Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 22. týden

25. 05. 2020 | Televizní tipy
Vyberte si z široké palety dokumentů na Prima ZOOM. Ať už chcete poznávat historii, krásy naší planety, zákoutí vesmíru, skrytá tajemství, fascinující vědu nebo jen žasnout nad roztomilými zvířaty, vždycky můžete přepnout na Prima ZOOM.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 22. týden:


25. 5. 22.00 – Obnažený vesmír III (Tajemství neznámého asteroidu)

Oblíbený seriál se vrací, aby znovu odhalil tajemství obnaženého vesmíru. Díky strhujícím digitálním záběrům postupně odkrývá jednu vrstvu za druhou a nahlíží hluboko do nitra planet, měsíců, černých děr, hvězd i celých galaxií plynů, minerálů, hornin, magmatu i gravitačních polí. Zkrátka obnažuje osud, původ a strukturu vesmíru. Ve třetí sérii uvidíme záhadu cizího asteroidu, dostaneme se mezi prstence Saturnu, budeme pátrat po ztracené černé díře, odhalíme temnou historii Měsíce, a ještě mnohem víc.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 22. týden26. 5. 21.00 – Da Vinciho šifra

Obrazy Leonarda Da Vinciho jsou i dnes stejně fascinující jako před 500 lety, kdy vznikly. A to i přesto, že na světě existuje pouze 16 pláten přisuzovaných Da Vincimu, a některá z nich jsou navíc nedokončená. Abychom porozuměli dílům Leonarda Da Vinciho, musíme se vrátit k tomu, jakým způsobem vznikala. Pomocí skic a skicářů, porovnání jednotlivých obrazů a analýzy infračervenou reflektografií – inovativní techniky, jež odkrývá kresbu pod vrstvami malby – se ve snímku Da Vinciho šifra zaměříme na mistrův talent, um i práci, význam i emoce v pozadí jeho umělecké tvorby. Da Vinciho šifra nabízí jedinečný a neokoukaný pohled na jeho malby, které jsou vynikajícím zachycením skutečnosti a dojemným svědectvím o životě stráveném snahou vystihnout svět v obrazech.

27. 5. 21.00 – David Attenborough a mořský drak

Není to tak dávno, co byla na jurském pobřeží Velké Británie objevena pozoruhodná fosilie. Dvě stě miliónů let stará kost patřila obrovitému mořskému draku ichtyosaurovi. David Attenborough se nyní přidává k týmu specialistů, kteří se rozhodli oživit jedinečný příběh tohoto pravěkého zvířete. Díky špičkovým technologiím a digitálním efektům vzniká pečlivá rekonstrukce kostry a následně natolik detailní animace ichtyosaura, že nemá obdoby. Ale to není všechno! Během práce tým nečekaně narazí na záhadnou vraždu, k níž došlo před 200 milióny let. Odhalit osud zvláštního zvířete může jedině důkladné forenzní vyšetřování.

27. 5. 23.00 – Divoký západ s Robertem Redfordem (Směr západ)

Divoký západ byl brutálním světem kovbojů, indiánů, desperátů a rychlých pistolníků. Země dodnes zůstává zbarvená doruda krví jejich příběhů a legend. Prohnali se tudy všichni od Jesseho Jamese přes Billyho Kida až po Butche Cassidyho a Sundance Kida. Tito muži jako první prožili americký sen a jako první pro něj také zemřeli.

A kdo jiný by se tedy měl stát naším průvodcem po Divokém západě než slavný herec a znalec Robert Redford, který si Sundance Kida zahrál ve filmu? Redfordovo nadšení, znalosti a vášeň pro Divoký západ se staly základem všech osmi epizod strhujícího dobrodružného seriálu. A svou troškou přispělo i dalších osm statečných herců: Ed Harris, James Caan, Kris Kristofferson, Mark Harmon, Tom Skerrit, Tom Selleck, Burt Reynolds a Kiefer Sutherland. Západ byl před svým dobytím ovládán krvelačným gangy, které mezi sebou nemilosrdně válčily o území.

Bylo to období amerických dějin, jež nemá v dějinách obdoby. Tehdy mohl kdokoli přicválat do neznáma a urvat si pro sebe všechno, co chtěl – za předpokladu, že byl kvůli tomu ochotný bojovat na život a na smrt. Divoký západ se nakonec stal tím, co ve své době definovalo americkou identitu. Ale nešlo to jen tak pro nic za nic. V zemi bez spravedlnosti dlouho vládli ti, co měli sílu a moc. Všechno se točilo kolem nenasytnosti a peněz. To, že měl někdo právo na své straně, ještě nic neznamenalo. Záleželo na jediném: kdo dokáže rychleji tasit kolty a střílet.

29. 5. 20.00 – Úžasní mořští predátoři (1. díl)

V prvotřídním přírodovědném filmu uvidíte dosud neznámé záběry a získáte úplně novou perspektivu na geniální lovecké techniky dravců z mořských hloubek od keporkaků z aljašského Národního parku Galcier Bay až po dravé kosatky z Patagonie.

29. 5. 21.00 – Stoupající hladina (1. díl)

Ve čtyřdílné mini sérii se fotograf a dokumentarista Kadir van Lohuizen zabývá důsledky stoupající hladiny moří. Na tom, jaký počítačový model se využije, už vlastně nezáleží, protože výsledek je vždy stejný. Během několika následujících dekád hladina moří výrazně stoupne a odhaduje se, že na konci 21. století bude průměrná hladina moří o sto centimetrů výš než dnes. V Jižní Asii a Pacifiku dojde ještě k mnohem významnějšímu navýšení.

A důsledky toho pociťujeme už dnes po celém světě. Voda se navíc dotýká všech velkých problémů naší doby: klimatických změn, bezpečnosti, dostupnosti energií, chudoby, nárůstu populace, zemědělství, urbanizace a migrace. Jinými slovy, pokud nic neuděláme, utopíme se. Kadir van Lohuizen se už dříve s velkými ohlasy zabýval tím, jak vzrůstající hladinu moří ovlivní obyvatele nízko položených oblastí, jako je Velká Británie, Kiribati, americké Miami a Bangladéš.

Tentokrát se vrací k lidem a místům, kteří v něm předtím zanechali hluboký dojem. Zjišťuje, co se od té doby stalo, změnilo a jaké kroky byly podniknuty ve snaze odvrátit čím dál větší hrozbu. Sleduje nezastavitelný příliv Kadirovýma očima a seznamte se se světem budoucnosti, ve kterém se naděje mísí se strachem.

30. 5. 20.00 – Sněžná vlčice: Zimní příběh

Vychutnejte si okouzlující intimní příběh pozoruhodného dobrodružství, které jedna vlčice prožila cestou přes celé Alpy. V srdci Alp žije divoká vlčí smečka, kterou vede alfa vlčice se svým druhem. Během posledních deseti let společně pečují o rodinu. Stali se z nich silní, schopní a obávaní lovci. Na jaře má vrhnout další mláďata.

Jenže když doje k nečekané tragické události, všechno je vzhůru nohama. Vlčice musí opustit vlastní smečku a vyrazit na těžkou a úmornou cestu přes Alpy. Musí si najít nové teritorium. Hledá nový život. Cestou vrhne šest vlčat, za která musí divoce bojovat, aby se nestala kořistí jiných dravců. Je třeba přechytračit ostatní hladové šelmy. Bude to nejtěžší úkol jejího života. Tento přírodovědný film vypráví epický příběh o souboji osamělé matky s nepříznivým osudem. Podaří se jí přežít a ochránit svá mláďata?

31. 5. 21.00 – Norské domy snů I (1. díl)

Nejúspěšnější severský lifestylový pořad je o tom, že mít vlastní pěkný dům je jako mít hrad. Sympatický designér a jeho šikovný tým s láskyplnou péčí přestavují a rekonstruují staré baráky a mění je na norské domy snů. Vychutnejte si drsnou, mrazivou krásu severské přírody v kombinaci s hřejivou láskou v srdci pečlivě opečovávaných domovů. Sledujte fascinující rekonstrukce na pozadí překrásné krajiny v atmosféře tradičního venkovského života. Užijte si „Jak se staví sen“ v norském provedení.

31. 5. 23.00 – Tajemství lidského čichu

Dokonce i ti největší filozofové odjakživa přehlížejí lidský čich. Je to pro ně něco příliš neotesaného, co se nehodí pro vznešenou společnost a co je podstatně podřadnější než zrak a sluch. Jenže během posledních dvaceti let si vědci postupně začali uvědomovat, co všechno naše nosy dokážou, a že čich může ovlivnit člověka mnoha zajímavými a nečekanými způsoby. Jak vnímáme pachy? Co nám sdělují? Jakým způsobem pozměňují a ovlivňují náš mozek nebo chování? Abychom našli odpovědi na tyto otázky, setkáme se s lidmi, kteří trpí ztrátou čichu.

Díky tomu odhalíme, že naše nosy jsou přímo napojené na nejhlubší a nejstarší části mozku, kde vznikají pocity a kam se ukládají vzpomínky. Co více, biologům se podařilo najít čichové receptory na různých místech po vřelém lidském těle. Domnívají se, že některé pachy zastavují růst zhoubných nádorů a jiné mohou být použity k dezorientaci spermatu, a tím poskytnout spolehlivou antikoncepci. Díky vědcům ale i zástupcům parfumerií si uvědomíme, že věda o čichu je nesmírně fascinující. A to i přesto, že bádání v této oblasti teprve začalo. Nejspíše bychom se měli připravit na pár voňavých překvapení.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den
od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka