Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po holandském Groene Hart

20. 06. 2018 | Televizní tipy
Na cestě po holandském Groene Hart s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem sedm metrů pod úroveň moře, na tradiční sýrový trh, k mlýnům, které se dodnes točí, a za nizozemským panovníkem Vilémem Alexandrem (Premiéra).

Groene Hart je zelenou oázou uprostřed městské džungle. Vznikla díky rozpínavosti měst Amsterdamu, Utrechtu, Rotterdamu, Haagu a dalších, která v minulosti srostla v jeden urbanistický celek. Uprostřed leží oblast připomínající tvar srdce. Nizozemci ji nazvali Groene Hart, česky Zelené srdce. Možná vás napadne: A proč města „nepřeválcovala“ i toto území? Odpověď je jednoduchá: Protože Zelené srdce je pro souvislou zástavbu nevhodné. Rozkládá se až bezmála sedm metrů pod hladinou moře. Tady dokáže voda pěkně pozlobit. Nebýt důmyslných hrází a větrných mlýnů, které po staletí odčerpávaly vodu, nevznikl by tak malebný kout Holandska.

Na cestě po holandském Groene HartVětrné mlýny nahradily přečerpávací stanice, ale mlýny lemující kanály lze v kraji spatřit dodnes. Jsou stále funkční, připravené „k boji“ s vodním živlem, a dokonce v nich bydlí lidé. V oblasti Kinderdijk stojí 19 mlýnů. Šestnáct obývaných, zbylé tři slouží jako skanzeny. Pan Aart, chlapík s tváří filmového herce ukáže, jak mlýny pracovaly.

Všudypřítomné vodní kanály „rozřezávají“ zdejší louky na dlouhé a úzké proužky zeleně – fascinující pohled. Pasou se na nich ovce a krávy. Ano, farmáři tady našli svoje Eldorádo. A milovníci sýrů jakbysmet. Nejznámějším sýrem zdejšího kraje je gouda, pojmenovaný po městě, kde se konají sýrové trhy už více než 800 let. V Goudě tradici sýrových trhů dodnes udržují. Hlavně pro turisty. Je to takové milé divadlo, však uvidíte. Svůj účel ale splní. Jeden se trochu dovzdělá, jak že se sýry dříve prodávaly, a také jen těžko odolá té sýrové vůni. Půlkilový bochníček goudy vyjde na 125 Kč a za originální dvanáctikilové kolo zaplatíte 1750 korun.

Na cestě po holandském Groene Hart můžete sledovat 20. 6. 2018 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po holandském Groene Hart:

Na cestě po holandském Groene Hart
Na cestě po holandském Groene Hart
Na cestě po holandském Groene Hart
Na cestě po holandském Groene Hart
Na cestě po holandském Groene Hart
Na cestě po holandském Groene Hart
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !