Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pivní putování: Kolem Džbánu

14. 11. 2019 | Televizní tipy
MUDr. Zdeněk Susa a Matěj Ruppert hledají souvislosti – skutečné či pravděpodobné – piva a významných osobností nejen českých dějin a kultury. Režie pořadu Pivní putování: Kolem Džbánu P. Krejčí (Premiéra)

Dvanáctidílný dokumentární seriál o putování za českým národním nápojem z pera a úst znalce piva, jeho historie i kulturních souvislostí, MUDr. Zdeňka Susy, který spolu se zpěvákem Matějem Ruppertem navštěvuje řadu zajímavých pivovarů v Čechách, na Moravě i ve Slezsku.

V pořadu Pivní putování: Kolem Džbánu navštívíme pivovary Rakovník, Krušovice, restaurační pivovar Zichovec a nyní uzavřený pivovar v Lounech, který patříval Schwarzenbergům a ve své době byl nejmodernějším pivovarem v zemi. Z technologie si prohlédneme stáčírnu a pohovoříme o obalové technice piva. Soustředíme se na Zikmunda Wintra, který svou povídkou o nezbedném Pivní putováníbakaláři předznamenal jméno rakovnického piva. Připomeneme si rytíře Bírku z Násilé, který díky Svatováclavské smlouvě, která šlechticům povolovala zakládání pivovarů, mohl otevřít pivovar v Krušovicích, i Rudolfa II., který tento pivovar od Bírky koupil pro královskou korunu.

V Peruci vzpomeneme na knížete Oldřicha, jeho ženu Boženu i syna Břetislava, který nejen obnovil slávu českého knížectví, ale proslul i vyhlášením prvního prohibičního zákona v naší zemi. V archeologickém skanzenu Březno u Postoloprt budeme uvažovat o pokojném převzetí piva Slovany od Germánů. Při čtení staročeské studentské poezie prozkoumáme nejstarší české verše o pivu. Ohledáme vliv pití piva na obezitu.

Pivní putování: Kolem Džbánu můžete sledovat 14. 11. 2019 od 21,30 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !