Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 21. týden

18. 05. 2015 | Televizní tipy
Stephen Hawking vás vezme do vesmíru, rozluštíme různé šifry a odhalíme konspirace, sjedeme majestátní řeku Jenisej a David Blaine představí moderní magii. Nejvelkolepější zážitky čekají na Prima ZOOM. Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00–20.00 a 20.00–22.00.

Na jaké unikátní dokumenty
se můžete na Prima Zoom těšit ve 21. týdnu?


19. 5. 21.00 – Elitní jednotky starověku (Aztéčtí orlí válečníci)

Tentokrát se podíváme do Mexika v 15. a 16. století. Na tomto území vládli Aztékové, jejichž říši vedl král Montezuma II. Aztékové brali zajatce. Na oltáři malé pyramidy je obětovali. Dělali to z duchovních důvodů. V obřadech jim vyrvali z těla srdce, které pak obětovali bohům. Říše vyvinula zvláštní bojovníky, kteří jí měli dodávat oběti. Byli to Orlí válečníci. Používali specifické zbraně. Měli něco jako dřevěný meč, na jehož stranách bylo ostří z obsidiánu. Ten byl křehký, a zároveň tvrdý. Měli také vrhače oštěpů, tak zvané atlatly. Ty měly za úkol člověka ochromit, ne zabít. V 16. století se do aztécké říše dostali Španělé.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 21. týdenTi připluli na svých lodích a hledali především zlato. Toho Aztékové měli hodně. Španěly vedl dobyvatel Cortés. Tomu se povedlo dostat se do říše a později zajmout krále Montezumu – nebo s ním spolupracovat, to se přesně neví. Montezumův bratr vedl Orlí válečníky a přesvědčil je, aby na Cortése zaútočili. Cortés byl obklíčen ve svém ležení a rozhodl se utéct. Jeho muži vzali zlato a utíkali. Orlí válečníci na ně zaútočili a mnoho mužů pobili. Díky strategii, kdy zničili mosty, měli výhodu v boji. Cortésovi se podařilo uniknout. O rok později se vrátil s velkou armádou a Aztéky porazil. Bylo to také díky nemocem, které Španělé zanesli k indiánům, především neštovicím.

21. 5. 18.00 – Do vesmíru se Stephenem Hawkingem (Mimozemšťani)

Podhled na záhady vesmíru v dvoudílném dokumentu Do vesmíru se Stephenem Hawkingem je nejen zásadní, ale i provokativní a neuvěřitelně nádherný. Očima slavného teoretického fyzika a kosmologa, které jsou spojeny s jedním z nejbystřejších mozků na naší planetě, pohlédnete na počátky vesmíru, život v jiných galaxiích a možnosti cestování v čase. Hawkingovu neobyčejnou vesmírnou vizi doplňují prvotřídní digitální animace, fascinující záběry z bohatých archivů NASA a nezbytné speciální efekty. Pohled Do vesmíru se Stephenem Hawkingem je určený pro novou (mezi)hvězdnou generaci.

22. 5. 18.00 – Bigfoot, Yetti a spol. (Legenda o Yettim)

Renomovaný profesor lidské genetiky z Univerzity v Oxfordu Bryan Sykes a moderátor Mark Evans společně vyrážejí do Ruska, Himaláje a Spojených států amerických. Právě na těchto místech chtějí nalézt odpovědi a jednou provždy rozseknout celosvětovou záhadu Bigfoota, Yettiho a spol. Sykes a Evans využívají nejmodernější technologie na výzkum DNA, zkoumají vzorky srsti zaslané ze všech koutů světa, provádí testy na lidských dobrovolnících a zkoumají důkazy, které mohou potvrzovat existenci jedné z nejznámějších legend.

Dokumentární mini série Bigfoot, Yetti a spol. představuje první seriózní DNA studii mysteriózního stvoření. Jde o neidentifikovaného primáta? Starodávného hominida, jako byl neandrtálec? Nebo obyčejnou fámu? Tvůrci mini série získali přístup k nejoddanějším zastáncům existence Bigfoota na světě i k prvním předběžným výsledkům testování DNA, které naznačují překvapivý závěr. Bigfoot, Yetti a spol. jsou díky tomu zábavnou, napínavou, a přitom vědecky podloženou podívanou.

22. 5. 19.00 – Šifry a konspirace (Svobodní zednáři)

Dokumentární seriál Šifry a konspirace představuje neznámé a dosud utajené příběhy v pozadí některých z nejikoničtějších míst na světě, přelomových objevů a vynálezů nebo mocných a vlivných osobností. Jsou to příběhy a fakta, o kterých NIC nevíte, protože navzdory jejich významu je dějiny zcela ignorují... Skutečná FAKTA o minulosti, současnosti a budoucnosti. Každá z epizod je nahlédnutím do složky s nápisem „více než přísně tajné“. Z diváků se stanou vyšetřovatelé a objevitelé tajných dějin světa. Děj Šifer a konspirací vás vtáhne do fascinujícího prostředí tajných spolků, přelomových vynálezů, nejikoničtějších objektů, míst a osobností.

24. 5. 20.00 – Lovci zážitků (Na horách)

Poslední díl putování po Česku vás zavede na hory, kde se společně se čtveřicí protagonistů ohlédnete za tím nejlepším, co doposud zažili. Cestování po Česku totiž nabízí mnoho neopakovatelných zážitků, o kterých mnozí nemají ani potuchy. Vychutnejte si závěrečnou výpravu po nejzajímavějších místech Česka se zpěvačkou Tonyou Graves, fotografem Tomášem Třeštíkem, muzikantem Adamem Vopičkou a historikem umění Pavlem Kappelem. Cestovatelský seriál připravila a vyrobila agentura CzechTourism.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 21. týden24. 5. 20.30 – Jenisej: Řeka vyhnanců

Jenisej je jednou ze tří velkých sibiřských řek. Pramení v mongolských horách a vlévá se do Karského moře. Ale ožívá jedině tehdy, když letní slunce osvobodí její vody z pevného, mrazivého sevření arktického ledu. Plavba na starém parníku z Krasnojarsku do Dudinky trvá šest dní. Vede z mladé sibiřské metropole daleko na sever Ruska – a hluboko do Arktického pásu. Pro obyvatele usazené na jejích březích je řeka Jenisej vším: poskytuje obživu, chrání před nebezpečím, je záchranným lanem a darem od Boha.

Během cesty Sibiří se tvůrci dokumentárního filmu Jenisej: Řeka vyhnanců setkávají s lidmi, kteří by bez řeky a pravidelné týdenní lodní linky zůstali úplně odříznuti od okolního světa. Břehy Jeniseje se v minulosti staly svědkem krutého Stalinova teroru, který zničil a zabil deset tisíc lidí. V okolí Jeniseje se ještě nachází několik posledních trosek bývalých gulagů. Poslední kamenný, větrem ošlehaný svědek hrůz stalinského režimu, skrývá tajemství nehostinných bažin v ruské Tajze.

24. 5. 21.00 – Kouzla Davida Blaina: Moderní mág


Světoznámý americký iluzionista David Blaine cestuje po světě a na veřejnosti předvádí zdánlivě jednoduché magické triky přímo před zraky obyčejných lidí. Nad tím, jak to provádí, ale zůstává rozum stát. Čím jsou jeho kousky jednodušší, tím víc vyrážejí dech. Kamera snímku se navíc neobvykle pečlivě soustředí na reakce samotného mága. Koncept, se kterým Blaine přišel už v druhé polovině 90. let, úplně změnil způsob, jakým se dnes točí všechny kouzelnické show. Používá neotřelá kouzla a pohybuje se po amerických městech. Místem jeho vystoupení je ulice, na níž si vybírá své diváky. Říká, že vrací magii a kouzla na místo, kam odjakživa patří. Před pozorovateli mění nejrůznější věci – karty, náramkové hodinky.

Dokáže uhodnout čísla a jména, na která si lidé myslí. Sklízí velké úspěchy. Se svými kouzly se vydal i na Haiti, kde je magie součástí tamní kultury. Několikrát se mu stalo, že Haiťané se jeho kouzel báli a mysleli si, že jde o černou magii. Blaine navštívil i jihoamerické indiány kmene Yanomano, kteří žijí mimo civilizaci a nemají žádný kontakt s vnějším světem. Součástí jejich kultury je také magie, ale odlišná. Blaine zjistil, že například kouzla s kartami vůbec nechápou, protože karty neznají. Musel použít vizuální kouzla, kterým porozuměli. Blaine předvede i číslo prvního kouzelníka v historii, kterým byl 2500 let před naším letopočtem muž jménem Didi. Před svým vládcem utrhl kuřeti hlavu a pak mu ji vrátil. Kuře normálně žilo.

Unikátní dokumenty, vysílané ve 20. týdnu,
uvidíte každý den od 18:00 – 22:00 na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM
Vendula Vrablová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !