Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po etiopském Amharsku

16. 10. 2019 | Televizní tipy
Na cestě po etiopském Amharsku s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem na cestě po perle východní Afriky, za jedinečnými kostely vytesanými do skal, za středověkými hrady a na počátek toku Modrého Nilu (Premiéra)

Malebné hory a historie, to je Amharsko, ležící na severu africké Etiopie. Bohatství oblasti plynulo po staletí zejména z obchodu mezi černým kontinentem a Asií. Koneckonců právě zde leží jezero Tana, které je zdrojnicí nejvýznamnější řeky starověku – Modrého Nilu. Samotná historie Amharska je těsně spjata s legendární královnou ze Sáby, která kolem roku 1000 př. n. l. navštívila v Jeruzalémě krále Šalomouna. Plodem jejich setkání byl syn Menelik, považovaný za zakladatele šalomounsko-etiopské císařské dynastie, která vládla v zemi až do roku 1974, čímž se stala nejdéle existující monarchií světa.

Na cestě po etiopském AmharskuPoslední císař Haile Selassie se na královnu ze Sáby odkazoval dokonce i v Ústavě. Z někdejší monarchie dnes zůstalo jen několik chátrajících paláců a hradů roztroušených v půvabné horské krajině. Severní Etiopii však ve světě proslavily křesťanské kostely, vytesané ve 12. století do skal v městečku Lalibela. Jejich interiéry zdobí nejen svaté obrazy, ale v některých jsou také bohatě zdobené schránky představující desky s desaterem.

Podle pověsti vlastní pravé Mojžíšovy desky s desaterem právě Etiopská ortodoxní církev, která je údajně ukrývá v jednom ze zdejších chrámů. Křesťanství se v Amharsku dodnes zachovalo v podobě, která je nejblíže tomu, jak vypadalo toto největší monoteistické náboženství na svém samotném počátku. Tajemné skalní kostely jsou však dodnes plné života a zvláštních rituálů.

Na cestě po etiopském Amharsku můžete sledovat 16. 10. 2019 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po etiopském Amharsku:

Na cestě po etiopském Amharsku
Na cestě po etiopském Amharsku
Na cestě po etiopském Amharsku
Na cestě po etiopském Amharsku
Na cestě po etiopském Amharsku
Na cestě po etiopském Amharsku
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !