Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Samé božské pokrmy

6. 12. 2009 | Televizní tipy
Jako správný Ital je Emanuele i dobrý katolík, který má rád svého pana faráře. Navštívil ho v jeho krásném barokním kostelíku a přinesl mu pravou parmskou šunku. Nezapomněl ho pozvat na skvostný oběd, a dokonce upekl i maminčin čokoládový dort pro děti z pěveckého sboru.

Diváci uvidí, jak se připravuje pravý florentinský T-bone steak, jak Manu dělá proslulé vitello tonnato a jak si doma upéct cannelloni se zlatavou kůrčičkou jako z italské restaurace. Chce to jen trochu šikovnosti. Samé božské pokrmy v pořadu s Italem v kuchyni v neděli večer na Primě.

Emanuelovo jídlo jako předsíň do ráje

Na začátku kuchařské lekce se Emanuele pomazlí s kvalitním masem. T-bone steak je kilová flákota rozdělená kostí ve tvaru T na roštěnec a svíčkovou. Je vysoký na dva řeznické palce a opéká se na roštu z obou stran, až vznikne krásná kůrčička. Uvnitř je ale růžový, skoro syrový. Tak má steak vypadat, ale zejména u nás se Emanuele setkává s prosbou, aby byl propečený mnohem víc. Diví se tomu. Vždyť ví, jak Češi milují tatarský biftek i carpaccio, tak proč se bojí červeného, nepropečeného středu steaku fiorentina? Upozorňuje ovšem, že takto upravené maso patří po nakrájení pouze na horký talíř, aby nevystydlo. Steak na závěr ještě okořeníme a zakápneme olejem.

Vitello tonnato (telecí s tuňákovou omáčkou) je další italskou pochoutkou vhodnou na dlouhé zimní večery. V oblíbeném řeznictví si Emanuele zakoupil pěkný kus telecí kýty z mléčné špičky. Porci převázal, aby držela tvar, a pomalu ji opékal na másle ze všech stran, aby se maso zatáhlo a udělala se na něm kůrka. K  telecímu přidal 4 ančovičky, kusy mrkve, na půl kila masa tři plechovky tuňáka a kapary. Strčil do trouby a pekl hodinu při sto stupních. V klasickém receptu se maso vaří, tohle je šéfkuchařova inovace a přísahá, že je ještě šťavnatější a chutnější než originál. Pak Manu maso vyndal, nechal vystydnout a teprve pak tence nakrájel. Vychladnout musí i zbytek obsahu pekáče, který se rozmixuje s majonézou. V opačném případě by se omáčka srazila. Vznikne tuňákový krém, kterým potřeme plátky telecího. Můžeme ještě dozdobit kousky mrkve. Je to vynikající pokrm, který může být až návykový.

Host do domu, Bůh do domu


Pan farář přišel na předkrm a cannelloni se špenátem a ricotou. Emanuele si připadal jako v Saint Tropez, když tři sestřičky přivezly v legendární kachně svého faráře a vesele ujížděly dál. To se prý může stát jen ve Francii a u nás. Otec dostal aperitiv, a i když prý farář pije zejména v práci, rád si dopřeje i mimo službu.

Jak na cannelloni s ricotou a špenátem? Trubičky z nudlového těsta nejprve vaříme v horké vodě asi tři minuty a pak je přendáme do ledové vody. Jsou jen lehce změklé. Než vystydnou, připravíme si náplň z listového špenátu a tvarohového sýra ricota. Špenát spaříme, kvůli lepší chuti a vůni k němu přidáme čerstvou bazalku a vše pokrájíme nepříliš nadrobno. Smícháme s ricotou a žloutkem, směs zasypeme parmazánem a okořeníme muškátovým květem a špetkou soli (parmazán je dost slaný). Dno misky nebo pekáčku potřeme máslem a pokládáme plněnými trubičkami. Na plnění je ideální cukrářský pytlík. Náš kuchař divákům předvede jednoduchou manipulaci s touto pomůckou. Chce to přece jen trochu šikovnosti. Výsledek přelijeme bešamelem, který si Emanuele připravil předem a diváky už naučil v dílu o lasagních. Navrch přijde další parmazán a kousky másla. Obsah nádoby zapékáme 20 minut při 200 stupních.

Pan farář se celý den postil. Nebojí se hříchu obžerství, vždyť dobré jídlo, to je předsíň ráje, říká.

Dort pro malé a velké

Sestřičky odjely nacvičovat s malými zpěváčky, kteří budou zpívat ostošest, až jim Emanuele přiveze svůj oblíbený dort pro malé velké. Jmenuje se tak proto, že chutná všem. Těsto si připravíme ze 45 g másla, 50 g cukru, 11 g hladké mouky, 1 žloutku, 10 g kakaa, pětiny sáčku kypřicího prášku, špetky soli a kapky olivového oleje. Ručně je umícháme a necháme odpočinout. Pak přijde na řadu krém z decilitru smetany a decilitru mléka. Do šlehací misky nad párou přimícháme 150 g Nutelly a 50 g hořké čokolády na vaření. Jemně rozpouštíme a do lehce vychladlé hmoty přidáme vajíčko, které vše krásně spojí, jako by se čokoláda a Nutella narodily spolu, jak kouzelně říká Emenuele. Vymažeme dortovou formu a rozprostřeme tvárné těsto. Ze zbylého těsta vyválíme tenký váleček na okraje korpusu a do středu vlijeme vychladlý krém. Pečeme při 185 stupních 20 minut. Zbytek krému vylízáme jako kuchař. Nic jiného na něj nezbylo, protože šťastné děti si pochutnávaly na moučníku na schodech kostela a podle stupně umazanosti se už cítily jako v nebi.


Stejně se budou cítit i diváci, když si nenechají ujít pokračování pořadu S Italem v kuchyni. Již tuto neděli 6. 12. od 18.00 hod. na obrazovkách Televize Prima.

Zdroj: Prima

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je to velice perfektní kuchř!!
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný pořad s výbornými recepty.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Už se mi sbíhají sliny.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles