Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prima LOVE přináší velkolepý seriál Versailles

18. 04. 2020 | Televizní tipy
Již tento víkend čeká diváky kanálu Prima LOVE seriálová událost jara v podobě velkolepé podívané s názvem Versailles. Od 18. dubna bude každou sobotu a neděli ve 22.00 opanovat obrazovky Prima LOVE jeden z nejdražších televizních pořadů natočených ve Francii, který přináší syrový pohled na svět plný vášně a intrik. Seriál s úžasnou a velice nákladnou výpravou včetně unikátních kostýmů se natáčel přímo na zámku Versailles, který se stal symbolem absolutismu a bylo jím po celých úctyhodných 72 let vlády krále Ludvíka XIV. 

Mladý francouzský král Ludvík XIV. má problém. Jeho dvořané jsou příliš vzpurní. Proto vymyslí ambiciózní plán: přesunout centrum moci dostatečně daleko od bouřlivé Paříže. A tak začne vznikat nejnádhernější zámek v celé Evropě. Versailles se má stát nejen bezpečným útočištěm a přepychovými kulisami pro vášnivé romantické chvíle, ale také pozlacenou klecí. Podaří se Ludvíkovi přivést šlechtu k poslušnosti a nastolit absolutní vládu krále? Opojný svět tajemství, zrady, lásky a války v novém historickém seriálu – to je Versailles v celé své brutální kráse.

Prima LOVE přináší velkolepý seriál VersaillesVersailles, Francie. Rok 1667. Ludvík XIV. má 28 let. Brzy bude prohlášen za Krále Slunce. Jenže tohoto brilantního vojenského stratéga nemilosrdně pronásledují následky frondy. Když se vzpurná šlechta rozhodla vzbouřit proti koruně, hořká občanská válka traumatizovala celou francouzskou říši. Ludvík má obavy, že jeho bohatí dvořané můžou být znovu neposlušní. Je odhodlaný přivést je k poslušnosti a nastolit vládu absolutní moci. Proto vypracuje nesmírně složitý, velice pragmatický a rozhodně cynický plán.

Otcovo lovecké sídlo v lesích uprostřed ničeho nechá přestavět na nejnádhernější zámek v celé Evropě. Palác Versailles má Ludvíkovi poskytnout tolik potřebné bezpečné útočiště, přepychové kulisy pro vášnivé romantické chvíle, a navíc udržet šlechtu dostatečně daleko od bouřlivé Paříže. Příliš pozdě si dvořané uvědomí, že se stali Ludvíkovými vězni a Versailles ve skutečnosti není nic víc než jenom pozlacená klec. Příliš pozdě zjišťují, že padli do rukou mistrného manipulátora… Historické postavy i fiktivní hrdinové – okouzlující šlechtici a krásné šlechtičny, svůdné kurtizány i pokorní služební – nás provedou opojným světem plným tajemství, zrady, lásky a války v novém historickém dramatickém seriálu. Tohle je Versailles v celé své brutální kráse.

Zajímavosti o seriálu Versailles:


  • Francouzsko-kanadský historický seriál měl premiéru v listopadu 2015. Postupně vznikly tři série a celkem 30 epizod.
  • První série zachycuje začátek výstavby zámku Versailles mezi lety 1667 až 1670.
  • Druhá série začíná o čtyři roky později, zachycuje dalších deset let vlády Ludvíka XIV., jeho střet s Vilémem III. Oranžským a travičskou aféru – skandální sérii vražd ve Versailles.
  • Třetí série zachycuje následující čtyři roky vlády Ludvíka XIV., jeho střet s habsburským císařem Leopoldem I., příběh tajuplného Muže se železnou maskou a potíže s protestanty.
  • Seriál Versailles vytvořili producenti a scenáristé Simon Mirren (Myšlenky zločince, Beze stopy, MI5) a David Wolstencroft (MI5).
  • Hrdinové seriálu jsou velice mladí. Ludvíkovi XIV. a jeho poradcům není v době, kdy se děj seriálu Versailles odehrává, ještě ani 30 let.Producenti a scenáristé Simon Mirren a David Wolstencroft tvrdí, že Versailles bylo ve své době něco jako Apple – první celosvětově známá značka v dějinách lidstva.
  • Simon Mirren a David Wolstencroft říkají, že protože matka Ludvíka XIV. pocházela z Itálie a jeho královna byla anglickou princeznou, příběh o něm a zámku Versailles není výhradně francouzský ani evropský, ale vyloženě „univerzální”.

Simon Mirren a David Wolstencroft prozrazují, že příběh mladého krále Ludvíka XIV., který se snaží získat absolutní moc nad svými poddanými, je zároveň příběhem mladíka, jenž se snaží porazit nejtemnější démony své duše a získat aspoň částečnou kontrolu nad svým životem.
První série Versailles je podle Simona Mirrena a Davida Wolstencrofta příběhem o dospívání monarchy:

„Jako scenáristé máme za sebou mnoho let zkušeností práce na seriálech, které vycházejí z kriminální psychopatologie a jiných poruch lidského mozku. A proto jsme od začátku vnímali strukturu tohoto seriálu neoddělitelně spjatou s myšlenkami mladého Ludvíka XIV. – jako ambiciózní, traumatizovanou, paranoidní, takřka sociopatickou, někdy dokonce psychopatickou.”
George Blagden, který hraje hlavní roli Ludvíka XIV., říká, že v seriálu Versailles je všechno: „Romantika, politické intriky, dokonce i něco jako Kriminálka Versailles.”

Většina členů filmového štábu byli Francouzi. George Blagden říká, že si až díky tomu uvědomil, jak významnou osobnost hraje. Takřka každý měl na Ludvíka XIV. úplně jiný názor. Zatímco někdo ho vnímal jako praotce moderní kultury, jiný den viděl jenom to, jak byl Ludvík XIV. necitlivý. Pro Blagdena bylo důležité ukázat Ludvíkovu zranitelnost, protože sice byl králem už od svých pěti let, ale trvalo mu dlouho, než přestal být chlapcem. Ludvíkova matka, královna Anna Rakouská, rozhodovala o všem až do své smrti. Když zemřela, Ludvíkovi bylo už 28 let. Jeho postavení bylo nejisté a byl velice paranoidní.

Seriál se natáčel přímo na zámku Versailles a také v zahradách zámku Château de Champs-sur-Marne a v prostorách zámků Château de Janvry, Château de Lésigny, Château de Maisons-Laffitte, Château de Pierrefonds, Château de Sceaux, Château de Vigny, Vaux-le-Vicomte a komuny Rambouillet, které většinou představovaly Versailles v různých stadiích přestavby.
V seriálu vystupují skutečné historické osobnosti jako král Ludvík XIV., jeho mladší bratr Filip I. Orleánský, jeho manželka a Ludvíkova milenka Henrietta Anna Stuartovna, Ludvíkova manželka a francouzská královna Marie Tereza Habsburská, Ludvíkova dlouholetá milenka Louise de La Vallière, markýza de Montespan, Louis de Rohan-Chabot, guvernér Versailles Alexandre Bontemps nebo Ludvíkova matka a bývalá francouzská královna Anna Rakouská.

Naopak postavy, jako jsou velitel královy tajné policie Fabien, chudá vdova Béatrice, její krásná dcera Sophie, bývalý šlechtic a bandita Montcourt, vévoda z Casselu, dvorní lékař Masson nebo jeho dcera Claudine, které se v seriálu objevují, jsou smyšlené.

Všechny hlavní role francouzské šlechty hrají herci anglického původu. Naopak roli Henrietty Anny Stuartovny, která byla jako jediná nebo jedna z mála ve Versailles skutečně anglického původu, hraje francouzsky mluvící švýcarská herečka Noémi Schmidtová.

Seriál Versailles patří k nejdražším televizním pořadům natočeným ve Francii.
Rozhodnutí Ludvíka XIV. přesunout celý královský dvůr do Versailles bylo významným politickým a historickým krokem, který zcela ovlivnil podobu a vliv francouzské šlechty.
Versailles se stalo symbolem absolutismu a bylo jím po celých 72 let vlády krále Ludvíka XIV.  
První série se natáčela asi sedm měsíců.
Druhá série se natáčela asi šest měsíců.

Herci seriálu Versailles:


George Blagden

Anglický herec se narodil 28. prosince 1989. Zahrál si v seriálech Versailles, Vikingové, Černé zrcadlo nebo v adaptaci slavného muzikálu Bídníci. Už od 13 let se věnoval zpěvu v různých sborech i ve vlastní rockové kapele. Podporuje charitativní organizaci Diabetes UK. Umí hrát na kytaru, piano a flétnu. Mluví plynule francouzsky. Ve volném čase se věnuje lukostřelbě nebo snowboardingu. Jeho manželkou je divadelní herečka Laura Pitt-Pulfordová.

Alexander Vlahos

Velšský herec se narodil 30. července 1988 ve vesnici Tumble. Zahrál si v seriálech Versailles nebo Merlin. Jeho otec je řeckého původu. Během dospívání se věnoval lednímu hokeji. Vystudoval herectví na Royal Welsh College of Music & Drama v Cardiffu. Kromě angličtiny mluví také velštinou. Role Filipa I. Orleánského v seriálu Versailles patří k jeho nejoblíbenějším.

Noémi Schmidtová

Švýcarská herečka se narodila 18. listopadu 1990 v městě Sion. Zahrála si v seriálech Versailles, La Trêve nebo ve filmu Procitnutí Mottiho Wolkenbrucha. Během dospívání zpívala ve sboru. Vystudovala herectví na Lassaad International School of Theatre v Bruselu, kde také vyučovala klasický zpěv pro děti.

Elisa Lasowski

Francouzská herečka se narodila 15. listopadu 1986 v Haagu. Zahrála si v seriálu Versailles nebo ve videoklipu k písni Blackstar od Davida Bowieho. Vyrůstala v Nizozemsku, Alžírsku a Francii. Mluví plynule francouzsky, španělsky, anglicky, holandsky a německy.

Evan Williams

Kanadský herec a muzikant se narodil 11. března 1984 v městě Swan Hills. Zahrál si v seriálech Versailles, Nešika, Baxter nebo Střední škola Degrassi. Vyrůstal v Calgary. Spolupracuje s charitativní organizací BuildOn, která se zaměřuje na výstavbu škol v chudých oblastech.

Anna Brewsterová

Anglická herečka a modelka se narodila 1. ledna 1986 v Birminghamu. Zahrála si v seriálech Versailles, Material Girl nebo Nearly Famous.

Alexis Michalik

Francouzsko-britský herec, scenárista a režisér se narodil 13. prosince 1982. Zahrál si v seriálech Versailles, Kaboul Kitchen nebo ve filmech Edmond a Vlčí volání. Jeho otec je polského původu, matka pochází z Velké Británie. Vystudoval Conservatoire national supérieur d'art dramatique v Paříži.

Stuart Bowman

Skotský herec se narodil ve městě Dundee. Zahrál si v seriálech Versailles, Bodyguard, Inspektor Taggart, Gary Tank Commander nebo Deadwater Fell. Má přítelkyni a dvě děti.

Dominique Blancová

Francouzská herečka se narodila 25. dubna 1956 v Lyonu. Zahrála si v seriálu Versailles a ve filmech Jiný Dumas, Život kočky nebo Ta druhá. Za svou takřka čtyřicetiletou kariéru byla devětkrát nominována na francouzskou prestižní cenu César a čtyřikrát uspěla. Patří k nejoceňovanějším herečkám. Má dvě dcery.

Tygh Runyan

Americko-kanadský herec a muzikant se narodil 13. června 1976 ve Vancouveru. Zahrál si seriálech Versailles nebo Hvězdná brána: Hluboký vesmír. Je členem indie popové skupiny The Awkward Stage. Od dětství hraje na kytaru. Jeho manželkou je herečka Sarah Lindová.

Amira Casarová

Britská herečka se narodila 1. května 1971 v Londýně. Zahrála si v seriálech Versailles, Les Sauvages nebo ve filmech U brány věčnosti, Dej mi své jméno a Já a Kaminski. Její otec byl kurdského původu, matka pocházela z Ruska. Vyrůstala v Anglii, Irsku a Francii. Vystudovala herectví na Conservatoire National d'Art Dramatique v Paříži. Pracovala také jako modelka. Mluví plynule anglicky a francouzsky.

Maddison Jaizani

Britsko-iránská herečka a modelka si zahrála v seriálech Versailles, Nancy Drew a Into the Badlands.

Anatole Taubman

Švýcarský herec se narodil 23. prosince 1970 v Curychu. Zahrál si v padoucha v bondovce Quantum of Solace, v seriálech Versailles, Pilíře země nebo ve filmech Captain America: První Avenger, 96 hodin a Kurýr: Restart. Vystudoval herectví v New Yorku. Mluví plynule švýcarskou němčinou, němčinou, italštinou, francouzštinou a angličtinou. Je rozvedený.

Pip Torrens

Anglický herec se narodil 2. června 1960 v městě Bromley. Zahrál si v seriálech Versailles, Koruna, Poldark nebo Preacher. Vystudoval anglickou literaturu na Univerzitě Cambridge a následně herectví v Drama Studio London.

Lizzie Brocheré

Francouzská herečka se narodila 22. března 1985 v Paříži. Zahrála si v seriálech Versailles, American Horror Story: Asylum nebo Agresivní virus. Herečkou je už od dětství. Je vdaná a má jedno dítě.

Postavy:


Ludvík XIV. (George Blagden)

Po smrti své matky Anny Rakouské se 28letý mladík stal svrchovaným vládcem celé Francie. Je temperamentní a vášnivý. Je geniálním stratégem a nemilosrdným státníkem. Jeho snem je vybudovat nejkrásnější zámek v celé Evropě, který by se stal symbolem francouzské elegance. 

Filip I. Orleánský (Alexander Vlahos)


Ludvíkův mladší bratr, přezdívaný Monsieur, je svobodomyslný elegán, milovník krásných umění, ale také divoký a neohrožený bojovník. Matka ho vychovávala jako dívku, aby nemohl ohrozit postavení prvorozeného Ludvíka, a tak se prochází po zahradách v ženských šatech. Zanedbává svou manželku Hennriettu. Jeho milencem je pohledný, ale malicherný šlechtic známý jako Kavalír.

Henrietta Anna Stuartovna (Noémi Schmidtová)

Manželka Filipa I. Orleánského je sestrou anglického krále a Ludvíkovou milenkou. Je tak půvabná a elegantní, že se jí přezdívá Madame. Vyzná se v politice.

Marie Tereza Habsburská (Elisa Lasowski)

Ludvíkova podváděná manželka je francouzskou královnou původem ze španělské dynastie. Je zbožná a poslušná. Kvůli přísné výchově si našla jenom málo přátel. Zoufale touží získat zpět Ludvíkovo srdce. Zatímco ji ostatní považují za hloupou, úzkostlivě střeží svá nejhlubší tajemství.

Kavalír z Lorraine (Evan Williams)

Pohledný šlechtic přezdívaný Kavalír je malicherný a manipulativní pletichář. Vyžívá se v tom, že má plnou moc nad svým milencem Filipem I. Orleánským, a neustále ponižuje svou rivalku, Filipovu manželku a Ludvíkovu milenku Henriettu.

Louise de La Vallière (Sarah Winterová)

Ludvíkova dlouholetá milenka si uvědomuje, že postupně ztrácí královu přízeň, přesto ho stále miluje. Je jedinou ženou, která kdy milovala krále pro to, jaký je, a ne protože má korunu. Tajně nosí nemanželské dítě a obává se hněvu církve.

markýza de Montespan (Anna Brewsterová)

Důvtipná a půvabná markýza je zřejmě nejambicióznější ženou na králově dvoře ve Versailles. Své postavení i mrštný jazyk využívá k tomu, aby dosáhla nejvyššího cíle, kterým není nikdo jiný než Ludvík. A to i přesto, že má nesmírně žárlivého manžela.

Louis de Rohan-Chabot (Alexis Michalik)

Nenapravitelný sukničkář a schopný bojovník je už od dětství Ludvíkovým blízkým přítelem. Odjakživa spolu soupeřili. Pod maskou přátelství však ukrývá temnou tvář potlačované zášti.

Alexandre Bontemps (Stuart Bowman)

Přátelský a vstřícný guvernér Versailles považuje za svou povinnost chránit krále před všemi, kteří se snaží protlačit do jeho blízkosti. Přestože je bohatý, každou noc spí u pánovy postele. Je nejbližším člověkem krále Ludvíka a jeho loajalita je každý den v sázce.

Anna Rakouská (Dominique Blancová)

Zesnulá královna a Ludvíkova matka přežívá v synových snech a vzpomínkách. Odmalička ho vychovávala, aby se z něj stal největší panovník ze všech.

Fabien (Tygh Runyan)

Velitel Ludvíkovy tajné policie se zodpovídá guvernéru Bontempsovi, ale někdy dostává rozkazy přímo od krále. Nahání strach a hrůzu nejen kvůli svému fyzickému vzhledu, ale také kvůli ledovým očím, kterým nic neunikne. Je to zdánlivě bezcitný samotář, dokud se nezaplete s Béatrice.

Béatrice (Amira Casarová)

Chudá vdova se snaží za každou cenu dostat ke svému vzdálenému bratranci Kavalírovi, který by se mohl stát jejím odrazovým můstkem k lepšímu postavení i bohatství. Je tajnůstkářská, podlá a manipulativní. Má krásnou dospívající dceru Sophii.

Sophie (Maddison Jaizani)

Půvabná šestnáctiletá dcera chudé vdovy Béatrice je považována za nejkrásnější ze všech dívek na královském dvoře ve Versailles. Má hlavu plnou snů. Chce si užívat života a všech jeho vášní. Rychle zjišťuje, že královský dvůr je krutý a nemilosrdný.

Montcourt (Anatole Taubman)

Šlechtic, který se zúčastnil povstání proti Ludvíkově otci, se nevyhnul přísnému trestu. Stal se z něj bandita a objevil nový svět pašeráků plný násilí. Prahne po pomstě.

vévoda z Casselu (Pip Torrens)

Bohatý a mocný vévoda Severní Francie nijak netouží poslouchat mladého krále, který chce nastolit nová pravidla. Otevřeně se mu staví na odpor. Je okouzlujícím a schopným manipulátorem. Je odhodlaný použít všech prostředků, aby zabránil Ludvíkovi uspět.

Masson (Peter Hudson)

Králův doktor je zároveň poctěný a vyděšený zodpovědností, která mu náleží. Věří v pokroky medicíny 17. století a přeje si jedině to, aby byla jeho dcera Claudine v pořádku a šťastná.

Claudine (Lizzie Brocheré)

Mladá dcera doktora Massona je moderní ženou uvězněnou v 17. století. Odmítá vdát se pro peníze. Její vášní je lékařství, a přestože ho jako žena nemůže provozovat, věnuje se mu tajně. Čím blíž má ke králi, tím jsou její rozpory s otcem větší.

Od 18. dubna bude každou sobotu a neděli ve 22.00 opanovat obrazovky Prima LOVE nový seriál Versailles.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Prima LOVE přináší velkolepý seriál Versailles:

Prima LOVE přináší velkolepý seriál Versailles
Prima LOVE přináší velkolepý seriál Versailles
Prima LOVE přináší velkolepý seriál Versailles
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !