Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 23. týden

1. 06. 2020 | Televizní tipy
Červnový start na Prima ZOOM. Pojďte se s Prima ZOOM toulat přírodou naší planety, hlubokým vesmírem, poznávat historická fakta i rozkrývat různé záhady a zákoutí vědy. Ponaučení, ale zábava především.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 23. týden:


1. 6. 20.00 – Jižní Amerika: Světadíl extrémů (Cesta do džungle)

Od Ohňové země až po sněhem pokryté vrcholky pohoří And, pulzujícím srdcem jihoamerického kontinentu až po zelení bohatě porostlou deltu řeky Amazonky. Vydejte se s námi na výpravu po pěti ekosystémech a šesti světových zemích. Cestou narazíme na několik základních otázek. Jak jsme se my lidé (ale i další živí tvorové) dokázali přizpůsobit extrémním prostředím s různorodým klimatem a životními podmínkami? Jakými změnami kvůli tomu prošly naše zvyky, nebo dokonce naše psychologie? Ale také, jakým způsobem jsme si dokázali přizpůsobit okolní prostředí k vlastnímu využití, někdy až tak, že jsme ho zcela vyčerpali? Seriál Jižní Amerika: Světadíl extrémů vznikl díky zvídavosti a odhodlání neúnavných reportérů a odhaluje extrémy neuvěřitelně rozmanitého kontinentu i pravdu o našem vlastním místě na tomto světě.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 23. týden1. 6. 23.00 – Tajemství vesmíru II (Cizí planety)

Připojte se k nám na největší výpravě 21. století. Zažijte závod o to, kdo jako první najde novou Zemi. Ještě před pouhou dekádou jsme neznali jedinou planetu mimo naši sluneční soustavu. Ale ke dnešnímu dni už jich astronomové objevili více než dvě stovky. Co jsou tyto cizí světy zač? Většinou se zdají být monstrózními plynovými obry bičovanými divokými hurikány, skalnatými sférami bombardovanými smrtící radiací nebo bizarními planetami zalitými vodou tak hustou, že vytváří něco jako horký led. Mezi takovými objevy vypadá naše Země jako něco naprosto neobvyklého, jako absolutně jedinečná hříčka přírody s dokonalými podmínkami pro vznik života. Jenže co když se lovcům planet skutečně konečně podařilo najít i světy podobné Zemi? Sledujte pokračování dokumentární série Tajemství vesmíru, která se v dalších epizodách zabývá také záhadami Měsíce, astrobiologií, temnou hmotou a energií, kolonizací nebo apokalypsou kosmu.

2. 6. 21.00 – Bitva u Little Big Hornu

Slavná bitva u Little Big Hornu je opředena mnoha tajemstvími. Legenda, která se díky ní zrodila, přežila už několik staletí. Skoro každý viděl nejznámější obraz s dlouhovlasým generálem oděným v jelenici, který se na vrcholku kopce brání armádě domorodých Američanů. Přesně takto si většina z lidí představuje bitvu u Little Big Hornu. A právě toto se s největší pravděpodobností vůbec nestalo. Díky kočovnému představení George Armstronga Custera a Buffalo Billa z Divokého západu a také tomu, jak ho popisovaly tehdejší bulvární plátky, se z šokující porážky americké kavalérie stal nesmrtelný mýtus. Bitva u Little Big Hornu je nečekanou tragédií, velkolepým příběhem o zkáze a cennou lekcí o špatné vojenské strategii. Zatímco donekonečna pečlivě rozebíráme a zkoumáme naprosto bezvýznamné detaily, dochází k úmyslnému přehlížení drsné a nekompromisní pravdy. Historický film Bitva u Little Big Hornu odhaluje, jak se jednoho odpoledne roku 1876 nečekaně zrodil velký americký mýtus.

2. 6. 23.00 – Mláďata celého světa (Afrika)

Mláďata celého světa je okouzlující přírodovědný seriál, který je stejně roztomilý a rozkošný jako jeho hlavní hrdinové. Zachycuje mláďata ze všech koutů naší planety, jak získávají důležité první zkušenosti na začátku života. Každá epizoda má trošku jiné hlavní téma, ale nikdy nechybí klíčové okamžiky ani jedinečné zážitky. Překrásné detaily a rychlé akční scény se střídají s veselými momenty. Mláďata celého světa je špičkový seriál, který nabízí poutavou a nezapomenutelnou podívanou z království zvířat.

3. 6. 21.00 – Svišti: Alpští informátoři

Tito zvláštní hlodavci, kteří jsou zhruba stejně velcí jako králíci a obývají nejvyšší vrchol Rakouska, Grossglockner v pohoří Alp, jsou nesmírně populární. Před poslední dobou ledovou žili svišti v nížinných oblastech Tyrolska, ale tající ledovce je vytlačily výše do hor, a kvůli současných klimatickým změnám to bude dále pokračovat. Dnes je svišťům jednoduše řečeno kdekoli pod 800 metry nadmořské výšky příliš horko. Na jaře, hned jak se oteplí, opouští po šestiměsíční hibernaci bezpečí svých nor. Kvůli dlouhému půstu přicházejí až o třetinu tělesné hmotnosti, a tak je jejich první prioritou pořádně se nakrmit a zase se zotavit.

Pak přichází na řadu plánování rodiny. Během toho mezi samci někdy dochází k divokým teritoriálním konfliktům. Dokud je na loukách ještě sníh, svišti pobytem venku hodně riskují – orel skalní je vždy ve střehu a na lovu kořisti. Naštěstí si svišti vyvinuli účinný varovný systém: když se smečka krmí, po celém obvodu louky hlídají stráže, které v případě hrozícího nebezpečí varují ostatní pronikavým pískáním. Na začátku léta se rodí mláďata, která musí být zvlášť opatrná. Při hře jsou často příliš nepozorná a pak se dostanou do ostrých orlích spárů. Ale ještě větší nebezpečí pro sviště představuje blízká, často využívaná turistická stezka. V tomto přírodovědném filmu se seznámíme s rodinkou svišťů z Grossglockneru i s jejich alpskými sousedy, jako je kamzík nebo kozorožec horský.

4. 6. 22.00 a 22.30 – Toulky finskou divočinou II (Na Královské cestě; Na Dobytčí stezce)

Zažijte přírodu tak jako nikdy předtím. Profesionální cestovatel a spisovatelka nás zavedou na nejkrásnější místa ve Finsku. Historické trasy, tradiční příběhy a starodávná moudra místních domorodých obyvatel lemují vzrušující toulky překrásnou finskou divočinou v pokračování fascinujícího cestovatelského seriálu. Toulky finskou divočinou jsou cestopisný přírodovědný seriál, ve kterém se setkává dobrodružství s mytologií. Vynikající kamera a okouzlující záběry přibližují výhody spojení člověka s přírodou. Nenechte si ujít příběhy lidí, kteří se vydali na cestu z města a našli vztah k matičce Zemi.

4. 6. 23.00 – Příběh pěti stromů (Z deníku akácie)

Seriál Příběh pěti stromů nás zavede na pozoruhodnou cestu k pěti nejvíce ikonickým stromům jižní Afriky. Nenechte si ujít jedinečné setkání s těmito majestátními obry, ale i s různorodou směskou zvířat, hmyzu, ptáků a přírodních živlů, která zapustila kořeny v bezpečí úctyhodných úkrytů.

6. 6. 20.00 – David Attenborough: Zázrak jménem vejce

Světoznámý přírodovědec a moderátor David Attenborough má velkou vášeň pro ptačí vejce. Tyto pozoruhodné výtvory matky přírody pečují o nový život, chrání ho před nepříznivými vlivy vnějšího světa, ale zároveň mu umožňují svobodně dýchat. Jsou dost silné na to, aby ustály plnou váhu rodičů, kteří je zahřívají. Na druhou stranu nejsou natolik silné, aby neumožnily ptáčeti vyklubat se na svět. Jenže jak takové vejce vlastně vzniká? Proč má zrovna takový tvar, jaký má? A co je možná zdaleka nejdůležitější: jaký je vůbec důvod ke snášení vajec? David Attenborough odhaluje v tomto snímku úžasná fakta o tomto zázraku přírody, kousek po kousku, od nakladení po vylíhnutí.

6. 6. 21.00 – Ian Redmond a jeskynní sloni

V květnu 2016 hluboko v konžském horském pralese byl světoznámý odborník na slony Ian Redmond nečekaně napaden rozzuřeným zvířetem. Podařilo se mu přežít a ze svých zranění už se zotavil. Ale stále nezná odpověď na otázku, proč ho vůdkyně sloního stáda, kterou pojmenoval Kali, tak náhle napadla? Ian Redmond zkoumá zvláštní a kriticky ohroženou populaci slonů na úpatí vyhaslé sopky Mount Elgon už od 80. let dvacátého století. Tuto jedinečnou populaci tvoří sloni ze savany, kteří se přizpůsobili životu v horských pralesích. Kvůli tomu, že okolí od té doby osídlili lidé, dnes sloni žijí v úplné izolaci. Každou noc zvířata vyhledávají skryté jeskyně, kde pomocí klů odsekávají vulkanické horniny bohaté na minerály, a tak tyto unikátní podzemní solné doly donekonečna rozšiřují. Takové chování je u slonů naprosto unikátní. Jaký je důvod jejich podivuhodné těžební činnosti? Ian Redmond netouží po ničem jiném než se znovu setkat s Kali. Během pátrání po ní se přibližuje k odpovědi na to, proč ho tak náhle napadla, a odhaluje tajemství jeskynních slonů.

7. 6. 23.00 – Tajemný lidský mikrobiom

Díky fascinujícímu dokumentu Tajemný lidský mikrobiom se vydáme na výpravu obrovským vesmírem mikroskopického života, který tvoří více než 99 procent DNA a něco mezi 50 až 90 procenty buněk v našem těle. Staneme se svědky epidemického rozšíření nepřenosných onemocnění od alergií přes Alzheimerovu chorobu až po rakovinu, které sužují celý rozvinutý svět. Zjistíme, že jedině pokud přestaneme sami na sebe nahlížet jako na jednotlivé organismy, dokážeme porozumět nemocím, které každoročně zhatí miliony životů, a porazit je. Ať už jde o spojitost mezi vaginálním porodem a vznikem imunitního systému u novorozených nemluvňat, smečky virů na lovu invazivních bakterií v lidských střevech, naše mentální zdraví nebo problémy s obezitou, tento pořad odhaluje jeden z nejvíce fascinujících aspektů lidské biologie – takový, o kterém se teprve dozvídáme.

Unikátní dokumenty uvidíte každý den
od 20:00 – 24:00 hodin na Prima Zoom!


Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice