Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na cestě po západním Tchaj-wanu

4. 04. 2018 | Televizní tipy
Na cestě po západním Tchaj-wanu s Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem rychlovlakem k obratníku Raka za bohyní Mazu, za voňavým cypřišem, městem tisíců chrámů v Tainanu a za lidmi z kmene Haka z oblasti Meinong (Premiéra)

Západní pobřeží je nejzalidněnější částí Taiwanu a žije zde většina z 23 miliónové populace. Pobřeží je protkáno hustou sítí dálnic a silniček, ze kterých se od pobřeží začínají zvedat mohutné kopce a hory, vyplňující celý střední Taiwan. Celé území je propojeno rychlovlakem, který díky převážně rovinatému terénu je schopen dosáhnout průměrné rychlosti až 350 km za hodinu. Nejstarší chrámy a největší památky jsou k nalezení právě na této straně pobřeží.

V pořadu Na cestě po západním Tchaj-wanu se zastavíme v Beigangu, malém provinčním městě, ukrývajícím největší chrám bohyně Mazu, která je na Taiwanu jednou z nejuctívanějších božstev Na cestě po západním Tchaj-wanuvůbec. Nakoukneme do továrny pana Wu na zpracování vzácného taiwanského cypřiše, ze kterého se vyrábí ty nejdražší nábytky a dekorace. Objevíme kouzlo bývalého hlavního města Tainanu se stovkami nejrůznějších chrámů a chrámečků těch nejzvláštnějších božstev.

V pořadu Na cestě po západním Tchaj-wanu budeme mluvit se záhrobím a vyvolávat duchy zemřelých, ale i vzývat bohyni mateřství a rodičovství. V neposlední řadě navštívíme oblast Meinong, kde žijí lidé z kmene Haka. Nemluví klasickou mandarínskou čínštinou, ale svým vlastním Haka dialektem, který si přivezli z Číny.

Mají své kroje, svoji kuchyni a hlavně jsou jedni z nejlepších hrnčířů a výrobců ručně malovaných lakovaných slunečníků. A právě zde oslavíme i svátek příchodu jara neboli Čínský nový rok, který není jedním velkým bujarým večírkem, jak jsme zvyklí u nás, ale spíše prostorem, kdy se celý Taiwan sjede domů ke svým rodinám a užívá si vzájemné přítomnosti. Přivítáme nový rok tentokrát ve znamení dřevěného psa.

Na cestě po západním Tchaj-wanu lze sledovat 4. 4. 2018 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na cestě po západním Tchaj-wanu:

Na cestě po západním Tchaj-wanu
Na cestě po západním Tchaj-wanu
Na cestě po západním Tchaj-wanu
Na cestě po západním Tchaj-wanu
Na cestě po západním Tchaj-wanu
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !