Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Show Jana Krause 15.6. 2016

15. 06. 2016 | Televizní tipy
Oblíbená televizní Show Jana Krause s datem 15.6. 2016 bude opět plná zajímavých hostů. Herečka Lenka Krobotová, fotograf Goran Tačevski a popularizátor vědy Pavel Boháček se představí v Show Jana Krause s datem 15.6. 2016.

Show Jana Krause – 15.6. 2016:


Lenka Krobotová – herečka a držitelka Českého lva za vedlejší roli ve filmu Díra u Hanušovic patří od roku 2002 ke stálicím kultovního Dejvického divadla. Diváci ji znají mimo jiné ze sitcomu Čtvrtá hvězda, ze seriálu Až po uši a nově také ze seriálu Ohnivý kuře.

Show Jana Krause 15.6. 2016Goran Tačevski – jeden z top českých módních fotografů, pochází z Balkánu. Věnuje se komerční i nekomerční fotografii napříč všemi kategoriemi od módy přes portrét až po zátiší či produktové fotografie. Pracuje pro české i mezinárodní klienty, kromě ČR má exkluzivní zastoupení ve Francii a na dalších světových trzích. Jako jediný fotograf působící v ČR je několikanásobným držitelem cen z festivalu v Cannes, dále z festivalů Golden Drum Portorož, Epica, Eurobest, Louskáček, MIAF a mnoha dalších. Co ho baví fotit nejvíc? „Pro mne osobně je nejdůležitější a nejvíce obohacující práce s lidmi. Je jedno, zda fotím portrét, fashion story či reklamu. Důležitá je pro mne spolupráce s lidmi. Vzájemná komunikace a obohacující myšlenky jsou nejcennější.“ Jak se pozná dobrá fotka? „Dobrá fotka nepotřebuje vysvětlení, popis, doprovodný komentář. Dobrá fotka mluví sama o sobě a měla by zanechat hluboký emoční zásah v našich srdcích.

Pavel Boháček
– popularizátor kosmické medicíny, který se zabývá mj. tím, jakým rizikům jsou vystaveni kosmonauti ve vesmíru, zda mohou dostat ze zvýšené radiace v kosmu rakovinu nebo proč se masáž srdce musí ve vesmíru dělat vzhůru nohama. Zajímá se o nové poznatky výzkumu z oblasti letecko-kosmické medicíny a o možnosti, jak jich využít v civilní medicíně. Je člen americké Space Nursing Society, která sdružuje zdravotnické specialisty, kteří se podílejí na výzkumu v oblasti péče o zdraví posádek kosmických lodí. Pracuje v Ústřední vojenské nemocnici, má střední zdravotní školu a speciální výcvik taktické a potápěčské medicíny. Vystudoval management a je certifikovaný vojenský medik. Podrobně sledoval poslední, roční misi amerických astronautů. Absolvovali experimenty, které by mohly pomoci jednak při výpravách na Mars a které jsou také velkým přínosem pro pozemskou medicínu.

Výzkum byl zajímavý mj. i proto, že se týkal bratrů Kellyových, kteří jsou dvojčata a jedno z nich bylo v kosmické lodi a druhé na Zemi. Byla unikátní možnost sledovat, jak se chovají buňky jednoho z nich na Zemi a druhého ve vesmíru. Měli předepsaný stejný režim pohybu, jedli v podstatě to samé. Vzorky se ale teprve analyzují,“ vypráví Pavel Boháček. Dodává, že astronauti jsou vystaveni různým rizikům: např. dochází k odvápnění kostí, ubývání svalstva, ke kardiovaskulárnímu oslabení. „Vápník, který ubývá v kostech, se usazuje v ledvinách, takže u astronautů hrozí vznik kamenů; tekutiny ze spodní části těla se přesunují do horní, takže kosmonauti mívají oteklé tváře, odulý krk, viditelné žíly na čele atd.,“ popisuje. Při návratu na Zem se prý kosmonautům zdravotní stav srovnává. Ale trvá to prý půl roku až rok. Kvůli různým druhům záření ve vesmíru se u astronautů častěji objevuje rakovina.

„Jsou vystaveni většímu záření, to je jasné. Dokonce popisují, že když zavřou oči, probleskují jim pod víčky světla.“ Dodává, že v rámci kosmické medicíny se testuje řada věcí: např. v souvislosti s rakovinou vědci zjišťují, do jaké míry je vrozená a do jaké míry ji ovlivňuje prostředí. Dělají se prý i jedinečné výzkumy stresové zátěže a jejího vlivu na latentní infekce – tedy třeba kdy se ze stresu udělá opar. Studuje se hojení ran, a dokonce se ve vesmíru vyvíjejí i léky – jde to totiž podstatně rychleji než na Zemi. Kosmonauti si prý sami odebírají vzorky pro výzkum, jeden z astronautů si na jedné misi sám vytáhl i katetr ze srdce. Pro případy, že by jeden z nich zkolaboval, jsou na to ostatní vycvičeni – přivážou ho na lehátko, sami se také přivážou na lehátko a poskytnou první pomoc, třeba masáž srdce, která se ve vesmíru dělá vzhůru nohama – pacient je ve stojce.

Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause uvidíte ve středu 15.6. 2016 ve 21.35 na Primě.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !