Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nový koprodukční film Alois Nebel na MFF Benátky 2011

2. 08. 2011 | Televizní tipy
Koprodukční film České televize Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka triumfuje na prestižním filmovém festivalu v Benátkách ještě před premiérou v našich kinech. Snímek Alois Nebel jako první v české kinematografii využívá rotoskopii.

Nový film Alois Nebel si do svého hlavního programu vybral 68. MFF v italských Benátkách (31. srpna – 10. září). Filmová adaptace komiksového příběhu, kterou natočil režisér Tomáš Luňák, tak boduje na mezinárodní scéně, a to ještě před premiérou v českých kinech 29. září 2011.

„Jsme velmi poctěni, že se světová premiéra odehraje na festivalu s takovou tradicí, jakou Benátky mají. Po našich předchozích filmech Venkovský učitel a Návrat idiota (natočených v koprodukci České televize), jež byly na festivalu v Benátkách uvedeny ve vedlejších sekcích, je Alois Nebel prvním filmem naší producentské společnosti Negativ vybraným přímo do hlavního programu film-alois-nebel-krobotbenátského festivalu,“ raduje se Pavel Strnad, producent filmu, který vznikl v mezinárodní koprodukci společností Negativ, Česká televize, UPP, Soundsquare, slovenské společnosti Tobogang a německé Pallas Film.

Mezinárodní filmový – tzv. „áčkový“ – festival v Benátkách zahájí snímek The Ides of March v režii George Clooneyho. Ve svém hlavním programu festival uvede například nový film Stevena Soderbergha, thriller Contagion, světovou premiéru hraného dokumentu Wilde Salome, slavného herce a v tomto případě i režiséra Al Pacina, jehož ocení i zvláštní cenou festivalu.

Alois Nebel spisovatele a scenáristy Jaroslava Rudiše a zpěváka, textaře a výtvarníka Jaromíra 99 byl uveden jako první komiksový román v moderní české historii. V roce 2003 vyšla kniha Bílý Potok a po jejím úspěchu další díly – Hlavní nádraží a Zlaté Hory. Komiks vyšel také v Německu a Polsku. K realizaci filmu použil režisér Tomáš Luňák poprvé v české kinematografii unikátní technologii rotoskopii, která kombinuje hraný a kreslený film. Nejprve tak tvůrci film Alois Nebel natočili jako klasický hraný film s herci, poté byly scény natočené v reálu po jednotlivých filmových okénkách překresleny a animovány.


Příběh filmu Alois Nebel začíná na podzim roku 1989 na železniční stanici film-alois-nebel-karel-rodenBílý Potok v Jeseníkách. Jako výpravčí tu slouží Alois Nebel (Miroslav Krobot). Tichý samotář, kterého čas od času přepadne podivná mlha. Nejčastěji se mu v ní zjevuje Dorothe (Tereza Voříšková), oběť násilného odsunu Němců po druhé světové válce. Šedivé dny na nádraží v Bílém Potoce na sklonku socialismu líně plynou. Výhybkář Wachek (Leoš Noha) se svým otcem (Alois Švehlík) kšeftují s důstojníky sovětské armády. Poklidnou atmosféru naruší jednoho dne Němý (Karel Roden). Překročí hranice se sekyrou v ruce, aby pomstil svoji matku. Halucinace nakonec Nebela přivedou do blázince. Přijde i o místo výpravčího. Vydá se do Prahy hledat jinou práci u dráhy. Na Hlavním nádraží najde svou životní lásku, toaletářku Květu (Marie Ludvíková). Alois Nebel se rozhodne vrátit zpátky do hor. Chce se znovu setkat s Němým a souboj s temnými stíny minulosti dovést do konce. V dalších rolích se ve filmu Alois Nebel objeví Marek Daniel, Ondřej Malý, Simona Babčáková a Ivan Trojan.

Zdroj: Česká televize

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Nový koprodukční film Alois Nebel na MFF Benátky 2011:

Nový koprodukční film Alois Nebel na MFF Benátky 2011
Nový koprodukční film Alois Nebel na MFF Benátky 2011
Nový koprodukční film Alois Nebel na MFF Benátky 2011
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !