Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léto s Italem 3.7. 2012

3. 07. 2012 | Televizní tipy
Lákavým gastronomickým cestopisem, vonícím dálkami, létem, mořem a báječnými krajovými specialitami, překvapí diváky „náš“ italský kuchař Emanuele Ridi v relaci Léto s Italem vysílané 3.7. 2012. Na měsíc dá vale své pražské restauraci a vydá se domů na jih. V autentickém prostředí chce uprostřed kouzelné přírody pod italským sluníčkem a ve stínu památek prezentovat a uvařit některé speciality z vyhlášené gastronomie své vlasti.

Italská kuchyně je regionální a sezonní, hlavní roli hrají kvalitní suroviny, s nimiž se postupně seznámíme. Na dlouhou cestu si Manu v relaci Léto s Italem uchystá sendvič caprese a vyrazí. Když mine kopec, kterým symbolicky končí Jižní Tyrolsko, ví, že dál uslyší už jen lahodnou mateřštinu. První zastávkou bude v pořadu Léto s Italem vysílané 3.7. 2012 „městečko zamilovaných“ Sirmione.

Léto s Italem 3.7.2012Manu navštíví závody veteránů, ochutná něco z pouličních dobrot a dá si první pořádnou kávu. Představí kamaráda, držitele michelinské hvězdičky z restaurace La Rucola, který ukáže něco ze svého umění. Jsou to však jen chuťovky, a protože Emanuelovi po cestě vyhládlo, uprostřed olivového sadu si v provizorní terénní kuchyni uvaří vrtulky s rajčaty a ricottou.

Hlavním cílem první etapy je Gardské jezero (Lago di Garda). Vzniklo z ledovce a vyniká rozmanitým podnebím. Na jihu se daří subtropickým plodinám a vínu. Manu zavítá do vinařství, kde se již po tři generace vyrábí růžové víno a vyhlášený sekt. Ve městě Moniga del Garda a v restauraci Al Porto vaří jen čerstvé sladkovodní ryby. Mladý kuchařský virtuos Francesco udělá báječného jesetera v pančetě na šalvěji. Manu má to štěstí, že ho navíc sní…

Léto s Italem již 3.7. 2012! Na co se můžete těšit?


Sendvič caprese našemu cestovateli připomene dětství a obložené chleby, které dostával z domova s sebou na pláž. Potřebujeme focacciu a hmoždíř. V něm si stejně jako Emanuele z trošky česneku, sýru typu grana, pistácií, posekané bazalky a zelené petržele utřeme pesto. Do housky dáme plátky rajčat a kvalitní mozzarelly a navrch pesto. Přiklopený sendvič zabalíme do alobalu, aby nic nevyteklo a chutě se dobře spojily. Ještě zamávat personálu a tradá na cesty!

Na první italské zastávce v restauraci La Rucola právě připravuje úžasné krevety s domácí majonézou kuchař Jonathan. Svůj výtvor bohužel ochutnat nemůže, protože má na krevety alergii. Což Emanuelovi nevadí, aspoň zbude na něj. Ještě uvidíme přípravu dalšího předkrmu – marinovaného lososa s liči na emulzi z olivového oleje připomínající majonézu.

Léto s Italem 3.7.2012To však byly pouhé chuťovky – byť hvězdné michelinské. Jenže Emanuelovi po dlouhé cestě vyhládlo pořádně. Zachrání ho fusilli Lago di Garda, které si uvaří v putovní kuchyni v olivovém sadu. Zatím se musí spokojit se surovinami z domova, k nimž si natrhá bylinky, které rostou všude kolem. Vrtulky vykouzlí s rajčaty z plechovky a kulatou sladkou cuketou téměř bez jadýrek. Nakonec přidá do omáčky ricottu (zajímavý tip pro milovníky krémových omáček).

Takové letní jídlo chce něčím dobrým zapít. Manu vezme diváky do vyhlášeného vinařství, kde už třetí generaci pěstují a vyrábějí růžové víno, zdejší specialitu. Víno má ovocnou chuť, voní olivovým dřevem sudu a fialkami. Od majitele sklepů se dozvíme, jaký je rozdíl mezi rosé a klaretem a kolik času a práce stojí výroba kvalitního šumivého vína.

Zůstaneme na jihu jezera, jehož severní břehy s mírným klimatem jsou rájem sportovců. Ve městě Moniga del Garda, vyhlášeném růžovým vínem, se Manu těší do restaurace Al Porto, kde mají na jídelníčku jen sladkovodní ryby. Zdejší mladý šéfkuchař Francesco právě připravuje bonus pro hosty – blanšírovaného pstruha s chipsem a pestem z máty a ořechů z Piemonte na olivovém a arašídovém oleji.

Pozorností pro diváky bude jeseter na šalvěji zabalený v pančetě. Tajemstvím jeho chuti je použití jediné bylinky a jemné soli. Francesco nechá táhnout porci uzavřenou ve fólii na páře osm minut, pak ji vyndá, orestuje a dotáhne v troubě. Maso si zachová aromatickou chuť a čerstvost. Zajímavý recept na sladkovodní rybu si zkuste udělat doma, radí nadšeným amatérským kuchařům z obrazovky Manu.

Léto s Italem - příště uvidíte:


Z Lombardie se přesuneme do regionu Veneto čili Benátsko, kde se pěstuje italská rýže na slavné rizoto, ale kde se také k překvapení diváků chovají i kapříci. Projedeme Modenu, kde si povíme něco o výrobě proslulého octa balzamiko a zdálky ucítíme vůni lanýžů ze Savigna...

První ochutnávka z italské gastronomické výpravy ke kořenům čeká na diváky díky kuchařské relaci
Léto s Italem již 3.7. 2012 ve 21:20 hod.


Zdroj, foto: Prima Family

Vendi V.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !