Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 23. týden

3. 06. 2019 | Televizní tipy
Proletíme se světem i do dalekého vesmíru. Ukážeme přírodní krásy i tajemství dávné historie. Ale hlavně je tento týden 75. výročím Dne D, kdy 6. června 1944 začala bitva o Normandii, tzv. operace Overlord. Proto vám Prima ZOOM přináší zajímavý dokument na toto téma.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 23. týden:


3. 6. 20.00 – Letem světem XIV (Svatá země: Jeruzalém a Západní břeh)

Dobrodružný cestopisný seriál Letem světem nás tentokrát vezme na výlet do indické Bombaje, kde zavítáme do chudinské čtvrti Dharavi, kterou proslavil film Milionář z chatrče. Úplně jako z jiného světa působí luxusní prostředí hotelu Taj Palace, ale i mořská pevnost Murud-Janjira nebo veřejná prádelna provozovaná přímo pod širým nebem. Připravte se, že uvidíte, co jste ještě neviděli, také v následujících čtrnácti epizodách. V Polsku se zastavíme ve skrovném kostelíku, kde sloužil mše mladý Jan Pavel II., než se stal papežem, prohlédneme si antikomunistické skulptury ve Vratislavi nebo Hitlerovo velicí stanoviště v Kętrzyni. Ve Vietnamu sedneme na vlak a necháme se zavézt z Hanoje přes demilitarizovanou zónu až do Ho Či Minova Města. Díky vlaku objevíme i drsnou tvář Sibiře, opuštěnou „trasu Stalinovy železnice smrti“ a komunistický gulag v městě Labytnangi. Nevyhneme se ani tropickým ostrovům v jižním Pacifiku, hlubokému americkému jihu, centrálnímu Japonsku, Nizozemí, vysokohorským krásám And a Patagonie nebo seznámení s architektonickými perlami Anglie. Dozvíme se dokonce i to, jak se vyrábí sýr a ve kterých částech Evropy leží nejvýznamnější místa první světové války… Máte sbaleno?

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 23. týden3. 6. 22.00 – Saturnova tajemství

Sonda Cassini, kterou před lety vyslala NASA na dobrodružnou expedici do vesmíru, odhalila mnohá tajemství šesté planety sluneční soustavy. Co skrývají měsíce Saturnu, odhalíme díky záběrům, které nám sonda Cassini poslala zpátky na Zemi. Díky filmu Saturnova tajemství zároveň zjistíme, jak důležitou roli sehrála tato sonda a co všechno zjistila, než na samém konci své úspěšné vesmírné mise shořela na prach.

5. 6. 21.00 – Neuvěřitelní netopýři

Když padne tma, obloha ožívá. Ozve se třepot křídel, který v některých vyvolává bezbřehou hrůzu. Tomuto děsu se dá jen těžko uniknout. Vždyť každý čtvrtý savec na světě je netopýr. Ale strach z těchto zvířat většinou nemá žádné pádné opodstatnění. Ne všichni netopýři jsou krvelačné bestie. Takovému nechutnému zvyku se oddává pouze samostatná podčeleď upírovitých listonohů, kvůli níž mají ostatní špatnou pověst. Svět netopýrů je přitom velice různorodý a vyniká mnoha nádherně bizarními přizpůsobeními: netopýři na Madagaskaru se plazí nahoru po listech stromů, listonosi příbytkoví si staví hnízda z nečekaného materiálu a z netopýrů druhu noctilio se stali šikovní rybáři. Nenechte si ujít tajuplný a přízračný svět Neuvěřitelných netopýrů. Uvidíte netopýra s jazykem dvakrát delším, než je jeho tělo. Přelije se přes vás vlna desíti milionů okřídlených potvůrek, které zakryjí nebesa. A seznámíte se s největším odvážlivcem ze všech, jenž se vyvinul tak, aby mohl lovit nejjedovatější štíry světa.

5. 6. 22.00 – Lovci sopek II (Itálie)

Vincent a Bertrand jsou neohroženými Lovci sopek, které neustále spaluje touha prohlédnout si aktivní vulkán pěkně zblízka! Proč? Protože obrovité hory lávy a popela jsou stejně nebezpečné jako krásné a zajímavé. A bratranci Vincent a Bertrand si vybírají ty nejúchvatnější na světě. Cestou za neuvěřitelnými a neopakovatelnými zážitky zažívají dobrodružství plné historických i vědeckých zajímavostí nebo starodávných pověr. Tentokrát zamířili do jihoamerického Ekvádoru, kde se nachází na 50 různých sopek – z toho je více než polovina aktivní. Kromě toho je to také místo s nejvýše položenou sopkou na naší planetě. Až tam se Vincent a Bertrand sice nedostanou, zato navštíví vulkány Mt. Reventador, Mt. Tungurahua a Mt. Sangay. Přidejte se k nim a dostaňte se tak blízko k činné sopce, jak to ještě jde, abyste neskončili jako škvarek.

6. 6. 20.00 – Bitva o Normandii: 85 dní v pekle

Poutavý snímek vznikl u příležitosti 75. výročí Dne D a vylodění v Normandii. Pozoruhodně zachycuje, jak se 6. června 1944 odehrálo největší vojenské vylodění historie. Od té doby různí odborníci mnohokrát rozebrali a analyzovali všechny pečlivě promyšlené plány i přípravné operace a došli k závěru, že Den D zřejmě rozhodl o vítězství Spojenců v druhé světové válce a porážce Hitlerovy nacistické říše. Ale i když dějiny vyvolávají dojem, že vyloděním válka skončila, ve skutečnosti byl Den D jenom prvním z 84 dlouhých dní zuřivé bitvy o Normandii. Výjimečný film vznikl díky více než 20 letům historického výzkumu a obsahuje rozhovory s experty na druhou světovou válku. Ti podrobně popisují důležitá vojenská strategická rozhodnutí, díky kterým mohla bitva o Normandii začít. A vysvětlují, jak Normandie, Francie a nakonec celá Evropa znovu získala ztracenou svobodu i za cenu ohromných lidských obětí.

7. 6. 21.00 – Biebrza: Evropská Amazonie

Biebrza: Evropská Amazonie je překrásný, poetický dokument, který zachycuje všechna čtyři roční období v životě volně žijících zvířat v okolí řeky Biebrza. Řeka a okolní mokřady jsou chráněny hranicemi největšího přírodního parku v Polsku a patří k nejdůležitějším zvířecím útočištím v celé Evropě. Podívejte se na tajný život zvířat v Údolí Biebrzy – od jara po zimu, od příletu divokých hus až po smutnou scénu s orlem mořským, který rve na kusy mršinu losa zahubeného mrazem. Nenechte si ujít jedinečný příběh o osudech podivuhodných hrdinů, mezi nimiž jsou nejrůznější savci, ptáci, obojživelníci, ale i roztodivné druhy hmyzu a ryb – zachycený v podobě, v jaké jste ho ještě neviděli.

8. 6. 21.00 – Příběhy středomořského lesa (Královna noci)

Věděli jste, že na naší planetě jsou jenom dvě mírná pásma, ve kterých může proběhnout jarní období? To, co většina z nás bere jako obyčejný běh událostí, je ve skutečnosti velký přírodní zázrak. Jaro je znovuzrozením života v nejkrásnější podobě. Zažijte ho v prostředí překrásných středomořských lesů, které patří k biologicky nejbohatším a nejrozmanitějším oblastem světa. Do hlubokých hvozdů zavítáme i v dalších dílech. Jsou totiž dokonalým domovem pro velké, ale poněkud plaché zvíře – divokého kance. Na podzim se příroda okolo nich najednou mění. Kdo se jí nedokáže přizpůsobit, zahyne. Sledujte, co se stane, když dorazí skuteční dravci: vlci. Nenechte si ujít jedinečné příběhy z nitra lesů; příběhy o životě a smrti, o přežití, a dokonce o lásce a nenávisti.

8. 6. 22.00 – Historie templářů (1. díl)

Na konci 11. století bylo v bohatých rodinách zvykem, že prvorozený syn dědil majetek a třetí narozený syn musel vstoupit zpravidla do církevního řádu nebo královské armády. V klášterech děti dostaly dobré vzdělání od mnichů a církev získala od šlechtice peníze. Všichni zde žili v chudobě, pod přísnými pravidly a v častých modlitbách. V klášterech se pracovalo v dílnách, zahradách, a v některých se vyráběly víno či zbraně. Alexio I. žádá papeže o pomoc proti rozšiřujícím se muslimům. Tehdejší papež Urban II. vyhlásí první křížovou výpravu, jejíž cílem je nechat osvobodit křesťanská posvátná místa z rukou muslimů. Jeho myšlenkou je sjednotit všechny křesťanské národy v Evropě. Petr Poustevník byl osvíceným řečníkem, a přesvědčil tak mnohé lidi, aby se účastnili křížových výprav, a tak se vykoupili ze svých hříchů. Do války se připojili také evropští princové. Jeruzalém je dobyt roku 1099, mešity a synagogy jsou vypalovány, jsou zabíjeni obyvatelé, včetně žen a dětí, a Jeruzalém je zaplaven krví. Je potřeba dalších rytířů k osvobození více území, kteří se nebudou bát prolít krev za Ježíše Krista, a tak jsou mniši učeni boji. Podívejte se podrobně na fascinující historii templářů.

Unikátní dokumenty uvidíte
každý den od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !