Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po Sofii a Vitoše

1. 03. 2017 | Televizní tipy
Na cestě po Sofii a Vitoše s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem do srdce Bulharska – hlavního města Sofie a přilehlého pohoří Vitoša.

Sofie je rájem pro filmaře. Má svou bizarní i duchovní tvář. Aby byl její obraz alespoň trochu ucelený, je třeba vydat se na periférii zastavenou socialistickými paneláky, do centra za stalinskou architekturou, ale i do kostelů sv. Sofie a sv. Jiří, k mešitě Banja Baši a do katedrály Alexandra Něvského.  
V zimním období klesá tep města pod bod mrazu. Kde hledat život v promrzlé Sofii? Třeba na jezeře Ariana, kde se bruslí, nebo v krámku s banicemi na rohu Slavjanské ulice, v hospůdkách na ulici Cara Šišmy, ale překvapivě také u bizarního Paláce kultury.

Na cestě po Sofii a VitošeChloubou Sofie je její okolí. Především na jihu, kde se zvedá pohoří Vitoša. Město „zásobuje“ čistým vzduchem a poskytuje prostor k zimním sportům. Stačí nasednout na autobus MHD, poté přesednout na lanovku a za pár minut jste v horách. Praví horalé se zimních radovánek neúčastní. Mají svůj život. Farmářský. Jak se vlastně starají o hospodářství, když rtuť teploměru ukazuje minus 20 stupňů?

Zajímavostí v horách jsou takzvané Bitsritské baby. Snad se podaří natočit téma s těmito živoucími památkami UNESCO. Pěvecký soubor existuje už 70 let. Do Bulharska přijíždíme v době pravoslavných Vánoc, Silvestra a také svátku Bogojavlenie (Zjevení Boha). Součástí ritu je „skok“ do vody pro kříž. Chlapi také ve vodě tančí „mažske choro“ – mužské kolo. Pro českého diváka velmi exotická podívaná.

Nový rok slaví podle Juliánského kalendáře 14. ledna. Takzvaný Vasilův den. Provází ho rej masek. Dá se proto přirovnat k našemu masopustu. Hezký Vasilův den prožívají ve vsi Batanovci.

Na cestě po Sofii a Vitoše můžete sledovat 1. 3. 2017 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po Sofii a Vitoše:

Na cestě po Sofii a Vitoše
Na cestě po Sofii a Vitoše
Na cestě po Sofii a Vitoše
Na cestě po Sofii a Vitoše
Na cestě po Sofii a Vitoše
Na cestě po Sofii a Vitoše
Na cestě po Sofii a Vitoše
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý pořad
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles