Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Putování s párou - Do lužních lesů Moravy

20. 02. 2020 | Televizní tipy
Pod kotlem parní lokomotivy zvané Skaličák je zatopeno a Pepa Polášek se chystá na první objevnou výpravu. Čekají ho historické i přírodní památky podél trati mezi Brnem a Břeclaví. Režie pořadu Putování s párou - Do lužních lesů Moravy P. Lokaj (PREMIÉRA)

Kde jsou ty časy, kdy cestování bylo něco jako obřad. Kdy dálky voněly železem a párou, krajina za okny vlaku ubíhala jen pomalu a nádraží u trati zvala k zastávkám a výletům. Zkrátka kdy se ještě tak moc nespěchalo. A výletník, průvodce pořadem a pohotový, humorný glosátor Pepa Polášek už se těší na všechna ta úžasná místa, vzdálená coby kamenem dohodil od železničního náspu. Čeká ho deset putování s historickými lokomotivami po nádherných koutech České republiky.

Na svůj první výlet vyráží z Brna po kolejích, po nichž supěl vlak již před polovinou 19. století. Zavítá do Rajhradského kláštera, kde obdivuje monumentální barokní knihovnu, pokračuje kolem Putování s pároustepí, lužních tůní a výhledů s panoramatem Pálavy až do Břeclavi. Když něco neví, neváhá se zeptat zasvěcenějších: archeologů, knihovníků, krajinných architektů. Z Břeclavského nádraží, prvního místa na našem území, kde stavěl vlak, vede úchvatná jednokolejka do Lednice. Diváka tak čekají nádherné dronové záběry parní lokomotivy Skaličák, jak dýmá při jízdě mezi mokřady. Pepa Polášek se zastavuje v Poštorné, která stojí za zmínku kvůli charakteristickým stavbám z místních červených cihel.

A konečně ho vítá slavná zahrada kolem zámku v Lednici, které je krásná i za deště. Vydatná jarní přeháňka zkrápí rybníky, vzácné rostliny i romantické zahradní stavby. A jelikož právě voda je tím nejdůležitějším živlem, který dává zdejší krajině život, nemůže se Pepa na počasí zlobit. Lednice je oblíbenou destinací cyklistů: je po dešti a Pepa vymění na chvíli vlak za kolo, projíždí loukami zpět až za Břeclav, kde navštíví nejen slovanské hradiště Pohansko, ale i tajuplné lužní lesy na soutoku Moravy a Dyje. „Tak se mi opatrujte,“ pozdravuje Pepa diváky. Týden uteče jako voda a další přehršel tipů na výlety, kam je nejlepší vyrazit vlakem, kořeněné informacemi z historie našich tratí a parních lokomotiv, už se chystá!

Putování s párou - Do lužních lesů Moravy můžete sledovat 20. 2. 2020 od 21 hodin na ČT2!


Zdroj, foto: Česká televize


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Putování s párou - Do lužních lesů Moravy:

Putování s párou - Do lužních lesů Moravy
Putování s párou - Do lužních lesů Moravy
Putování s párou - Do lužních lesů Moravy
Putování s párou - Do lužních lesů Moravy
Putování s párou - Do lužních lesů Moravy
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !