Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Show Jana Krause 2.5. 2014

2. 05. 2014 | Televizní tipy
Oblíbená televizní Show Jana Krause s datem 2.5. 2014 bude opět plná zajímavých hostů.Primátor Prahy Tomáš Hudeček, zpěvačka Lenny a psychiatr Oldřich Vinař se představí v Show Jana Krause s datem 2.5. 2014.

Show Jana Krause – 2. 5. 2014:


Tomáš Hudeček
– primátor hl. m. Prahy za TOP 09, místopředseda krajské pražské organizace TOP 09, vysokoškolský pedagog, geograf a bývalý tanečník. Mladý, ambiciózní a sebevědomý muž, který se vmíchal do politiky a „utrpěl“ raketovou kariéru svým vzestupem za povodní, aby s ním následně hodně cloumaly vlny jiných politicko-hospodářských „povodní“: starých kauz. 

Show Jana Krause 2.5. 2014Lenny – devatenáctiletá zpěvačka, písničkářka, hudební skladatelka, textařka, klavíristka a muzikantka. Dcera známé zpěvačky a šansoniérky Lenky Filipové. Narodila se jako Lenka Filipová, ale vystupuje pod uměleckým jménem LENNY.

Doc. MUDr. Oldřich Vinař, DrSc. – legendární psychiatr, který se této profesi věnuje už skoro 60 let, momentálně působí ve své soukromé psychiatrické praxi, na webu má blog, kde pravidelně komentuje společenské a politické dění.

Říká se, že psychiatři se dělí na „práškaře“ a „mluvky“. Docent Vinař je jednoznačně tím prvním. Je otcem české poválečné psychofarmakologie a od konce osmdesátých let se podílel na vývoji řady psychofarmak, která se užívala ještě nedávno nebo se užívají dodnes. Sám ale tvrdí, že lidská duše potřebuje obojí – rozhovor i léky. Oldřich Vinař je mezi kolegy populární a patří mezi české lékaře, kteří mají velké renomé i v zahraničí. Ač by si mohl dávno užívat poklidu penze, dál ordinuje ve své soukromé praxi, jako bloger komentuje soudobé dění a studuje jazyky.

Co je podle něj dnes největší problém lidské psychiky? „Deprese a úzkosti mají k sobě blízko. Úzkost byla v popředí zájmu psychiatrů i veřejnosti hlavně v šedesátých letech minulého století. Tehdy se objevily první léky proti úzkosti – anxiolytika. Začalo se spotřebovávat obrovské množství tablet. Někdo spočítal, že kdyby se tabletky poskládaly na sebe, dosáhl by sloupec ze Země na Měsíc. Sociologové mluvili o věku úzkosti nebo o době pilulkové, podobně jako historie zná dobu kamennou nebo bronzovou. Vysvětlovalo se to strachem z třetí světové války,“ říká pan docent.

Ale zatímco lidí s depresemi výrazně nepřibývá, přibývá pacientů s Alzheimerovou nemocí. „Protože žijeme skoro dvakrát déle než v minulosti a častěji se dožíváme věku, kdy tato nemoc vzniká. Když lidé umírali v pětapadesáti, Alzheimerovy nemoci se nedožili,“ vysvětluje. Objasňuje také, kde se v lidech bere stálá touha po tajemnu: „Dá se dokonce říci, že čím technicky vyspělejší společnost, tím jsou lidé náchylnější uvěřit těm nejobskurnějším bludům. Medicína ukázala svoje obrovské schopnosti. Hovoří se například o dorůstání orgánů za pomoci kmenových buněk, o nové a unikátní léčbě rakoviny a já nevím co ještě. Žijeme v době, kdy se vytváří hlad po tom nejlepším, které však nebývá vždy k dispozici. A tehdy vzniká jiný hlad, který se snaží mnohdy zaplnit šarlatáni nejrůznějšími nesmysly. Vydělávají přitom značné sumy na důvěřivých či naivních lidech,“ říká docent Vinař.

Lidé často trpí nespavostí třeba kvůli práci. Ale vysvětlí si to tak, že mají barák na geomagnetické zóně a ta navíc prochází přesně pod jejich postelí. Takže si zvou ´odborníky´, kteří jim za pár stovek anebo také tisícovek rádi domov proměří a škodlivé geomagnetické vyzařování vyruší měděným plíškem. Špatně spící nešťastník je najednou zbaven zodpovědnosti za své průšvihy.“ Největší nárůst lidí trpících depresemi prý nastal po pádu totality.

„Už se totiž nemohli za své neúspěchy vymlouvat na komunisty. Ti už byli pryč. A najednou si mnozí uvědomili, že oni jsou těmi nešiky, že nejsou tak pilní a podnikaví, aby vydělali peníze a postarali se o rodinu jako třeba soused, který začínal rovněž od nuly, a je už po několika letech úspěšným živnostníkem. Za komunismu mohl za naše neúspěchy Stalin, Gottwald, Husák či Brežněv a teď najednou zjišťujeme, že sice už můžeme něčeho dosáhnout, ale nemáme na to leckdy schopnosti
.“

Premiéru dalšího dílu Show Jana Krause uvidíte
v pátek 2.5. 2014 ve 22.15 na Primě.


Zdroj, foto: Prima
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !