Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nespavost - hořká komedie o odpouštění

13. 05. 2010 | Televizní tipy

Hořká komedie o tom, jak těžké bývá odpustit rodičům jejich starostlivost, výčitky nebo nenaplněná očekávání. To, co bývá v pozadí, můžeme odhadovat i tentokrát – je to prázdnota v jejich vlastním životě po odchodu dětí z domova nebo rozčarování z vlastního nevydařeného manželství?

Nový televizní film je také o tom, jak mnoho dobrého či zlého v naší vzájemnosti způsobí úporná snaha udržet alespoň zdání dobrých rodinných vztahů. Láskyplný teror, jehož se obě strany vzájemně dopouštějí, způsobuje, že staré křivdy vyplouvají na povrch i v okamžicích, kdy všichni touží po klidu a smíření.

 

Sledujte na ČT1 16. května 2010 ve 20:00 hodin.

 

Podstatné jsou tři stěžejní okamžiky – tři rodinná setkání (narozeniny otce, pohřeb otce, pohřeb matky), během nichž se vztahy vyhrotí, obnaží a posléze uvolní, osvobodí.  Autorka scénáře Alexandra Berková nám už nikdy neřekne, nakolik se v tomto příběhu potkávala se svým vlastním osudem. Zůstává ale její neobyčejný pozorovací talent a jazyk, který charakterizuje samotné postavy a vychází vstříc gradaci děje v brilantních dialozích.

 

Natočilo: Centrum dramatické tvorby Televizního studia Ostrava

Šéfdramaturg: Aleš Jurda

Šéfproducent: Hana Bílá

Scénář: Alexandra Berková

Dramaturg: Aleš Jurda

Vedoucí výroby: Ljuba Pašková

Hlavní kameraman: Pavel Berkovič

Režie: Lenka Wimmerová

 

V hlavních rolích:

Hana Maciuchová (matka), Bořivoj Navrátil (otec), Klára Melíšková (dcera Ivana), Petra Špalková (dcera Marie), Jaroslav Plesl (syn Olin), Zdena Hadrbolcová  (teta Růžena).

 

Dále hrají: Kristýna Frejová, Lubor Šplíchal, Jitka Ježková, Jan Vondráček, Veronika Forejtová, Vladimír Javorský, Natalia Volková, Pavel Řezníček, Kateřina Jandáčková a další

 

Natáčeli jsme na podzim loňského roku na různých místech v Hradci Králové, v Pardubicích a v Hýskově.

 

Příběh

 

Hlavní hrdinka Ivana bydlí sama, bez muže a bez dcery, která je v zahraničí. Její dva sourozenci Maruška a Olin žijí ve velké vile s rodiči. Otec je starý, nemocný, na svoji bývalou kariéru klavíristy dnes už jen vzpomíná. Matka balancuje často na hraně mezi láskou k  manželovi a vztahem k dětem. Faleš, manipulace, teatrálnost aj. jsou její dominantní rysy. V průběhu děje ovšem budeme mít příležitost nahlédnout hlouběji a některé její projevy začneme vnímat s větším porozuměním. Možná nám nejen hlava rodiny a jeho manželka, ale i jejich děti a další aktéři, budou postupně připadat jako sešlost divných a svým způsobem především smutných postav. Jenže úsměv, který některé jejich situace vyvolají, leckomu z nás něco připomene…

 

Ivana trpí nespavostí, jen stěží se jí daří odpoutat se od rodinných křivd i vlastních životních proher.  Navštěvuje psychiatra, má přítele na internetu, ale větší zázemí najde u svého bývalého spolužáka. Stýká se pracovně se svým bývalým manželem a pár okamžiků, kdy jej ve filmu zahlédneme, nám jej představí v podobě, která příliš sympatií nesklidí.

 

Maruška je o něco mladší. Ráda by odešla od rodiny a postavila se na vlastní nohy. Nemá sílu se vzbouřit a zároveň si chce „pohlídat“ dědictví. Olin je rodinný outsider, schizofrenik. Málokdy se projevuje významným způsobem. Jsou ale okamžiky, kdy překvapí svou reakcí, nečekaně jasným úsudkem a razantním postojem. Své rodiče poznávají skutečně až po jejich smrti, kdy si začnou pročítat otcovy deníky. 

 

Dobrou duší a později trpělivou opatrovatelkou své sestry je teta Růžena. Jakkoliv bychom ji rádi pasovali na hodnou a bezvýhradně kladnou postavu, ani v jejím případě to tak jednoznačné není.

Příběh veskrze současný dotvářejí další bytosti: Ivaniny kamarádky se svými názory i vztahovými problémy, psychiatr, věštkyně, ruská učitelka ve třídě pro děti imigrantů apod.

 

Zdroj: Česká televize

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !