení pokračování, k němuž vybízel i relativně otevřený konec originálu. Kmotr II je stejně výjimečným dílem jako originál, na který navazuje. Mnozí dokonce tvrdí, že lepším. Coppola se tu jako režisér představuje ve špičkové formě, navíc posílené neotřesitelným postavením režisérské hvězdy. Už nemusel bojovat o výši rozpočtu, ve všem měl naprosto volnou ruku. Obsazení málo známého Roberta De Nira jako mladého Vita Corleona bylo šťastným tahem. Jeho elektrizující herectví tu získává na přesvědčivosti také citlivým využitím sicilského dialektu, který v raných scénách nahrazuje angličtinu. Scénář Kmotra II rozvíjí dvě dějové linie. Další osudy nového kmotra Michaela Corleona (Al Pacino), ovládajícího své impérium z rozsáhlého sídla v nevadském Lake Tahoe. A začátky mladého Vita Corleona (Robert De Niro) v New Yorku 20. let. Pokračování Kmotra se stalo prvním „sequelem“ (2. dílem), který získal Oscara za nejlepší film. Kmotr II překonal originál celkem se šesti soškami – za nejlepší režii, scénář, výpravu, hudbu a za fenomenální De Nirův výkon ve vedlejší roli.

Snímkem Kmotr III uzavřel Francis Ford Coppola svou mafiánskou trilogii po více než patnáctileté odmlce v roce 1990. Děj začíná v roce 1979, tedy plná dvě desetiletí po ukončení Kmotra II. Šedesátiletý Michael Corleone (Al Pacino) ovládá pevnou rukou své obchodní zájmy. Usilovně se však snaží odpoutat od vlastní kriminální minulosti a své obchody legalizovat. Stal se z něho zbožný a vůči církvi nesmírně štědrý člověk. Přízeň Vatikánu, kde má několik vysoce postavených přátel, má v jeho proměně v bezúhonného byznysmena sehrát rozhodující úlohu. Jako svého nástupce jmenuje Vincenta Manciniho (Andy Garcia), nelegitimního potomka Sonnyho Corleona. Násilí však z vlastního života nelze jen tak jednoduše vymazat…
Na rozdíl od prvních dvou částí vznikal Kmotr III téměř celý v Itálii a z klíčových členů štábu zůstali jen kameraman Gordon Willis, výtvarník Dean Tavoularis a samozřejmě spoluautor scénáře Mario Puzo.

Třetím dílem Kmotra se uzavírá ambiciózní filmová série o lidském snu, který zhořkl. Kmotr a jeho pokračování tvoří bezesporu Coppolovo nejosobnější dílo. Ve světle tohoto faktu blednou i výtky, jež se na Kmotra III snesly po jeho uvedení, které se soustředily zejména na obsazení režisérovy dcery Sofie do klíčové role Michaelovy dcery Mary. Akademie film ocenila sedmi oscarovými nominacemi (nejlepší film, režie, kamera, výprava, střih, píseň a herecký výkon ve vedlejší roli – A. Garcia). Všechny nominace však zůstaly neproměněny, neboť rok 1990 se stal rokem Costnerova westernu Tanec s vlky.



ČT1  16. 3.  22:25  Kmotr II (1/2)  –  23. 3.  22:30  Kmotr II (2/2)  

ČT1  30. 3.  22:30  Kmotr III (1/2)  –  6. 4.  23:15  Kmotr III (2/2) 
  

ZDROJ: ČT.cz

DanielkaZ
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Legendární gangsterské drama Kmotr na obrazovce ČT:

Legendární gangsterské drama Kmotr na obrazovce ČT
Legendární gangsterské drama Kmotr na obrazovce ČT
Legendární gangsterské drama Kmotr na obrazovce ČT
Legendární gangsterské drama Kmotr na obrazovce ČT
Legendární gangsterské drama Kmotr na obrazovce ČT
Legendární gangsterské drama Kmotr na obrazovce ČT
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !